Jan Ziegler: USA jsou našimi klíčovými obchodními partnery

05.04.2016 7:35

Jsou to potěšující čísla. Export z České republiky do Spojených států amerických vzrostl v minulém roce o 13,6%. Podíl USA na našem vývozu činí 2,4%, což je víc než v případě Ruska a Číny.

Jan Ziegler: USA jsou našimi klíčovými obchodními partnery
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tyto informace vyplývají z analýzy, kterou si nechala vypracovat Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky. Úspěch českých exportérů v Americe je o to cennější, že se jedná o vysoce konkurenční trh, na kterém působí spousta kvalitních špičkových firem.

Navíc úspěch v USA otvírá dveře i jinde. Nedávno ostravský výrobce tramvají dodal vozy na nově budovanou trať ve Washingtonu. Pro něj je to vynikající reference, která mu pomohla dostat se do Číny, kde nyní zakládá s místními podnikateli společnou firmu na výrobu tramvají.

Růst vývozu do Ameriky byl důležitý i z toho důvodu, že export do Ruska kvůli pádu rublu výrazně klesl. Rusové tak holt mají méně peněz. Majitel českobudějovické společnosti Koh-i-noor Hardmuth a podnikatel roku 2015 Vlastislav Bříza už dříve uvedl, že americké trhy nahradily jeho firmě ty ztracené ruské. Důležité jsou také americké investice u nás, které patří k těm klíčovým.

To neznamená, že nemáme obchodovat s Ruskem a Čínou, ale Rusko s jeho padajícím rublem nemá peníze na to, aby v zahraničí nakupovalo. Rusové holt mají méně peněz. Proto jsou USA pro nás obchodně daleko zajímavější než Rusko. Ve Státech žije 300 milionů obyvatel s průměrným platem v přepočtu 78 tisíc Kč. V Rusku žije 140 milionů obyvatel, kteří měsíčně berou v průměru 11 tisíc korun. Tato čísla jsou jasným důkazem toho, že vyšší kupní síla Američanů znamená také více možností pro české exportéry. Ano obchodujme s každým, pokud to pro nás bude výhodné, ale ono to s každým nejde. Kdo je při smyslech, jistě pochopí, že nabízet žebrákovi Škodu Superb je zbytečnou námahou. A v Rusku je těch „žebráků“ daleko víc než v USA.

I z toho důvodu je pro nás životně důležité schválení dohody TTIP o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi USA a Evropskou unii. Tato úmluva má zemím Evropské unii přinést až 120 miliard euro a pomůže i českým vývozcům usnadnit vstup na zajímavé americké trhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…