Jan Ziegler: Uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele podle Putina destabilizuje Blízký východ

13.12.2017 7:33

Ruský prezident Vladimir Putin si notoval s tureckým kolegou Recepem Erdoganem a de facto odmítl rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za metropoli Židovského státu.

Jan Ziegler: Uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele podle Putina destabilizuje Blízký východ
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Jenom připomínám, Erdogan je také autorem výroku, že Izrael vraždí děti a je k němu vůbec velmi nepřátelský. Postoje Putina by nás ovšem neměly překvapovat. Je sice pravdou, že Rusko 6. dubna tohoto roku uznalo Jeruzalém za izraelské hlavní město, ale pozor, jenom jeho západní část tedy bez Starého města, kde se nachází pro Židy nejposvátnější místo – Zeď nářků.

Tohle by nás nemělo překvapovat. Rusko stejně jako mnohé členské státy Evropské unie, např. Švédsko nebo Francie jsou nepřátelské k Izraeli. To je potřeba si přiznat, zapírat pravdu nemá smysl. A rovněž je špatné ji zneužívat selektivně, čili vytýkat protiizraelské postoje pouze Rusku nebo z druhé strany jenom zemím EU. Putin se opakovaně vyjádřil pro vznik palestinského státu, v Sýrii je spojencem úhlavního nepřítele Izraele Hizballáhu a není mně znám jediný pozitivní krok, který by Kreml pro Židovský stát kdy učinil. V případě hanebné rezoluce UNESCO, která Izraeli upírá právo na hlavní město Jeruzalém, Rusko hlasovalo pro předlohu navrženou islámskými arabskými státy a rovněž podpořilo každé protiizraelské hlasování v OSN. Je pravdou, že Putin kdysi označil Izrael za spojence v boji proti teroru, ale slova zatím nenásledovala skutky. A jak je vidět v záležitosti Jeruzaléma, jasného proizraelského stanoviska se od Rusů zřejmě jen tak nedočkáme.

Očekávat, že by Moskva po vzoru Bílého domu souhlasila s přesunem své ambasády z Tel Avivu do skutečného hlavního města Izraele, by bylo naivní. Přitom Židovský stát by si takové jasné podpůrné gesto bezpochyby zasloužil. Jenomže politika Rusů je v této oblasti asi taková, slíbit můžeme všechno všem, protože slibem přece nezarmoutíš, ale jinak od nás Izraelci nic nečekejte.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…