Jan Ziegler: V Rusku řádí bída, chudých strmě přibývá

03.07.2017 19:46

Není to pěkné čtení, ale je to bohužel smutná skutečnost. Cena ropy stagnují a Rusko chudne. Rusům klesá reálná mzda a vyhlídky na zlepšení nejsou. Putin není žádným spasitelem, akorát štěstí mu donedávna přálo.

Jan Ziegler: V Rusku řádí bída, chudých strmě přibývá
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Rusofilové lžou, když tvrdí, že prezident Vladimír Putin postavil Rusko na nohy. Ale kdeže. On měl jediné štěstí, že za jeho éry prudce stoupla cena ropy a on tak mohl utrácet. Nyní se však cena ropy pohybuje kolem padesáti dolarů za barel a s Ruskou federací to vypadá špatně. Takže se jasně ukázalo, že král je nahý a Putinova říše je závislá jako jiné nevyspělé země více než je zdrávo na cenách surovin.

Článek na IDNES přesvědčivě dokazuje ruskou realitu. A tak není divu, že v této zemi roste v poslední době i počet chudých. V zemi klesají reálné platy, které rostou v průměru o 0,9%, kdežto inflace dosahuje 4,1%. A tak už téměř 40% Rusů stačí sotva peníze na jídlo a oblečení.

Směšní jsou ovšem stoupenci současných ruských pořádků, kteří, když jsou zahnáni do úzkých fakty, potvrzených i ruskými statistikami, tak v zoufalství začnou kolem sebe kopat a cosi mlít u chudých v USA, jež údajně mají potravinové lístky. To už je hodně ubohé. Já jenom upřesním, že potravinové lístky jsou v Americe už dávno zrušené. Sociálně potřební lidé tam mají něco jako platební karty, na které dostávají peníze, za něž si mohou kupovat potraviny. Jednotlivec v USA, který bere méně než 1300 dolarů měsíčně, což činí v přepočtu zhruba 30 tisíc Kč, má nárok na 190 dolarů měsíčně navíc v rámci této pomoci.

Takže podle amerických měřítek by tuto dávku v Rusku, kde průměrný plat činí cca 17 000 Kč měsíčně a dvě třetiny Rusů na něj nedosáhnou, pobírala drtivá většina obyvatel. Mimochodem v kremelské říši činí hranice tzv. příjmové chudoby asi 3500 Kč. Takže podle tvrdších západních norem se 60% Rusů dá považovat za chudé.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla