Jan Ziegler: Válka taxikářů aneb obcházení zákona

20.11.2017 20:16

V Praze se rozhořel boj mezi zástupci taxislužeb a společnosti Uber, která jim fušuje do řemesla. Rozumím tomu, že někteří pražští taxikáři mají pověst, jakou mají, ale zákony musí platit pro každého.

Jan Ziegler: Válka taxikářů aneb obcházení zákona
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Pochopil jsem, že v Uberu se může zaregistrovat prakticky každý zájemce jako řidič a vozit na objednávku lidi. To je špatně, protože takto vzniká nekalá konkurence. Taxikáři musí mít zkoušky na magistrátu, řidiči Uberu nemusí. Podle mého názoru je to stejná situace, jako kdyby v hokejové extralize si jedno mužstvo chtělo vynutit, že místo s klasickými šesti hráči bude hrát se sedmi muži v poli. To je samozřejmě nesmysl, ale Uber se chová naprosto stejně.

Vynucuje si nedovolenou výhodu, jenomže pravidla musí platit pro všechny. Navíc u této nové taxikářské konkurence je ještě jeden sporný moment, jeho auta nemají taxametr, a tak zákazníkům nemohou vydat ani účtenku.

Jeho obhájci sice tvrdí, že Uber nenabízí klasickou taxislužbu, ale tzv. sdílenou jízdu. To je ovšem totální nesmysl. Sdílená jízda je situace, když po sociálních sítích rozhlásím, např. dnes v pátek v 15 hodin jedu autem z Českých Budějovic do Brna, chcete jet někdo se mnou? „A ještě to řidič nemůže provozovat jako výdělečnou činnost, ale může chtít po spolucestujících jen tolik peněz, aby mu to pokrylo provozní náklady,“ upozorňuje šéf pražské AAA radiotaxi Jiří Kvasnička. Jenomže Uber vozí zákazníky na objednávku z bodu A do bodu B jako klasické taxi.

Argument, že mezi pražskými taxikáři jsou i nepoctivci, neobstojí. To, že třeba jeden hoteliér nabízí mizerné služby a podvádí zákazníky, přece není důvodem k tomu, abychom zavřeli všechny hotely a lidem nabízeli pouze ubytování v soukromí.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…