Jan Ziegler: Vojensky na Sýrii ano, ale ne v barvách povstalců

01.09.2013 9:11

Jestliže se někde vraždí ženy a děti, je to hodně špatné. Situace v Sýrii je tragická a řešit se musí. Nicméně řešení, které by bylo nejúčinnější, odzbrojit obě strany konfliktu a obnovit v této zemi koloniální správu, je bohužel v současné době nemožné, i když jedině ono by bylo schopné zachránit tisíce lidských životů.

Jan Ziegler: Vojensky na Sýrii ano, ale ne v barvách povstalců
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Prvotní příčinou tragédii a chaosu zemích Třetího světa je falešný boj za tzv. právo národů na sebeurčení, který zneužívala extrémní levice a hlavně komunisté k destabilizaci Západu. Socialistické země v čele se Sovětským svazem z tohoto důvodu neváhaly podporovat teroristy nejhrubší zrna, kteří se neštítili brutálního teroru proti civilistům.  Vrahové žen a dětí, tedy oficiálně národně osvobozenečtí bojovníci z arabských zemí, byli cvičeni i v komunistickém Československu.

Řada rozvojových zemí získala pod tlakem levicových pseudohumanistů nezávislost v době, kdy nebyla schopna zajistit funkční státní správu, a výsledkem bylo a často i je obrovské utrpení civilistů. Nejsem proti právu na sebeurčení, ale to by mělo nastat až tehdy, kdy obyvatelstvo dotyčného území je schopné vytvořit fungující stát. Bohužel v mnoha případech nastalo vyhlášení nezávislosti předčasně.

To je problém i současné Sýrie. Mezi povstalci jsou muslimští fanatici nejhrubšího zrna a poskytovat jim pomoc je zločinem proti lidskosti.  Na druhé straně režim diktátora Bašára Asáda má také máslo na hlavě. Je to on, kdo je zdrojem napětí v oblasti, destabilizuje sousední Libanon, vyzývá k likvidaci sousedního židovského státu Izrael a otevřeně podporuje teroristy a vrahy z radikálních islámských hnutí Hizballáh a Hamás. Navíc za vlády Bašárova otce Sýrie ukrývala nacistické válečné zločince včetně vysokých důstojníků SS zodpovědných za holocaust.

V tom je rozdíl například proti Egyptu, kde armáda rázně zasáhla proti radikálnímu muslimskému bratrstvu ve snaze zachovat sekulárnější charakter státu a mír s Izraelem. Postup egyptských ozbrojených složek proti náboženským blouznivcům proto schvaluji.

V Sýrii by ovšem bylo nutné jiné řešení, ozbrojený zásah zvenčí, zničení Asádovců i povstalců a nastolení nějaké umírněné koloniální vlády, která by tuto zemi zkultivovala. Západ by proto neměl jednostranně vojensky pomáhat povstalcům, protože by toho v budoucnu litoval. Chápu, že USA stojí před těžkým rozhodnutím, ale neměly by se unáhlit. Ovšem komunisté a další levičácké bojůvky, kteří brojí proti „americkým agresorům“, by měli být zticha, protože především oni podporovali zločinecké bandy, které ničily a rozvracely země typu Sýrie.

Vyšlo na blogu iDnes.cz, publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …

reklama