Jan Ziegler: Zákaz prodeje o svátcích, hloupost a nesmysl!

16.04.2016 7:35

Vlk se nažral a koza zůstala celá, tak se dá zhodnotit dnešní hlasování Poslanecké sněmovny o omezení prodejní doby v obchodech s prodejní plochou větší než 200 m2. V podstatě zůstane vše při starém.

Jan Ziegler: Zákaz prodeje o svátcích, hloupost a nesmysl!
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Původní návrh zákona počítal s tím, že by obchody musely být zavřené o sedmi svátcích. Nakonec poslanci odsouhlasili, že zůstane zavřeno pouze na Štědrý den 24. prosince od 14 hodin, oba svátky vánoční 25. a 26. prosince a Nový Rok 1. ledna. Tím se ovšem de facto potvrzuje současný stav, protože v uvedenou dobu mají obchody většinou stejně zavřeno.

Například mé oblíbené českobudějovické nákupní centrum tyto podmínky splňuje téměř dokonale, akorát na Štědrý den mělo loni otevřeno do 15 hodin, takže by to muselo zabalit o hodinu dříve. Ale k tomu snad nebylo nutné přijímat tento nesmyslný zákon! Když se však člověk zamyslí nad tím, kolik času nad tím poslanci a senátoři strávili a výsledek je vlastně o ničem, tak by mě zajímalo, kdo tuhle legraci zaplatí. Protože ona něco stála. Já jako OSVČ podnikající jako fyzická osoba ručím za případné způsobené škody v plné výši.

Sociálním demokratům se takto přijatý zákon nelíbí a chtějí ho změnit v Senátu. Já tvrdím, že tento zákon je nesmysl a měl by být zaříznut úplně. Chytří lidé si berou poučení z chyb jiných a v Maďarsku shodou okolností také tento týden zrušili rok starý zákon o zákazu prodeje v neděli a o svátcích, protože tam obchody začaly krachovat.

Já nesnáším sociální inženýrství v jakékoliv podobě a nechme tedy na lidech, jestli chtějí nakupovat v neděli a o svátcích a nechme to na majitelích obchodů, jestli chtějí mít otevřeno v neděli. Nikdo nikoho nenutí chodit v neděli nakupovat, nikdo nikoho nenutí chodit v neděli pracovat. Komu se to nelíbí, může změnit místo.

Bojím se toho, že by mohla nastat řetězová reakce typu, zakážeme prodej ve všechny svátky a pak třeba i o nedělích. A když už budeme v ráži, tak můžeme zakázat i sváteční provozy restaurací nebo třeba městské dopravy, vždyť číšníci, servírky, kuchaři a řidiči také mají právo být doma s rodinami. Mimochodem já mám rád Izrael, ale to, že v Jeruzalémě nejezdí o Šabatu tramvaje a autobusy, bych u nás nezaváděl.

Ten senátní návrh zákona má vůbec hodě slabin. Proč má být zavřeno zrovna v tyto svátky, proč má být hranice prodejny, na které by zákaz neplatil, 200m2 a menší? Proč to není 100 m2 nebo 300 m2. A nebylo by to také porušení rovnosti v podnikání, že jedni mohou otevřít a druzí ne? Čili, narodil se legislativní zmetek, který by bylo ideální co nejdříve pohřbít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…