Jan Žižka: Je Česká televize alespoň tak objektivní jako před "revolucí"?

19.09.2017 15:15

Mluvíme-li o zpravodajství, řekl bych, že Česká televize je zhruba tak objektivní, jako byla počátkem 80let minulého století.

Jan Žižka: Je Česká televize alespoň tak objektivní jako před "revolucí"?
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Těsně před listopadem byly zprávy ČT myslím objektivnější než dnes.

Dnes je pravidlem - a asi i povinností ČT -  odvysílat pravidelné desetiminutovky, jako jsou "hrozně darebné Rusko", "hrdinné Spojené státy" či "špatný Zeman" a " Babiš nás zlobí". Zprávy obyčejně začínají tím, že v USA prší, a pak, když zbyde čas, se komentátoři věnují třeba naší politické scéně.

Česká televize usilovně plní zadání. Tím ale očividně není objektivní zpravodajství.

Vedení české televize určitě nesídlí na K. horách.

Štěstím je, že Českou televizí systémově servírovaná demagogie je kontraproduktivní. Nepodařilo se lidi obrátit proti Zemanovi, Babišovi ani proti Rusku či Maďarsku. Nepodařilo se lidi přesvědčit, že kdo každý, kdo nesouhlasí s bývalou pravicovou garniturou je zaostalý, a každý, kdo volí Zemana je nevzdělaný hlupák.

Domnívám se, že českou společnost nerozděluje ani Zeman ani rivalita politiků, ale hlavně Česká televize a jiné sdělovací prostředky, které neustále předkládají virtuální realitu a jakési absolutní hodnocení všeho. ČT neinformuje - přivlastnila si roli soudce.

A viník je vždy jasný - občan, který nechápe, proč když jedna velmoc napadne jiný stát - je to demokracie, když jiná velmoc, s níž teď nekamarádíme, udělá cokoli - je to špatně.

Který nechápe, proč se politizují české vysoké školy a mnozí z rektorů se dnes chovají víc jako političtí pověřenci, než jako rektoři.

Občan, který se podivuje nad tím, s jakou vehemencí se pořádají pravidelné štvanice na politiky, kteří to nehrají s "pražskou kavárnou".

Platí, že čím silnější stát, tím objektivnější informace.

Naše televize produkuje pouze schválené zpravodajství a je jakýmsi vyvolávačem.

Česká televize jde ale ještě dál a nedovolí nám, abychom se dozvěděli např. o úspěších ruské, čínské, běloruské nebo maďarské vědy a pro jistotu ani nemáme možnost zhlédnout díla z produkce států, které "zlobí".

Je nám dovoleno sledovat desítky neplnosmyslných amerických seriálů a filmů - pak hvězdné seriály České televize, jako Vyprávěj či Trapné padesátky ale nic víc.

Nesmíme se dozvědět o vysoké úrovni škol ve "východních státech", které mnohdy již předehnaly svojí kvalitou školy české.

Je také zajímavé, že jakmile v některém z evropských států začnou sociální nepokoje (jako tomu bylo a je ve Španělska, Itálii nebo Řecku), pro Českou televizi tyto státy neexistují. Zkrátka Česká televize nás chrání před ideovými nepřáteli tak, jak to dělala vždycky.

Otázkou je, zda nová vláda bude mít sílu vybudovat z České televize médium, kterému by se dalo věřit. Osobně o tom pochybuji.

Jan Žižka

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty