Jana Zwyrtek Hamplová: Navrhovaná opatření ve školách jsou neobhajitelná

06.04.2021 12:34

Dnes odchází na Úřad vlády, příslušná ministerstva a úřad ombudsmana právní analýza, která navrhovaná nařízení o povinnosti dětí nosit celodenně roušky a každý týden se podrobovat testování označuje za naprosto neobhajitelná.

Jana Zwyrtek Hamplová: Navrhovaná opatření ve školách jsou neobhajitelná
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Podle analýzy zasahují opatření do ústavního práva na ochranu zdraví a do ústavního práva na vzdělání, porušují řadu právních předpisů České republiky, mezinárodní úmluvy a nemají oporu dokonce ani v pandemickém zákoně.

Právní analýzu zpracovala advokátka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, která se zabývá veřejným a ústavním právem, a od počátku proti opatřením nekompromisně vystupovala. Jak uvedla v analýze, ještě nikdy nebyl předložen tak kontroverzní a odborně zcela nezvládnutý návrh jak medicínsky, tak právně. Pokud jde o navrhovaná opatření tak dovozuje, že aby mohly být uvedené povinnosti zavedeny, muselo by být postaveno na jisto, že celodenní nošení roušek a opakované kolektivní testování nepoškozuje dětem fyzické a psychické zdraví, což se přes četné výhrady významných lékařských osobností nestalo, dále pak by musela vláda obhájit to, že daná opatření mají smysl a jsou bezpodmínečně nutná až tak, že je lze předřadit před ústavně garantovaná práva, a musela by být odstraněna řada dalších rozporů ve vztahu k platnému právu. Uvedla současně, že školám jsou poskytována doporučení, která nemají oporu v platném právu, a na školy a jejich zřizovatele je přenášena odpovědnost, kterou nemohou nikdy převzít, mají-li pud sebezáchovy. Stanovení povinností označila za umělé vytváření důvodů pro protizákonnou diskriminaci dětí v přístupu ke vzdělání, což zákon nepřipouští, protože na zdravé dítě nikdy nelze pohlížet jako na nemocné jen proto, že se nepodrobuje testům. To, že nošení roušek ohrožuje zdraví každého, o to více dětí, potvrdila řada odborníků, kteří jsou rovněž v analýze citovaní. Opatření advokátka označila za návrh politický, nikoli medicínský, jak se deklaruje, a za nejvíce negativní neoznačila samotné porušování práva, ale především přímé ohrožení zdraví dětí; až z toho následně závažný zásah do práv vyvozuje. Naznačila rovněž, že skrytým důvodem může být také zajištění zisků firmám dodávajícím testy a roušky, a připomněla závěry NKÚ a zatajení obsahu smluv z doby nouzového stavu sněmovnou.

Pokud vláda opatření přes veškeré výhrady odborné veřejnosti schválí, za odpovídající reakci považuje podávání žalob, sama se chce pokusit o ústavní stížnost, a protože jde o zdraví dětí, považuje rovněž za odpovídající reakci bojkot daných opatření, než bude definitivně rozhodnuto.    

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová: „O právní pohled mne žádali rodiče v řádech tisíců, psali mi učitelé i starostové. Tak jsem se tématu několik dnů poctivě věnovala, a výsledek předčil, v tom špatném slova smyslu, můj prvotní právní pohled. Tento návrh opravdu nemůže nikdo myslet vážně, protože nelze přece přikázat jako povinnost něco, co může ohrožovat zdraví dětí. O právním vakuu nemluvě.“     

Analýza vyvolala hned po zveřejnění stovky reakcí, a je masivně sdílena v rámci celé ČR.   

Text právní analýzy najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …