Janusz Konieczny: Víte o skulinách ve veřejných zakázkách?

09.01.2017 21:10

Na veřejných zakázkách se v České republice ročně utratí přes 600 miliard korun. Část těchto prostředků každoročně zmizí v důsledku korupce či klientelismu. Kdysi jsme odhadli, že každému občanovi České republiky korupce bere měsíčně 1000 Kč, a tedy 5 člennou rodinu tak korupce stojí měsíčně 5000 Kč. Klíčová jsou proto pravidla, za kterých se tyto prostředky rozdělují.

Janusz Konieczny: Víte o skulinách ve veřejných zakázkách?
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek vstoupil v účinnost 1. října 2016. Dřívější zakázkový zákon byl neustále novelizován, respektive se neustále upravovala pravidla pro ucházení se a přidělování veřejných zakázek. Najednou je zde ovšem úplně nový zákon a o to více je nezbytná a cenná zpětná vazba či hodnocení. Jste zadavatelem, dodavatelem, administrátorem, konzultantem či trpělivým uchazečem o veřejné zakázky? Anebo se zkrátka o zadávání veřejných zakázek zajímáte? Neváhejte nám zaslat své postřehy, zpětnou vazbu či jakékoliv hodnocení tohoto nového zákona na info@nfpk.czMožná, že pro někoho z Vás je na hodnocení ještě příliš brzy, a proto mějte na paměti, že můžete nám tuto zpětnou vazbu kdykoliv zaslat. Tomuto zákonu se budeme během roku zvlášť věnovat a nebude chybět kritika či nutné návrhy na zlepšení směrem k transparentnímu nakládání s veřejnými prostředky.

Dle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové je nový zákon o zadávání veřejných zakázek „moderní a flexibilní“. Dokonce předpokládá „zrychlení a zefektivnění přezkumných řízení u ÚOHS“. Právě praxe ukáže, zdali jsou to upřímně myšlené úmysly nebo plané proklamace.

Proto bychom Vás rádi požádali o Vaše zkušenosti s tímto zákonem z praxe. Češi jsou národem vynalézavým a často velmi rychle přijdou na skulinu v prakticky čemkoliv. Pomozte nám tyto skulinky objevit a zašlete nám Vaše postřehy na náš e-mail.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Nadačním fondem proti korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…