Jarmila Novotná: I my jsme občané této země. Berete nám práci

31.08.2015 22:59

Otevřený dopis iniciativy Loterie bez hazardu vládě a poslancům

Jarmila Novotná: I my jsme občané této země. Berete nám práci
Foto: red
Popisek: Jarmila Novotná, zakladatelka iniciativy Loterie bez hazardu

Vážená paní poslankyně,

vážený pane poslanče,

obracím  se  na  Vás  jménem  iniciativy  "Loterie  bez  hazardu",  která  sdružuje  zaměstnance  legálních heren  a  kasin  z  celé  ČR.  Společně  Vás  žádáme,  abyste  při  svém  rozhodování  o  novém  zdanění hazardních  her  brali  ohled  také  na  tisíce  zaměstnanců,  jejichž  pracovní  místa  jsou  současnou restriktivní politikou jak ze strany vlády, tak vedení některých obcí a měst, ohrožena.

Jak  plyne  z informací,  které  médiím  poskytuje  náměstek  ministra  financí  JUDr.  Ondřej  Závodský, samo  Ministerstvo  financí  očekává,  že  přijetím  navrhovaných  legislativních  změn  zanikne  přibližně pět tisíc heren. Kdyby každá z těchto heren zaměstnávala pouze 6 osob,  o práci tak přijde 30 tisíc lidí!  Navíc  jsme  přesvědčeni  o  tom,  že  uvedený  odhad  není  správný  a  za  navrhovaných  podmínek zaniknou herny všechny  –  samozřejmě mám na mysli herny legální – a o práci tak  přijde o několik desítek tisíc osob více.

Fakt, že místa legálních provozoven obsadí nelegálové, je předpokládám  všem dobře znám. A věřím tomu,  že  i  předkladatelům  nesmyslných  návrhů,  které  se  objevují  jeden  za  druhým  a  které v konečném  důsledku  pouze  zlikvidují  domácí  provozovatele  a  otevřou  náruč  jejich  nelegální konkurenci. Zářným příkladem je návrh poslance Volného, který neúměrným navýšením daní pouze posílí už tak kvetoucí černý trh.

Představa,  že  zaměstnanci  heren  a  kasin  snadno  najdou  práci  v  pohostinství,  také  bere  za  své.

Hospodám  a  restauracím  totiž  vláda  taktéž  míchá  "smrtící  koktejl".  Tím  je  kombinace  elektronické evidence  tržeb,  zákazu  kouření,  omezení  otevírací  doba  a  v neposlední  řadě  právě  zákaz  provozu herních zařízení. Je tak logické, že  zkrachuje také řada hospod a barů, které fungovaly díky provozu loterních zařízení.

Bez  práce  se  však  neocitne  pouze  obsluha  heren,  případně  hospodští  a  servírky,  ale  také  úzce specializovaní odborníci - technici, vývojáři, provozní management a řada smluvních živnostníků.

Budou to desítky tisíc lidí, které přijdou o zdroj obživy. A ne vlastní vinou!

Ráda  bych  Vám  připomněla,  že  jsme  byli  přijati  na  legální  pracovní  místa  a  živíme  své  rodiny.

Firmy, v nichž pracujeme, nekrachují, nežádají dotace ani další investiční injekce. Proč tedy máme být právě my obětováni politickým zájmům?

Spolu s našimi zaměstnavateli platíme sociální a zdravotní pojištění i daně. Teď budeme nuceni žádat sociální dávky a snažit se z nich uživit naše děti. Pojištění za nás bude platit stát.

Vláda přece nemůže populisticky způsobit likvidaci odvětví, které je sice v současné mediální štvanici nejvíc vidět, ale současně zaměstnává opravdu velké množství lidí.

Protestujeme proto proti cílené likvidaci kamenných heren a kasin a tedy likvidace našich pracovních míst  a  to  za  současné  legalizace  zahraničních  internetových  hazardních  her.  Nenamítáme  nic  proti zdravé konkurenci, ale nelze zvýhodňovat jeden segment loterního průmyslu proti druhému! Kde je potom ta regulace pro "dobro" patologických hráčů?

A  totéž platí v oblasti daňových sazeb. Jejich neúnosné zvýšení a diferenciace je zásadní chybou. Výhodnější  podmínky  pro  online  hraní  pouze  způsobí  krach  našich  firem  a  přesun  hráčů z bezpečného  a  kontrolovaného  prostředí  kamenných  heren,  k počítačům,  mobilům  a  tabletům, kde schází jakákoliv možnost kontroly.

Tento trend je patrný již několik let. Kvůli děravé  legislativě hráči mohou hrát na internetu 24 hodin denně bez jakéhokoliv omezení, což povede k dalším osobním tragédiím a rozmachu gamblerství.

Neúměrné  navyšování  daní  tak  je  holý  nesmysl  a  obáváme  se,  že  tuzemské  legální  firmy  ho neunesou. A dělba daní podle rozdělení hazardu na měkký a tvrdý? Nad tím zůstává rozum stát. Je to přece  úplně  stejné,  jako  kdybychom  navrhovali  jiné  sazby  daně  pro  výrobce  nákladních  a  jiné  pro výrobce osobních aut. Anebo kdyby jiné daně měli výrobci cigaret a jiné výrobci doutníků.

Žádáme proto, aby hry, sázky a zábava nebyly děleny podle smyšlených kritérií na škodlivé více a méně.  Hazardují  jednotlivci  a  je  úplně  jedno,  jestli  je  to  při  hře  na  automatech,  kurzových  či číselných sázkách nebo při řízení automobilu. Hazardovat se dá kdekoliv - je to pouze otázka osobní zodpovědnosti.

S naší existencí nyní například bezostyšně hazarduje vláda, která mění podobu svých návrhů rychleji, než se mění počasí. A návrhy či novely jsou přitom jedna nesmyslnější, než druhá.

Opakovaně  proto  žádáme,  abyste  při  Vašem  rozhodování  brali  v  potaz  i  naše  zájmy.  V  hernách  a kasinech nepracují automaty, ale lidé! Jsou nás desítky tisíc. I my jsme občany této země, na které byste měli brát zřetel.

Děkuji a jsem s pozdravem

Jarmila Novotná
Iniciativa Loterie bez hazardu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…