Jaromír Novotný: Co znamená poslední vývoj na Ukrajině?

03.12.2013 19:02

Rozpadem Sovětského svazu v roce 1991 skončilo dlouhé období bipolárního světa (soupeření Východ – Západ, reprezentované USA a SSSR), které začalo v roce 1948 spuštěním tzv. „Železné opony“, pokračovalo „studenou válkou“ a skončilo rozpadem „společenství zemí tábora míru a socialismu“. Bylo to dlouhé období a trvalo zhruba čtyřicet let.

Jaromír Novotný: Co znamená poslední vývoj na Ukrajině?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Po zániku Sovětského svazu jsme se ocitli ve světě unipolárním. Jedinou světovou velmocí byly USA a ty v podstatě určovaly dění na mezinárodní scéně v následujících zhruba dvaceti letech. Světová finanční krize v září roku 2008, jako důsledek americké hypoteční krize, ohlašovala počátek konce výsadního postavení USA. V roce 2012 svět zaznamenal další známky poklesu vlivu největší mocnosti současného světa. V souvislosti s krizí v Sýrii zablokovaly Rusko a Čína v Radě bezpečnosti OSN každý pokus o schválení rezoluce opravňující USA k ozbrojenému zásahu proti této blízkovýchodní zemi.

Během roku 2013 Rusko vyslalo do Středozemního moře k břehům Sýrie dokonce válečné lodě. V září 2013 tak v blízkosti syrských břehů operovalo 11 ruských válečných lodí a 8 válečných lodí USA, připravených k útoku na Sýrii. Ruskému ministrovi zahraničních věcí Lavrovovi se podařilo dojednat dohodu o zničení syrských chemických zbraní a tak se de facto Rusku podařilo zabránit útoku USA na Sýrii. Bylo to poprvé, kdy musely USA ustoupit.

Nu a nyní, v případě Ukrajiny, jsme svědky dalšího tahu Ruska na šachovnici světové politiky. Moskva nelibě nesla porážku Viktora Janukovyče v prezidentských volbách v roce 2004, kdy v důsledku tzv. Oranžové revoluce, byly volby anulovány a vítězem byl vyhlášen Viktor Juščenko. Proto před dalšími volbami už neponechala nic náhodě. V roce 2009, rok před prezidentskými volbami, v průběhu jednání o ceně plynu, Rusko na krátkou dobu dodávky této suroviny přerušilo. Ukázalo tak zranitelnost ukrajinského hospodářství v plném světle. Vítězem prezidentských voleb 2010 se tak stal opět kandidující Viktor Janukovyč. Vláda Ukrajiny začala vyjednávat smlouvu o přidružení k EU. Když už se zdálo, že vše je na dobré cestě, v červnu 2013 Rusko opět demonstruje zranitelnost ukrajinské ekonomiky a omezuje dovoz zboží z Ukrajiny. Posléze upozorňuje ukrajinskou vládu na to, že v případě uzavření smlouvy o přidružení s EU bude nuceno celně chránit ruský trh před zbožím z Ukrajiny.

Ukrajinská vláda si spočítala výši možných hospodářských ztrát pro domácí ekonomiku a požádala EU o kompenzace ve výši 630 miliard eur. EU konstatovalo, že reálná částka kompenzací může dosáhnout maximálně výše 630 milionů eur. Dne 21. listopadu 2013 tak prezident Janukovyč přehodnotil rozhodnutí o parafování smlouvy o přidružení k EU na setkání ve Vilniusu ve dnech 27 a 28. 11. 2013. Z původně tří zemí tak smlouvu o přidružení parafovaly Moldavsko a Gruzie. Ukrajina nikoliv. Na  Ukrajině vypukly masové protesty občanů požadujících demisi vlády, rozpuštění Parlamentu, nové volby a odstoupení prezidenta.

Ať už se situace na Ukrajině vyvine jakýmkoliv směrem, buď k EU nebo k Rusku. Rusko ukázalo, že se vrátilo na mezinárodní scénu a že je nutno s ním znovu počítat. K tomu jen přidám, že Čína vypustila v listopadu sondu k Měsíci, kde má přistát lunární vozítko „nefritový králík“. Bude tak třetím státem po USA a SSSR, kterému se to podařilo.

Mimochodem Indie, rovněž v listopadu, vypustila sondu k Marsu a zařadila se tak mezi státy se schopnostmi působit v kosmu.

Na konci roku 2013 tak vítejte v novém, multipolárním světě. Éra výsadního postavení USA skončila...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…