Jaroslav Bican: Hledá se prezident

22.11.2012 20:58

Různé soutěže a reality show nejsou v České republice nic nového, ale estrádu s názvem „Hledá se prezident“, sledujeme až nyní. Kandidátů máme mnoho a seznam je to natolik různorodý, že odborníci na sledovanost mohou být spokojeni. Každá skupina diváků si přijde na své.

Jaroslav Bican: Hledá se prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Naše hra má jedinou nevýhodu. Jde v ní o příliš mnoho, a tak někteří soutěžící zapomínají, že nekandidují na mesiáše ale pouze na prezidenta parlamentní republiky. Jak se to pozná? V první řadě důrazem na změnu. Spasitele si nevolíme proto, aby něco tupě podepisoval, či se usmíval na fotkách. Co má změnit? A jak? Na tom nesejde. Hlavně ať něco dělá. Správný prezident se nesmí zastavit. V naší soutěži nezáleží na tom, že prezidentova pravomoc něčím hýbat je omezená. Stejně tak je podružné, v čem v parlamentní republice spočívá role prezidenta.

Tak jako byl v soutěži „Česko hledá superstar“ kromě zpěvu podstatný i vzhled, je v přímé volbě důležitá aktivita a rozhodnost. Proto uchazeči o funkci hlavy státu deklarují, co všechno budou dělat.

Dobře vidět je to například u Jana Fischera. Ten v deníku Právo v rozhovoru v rámci placené inzerce uvedl, že bude využívat všech možností, aby pomohl občanům řešit jejich problémy. Jak? Nejméně jednou týdně se bude setkávat s předsedou vlády. Vedle toho chce mít v pravidelných intervalech schůzky s ostatními členy vlády, s poslanci a senátory i s dalšími ústavními činiteli. To ale stále není všechno. Za nezbytný také pokládá intenzivní kontakt se zástupci parlamentní opozice, s hejtmany a představiteli samospráv. Jan Fischer jde ale ještě dál. Pokud máte pocit, že už takhle, chudák, nebude vědět, s kým se sejít dřív a ze všech těch schůzek se mu zatočí hlava, tak vězte, že pokud se Jan Fischer stane prezidentem, můžete se s ním setkat i vy, diváci u televizních obrazovek. Nevěříte? Tento uchazeč o post hlavy státu chce totiž zavést pravidelné dny, kdy se bude moci u prezidenta ohlásit každý občan se svým problémem či žádostí.

Na Hrad se už nebudou psát různé prosby a stížnosti. Vzpomeňme na krásnou píseň Jaromíra Nohavici „Pane prezidente“. Pro příště se už tam bude přímo chodit. Jan Fischer zavede audienční hodiny. Občané budou okupovat okolí svatovítské katedrály už od večera předchozího dne. Podobně jako to dělají zájemci o lístky na představení Divadla Járy Cimrmana.

Bez ohledu na podobně nadějné vyhlídky se zamysleme nad tím, k čemu naše reality show, ve které zaznívají tak lákavé sliby, může vést. Kandidáti totiž nepřicházejí jen s konzultačními hodinami pro občany. Například Jana Bobošíková v rozhovoru pro MF DNES řekla, že jako prezidentka udělá vše proto, aby zabránila přenášení pravomocí na Brusel a aby se ČR vyvázala z povinnosti přijmout euro. Když k tomu autor rozhovoru dodal, že v těchto bodech zcela jistě, pokud ještě bude vláda Petra Nečase, narazí, kandidátka Suverenity odpověděla: "Ano, ale to není až tak problém nově zvoleného prezidenta. To je problém zákonodárců, kteří připustili, aby vznikl tento systém volby prezidenta, aniž byla změněna ústava. Připustili, že budeme mít prezidenta se zcela odlišnými názory, než má současná politická reprezentace, a bude velmi obtížné hledat společnou řeč. To minové pole, které tu je, bude ještě zaminovanější."

Výsledkem naší soutěže bude zhoršení českého politického terénu. Přímá volba tlačí kandidáty do toho, aby zdůrazňovali skutečnost, že jako nová hlava státu budou ke své funkci přistupovat velmi aktivně: půjde jim o změnu, pořád se s někým budou scházet a samozřejmě budou mít svou politickou agendu. A pokud budou chtít po pěti letech usilovat o znovuzvolení, rozhodně nebudou moci na své předvolební sliby jen tak zapomenout. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…