Jaroslav Bican: Otázky, na které eurovolby dají odpověď

24.05.2014 9:06

Evropské volby jsou za dveřmi. Jejich výsledky nám odpoví na celou řadu důležitých otázek. První může znít, jak silný je dnes u české veřejnosti euroskeptismus. Nejviditelněji se to ukáže na tom, jakého výsledku ve volbách dosáhnou Svobodní včele s Petrem Machem.

Jaroslav Bican: Otázky, na které eurovolby dají odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Tato strana rozjela výraznou, byť absurdní, předvolební kampaň, ve které používá symbol žárovky a sbírá podpisy pod petici za vystoupení České republiky z Evropské unie. Pokud by se Svobodní do Evropského parlamentu dostali, znamenalo by to výrazný posun v českém euroskeptismu, který byl prozatím doménou ODS. 

Evropské volby také napoví, nakolik naši společnost svírají iracionální strachy ze záplavy migrantů, která nám ovšem nehrozí. V tomto ohledu bude dobré sledovat, jak dopadne Úsvit přímé demokracie případně Česká suverenita se svou předsedkyní Janou Volfovou. 

Dozvíme se rovněž něco dalšího o osudu ODS. Podle toho, nakolik v těchto volbách propadne, uvidíme, zda ztrácí i tam, kde byla tradičně velmi silná – v dosavadních volbách do Evropského parlamentu měla tato strana vždy více než třicet procent hlasů a v obou případech obdržela devět mandátů. Navíc v minulých volbách tohoto výsledku dosáhla navzdory tomu, že měla za sebou už tři roky vládnutí s premiérem Mirkem Topolánkem. Pokud ODS nedostane více procent, než měla v podzimních volbách do sněmovny, bude to potvrzení jejího hlubokého úpadku. 

To, jak v těchto volbách dopadne sociální demokracie, pro změnu napoví, jak hluboká je krize této strany. Pokud po letech v opozici a silně kritizované vládě Petra Nečase získala v podzimních volbách pouze 20,5 %, dokazuje to její špatnou kondici. 

Evropské volby naznačí, zda tento stav pokračuje nebo se blýská na lepší časy. Vzhledem k tomu, že ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004 měla ČSSD něco málo přes devět procent a o pět let později přes dvacet dva procent, můžeme za úspěch a znak toho, že veřejnost je spokojena s proevropským kurzem vlády Bohuslava Sobotky považovat patnáct procent hlasů. V takovém případě se ČSSD do budoucna může dívat s jistým optimismem. 

Pokud by se do Evropského parlamentu dostala Pirátská strana či Strana zelených, znamenalo by to, že se těmto uskupením podařilo dostatečně mobilizovat své příznivce a využít ve svůj prospěch velmi nízkou účast, které se u nás pravidelně evropské volby těší. Připomeňme, že v minulosti z tohoto jevu těžila především KSČM, která díky tomu pokaždé dosáhla velmi dobrého výsledku. 

Za pozornost stojí i samotná velikost volební účasti. Ta se zatím v obou minulých volbách pohybovala něco málo přes dvacet osm procent. Otázka je, čemu přičíst její případné zvýšení, zda rostoucímu zájmu o EU či místy velmi zavádějící a emocemi nabité předvolební kampani. V každém případě výsledky nadcházejících evropských voleb nám toho mohou říci opravdu mnoho.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…