Jaroslav Cerman: Francouzi to mají s těmi ženami trošku těžké

19.08.2016 15:48

Aktivista glosuje na sociální síti Facebook aktuální téma:

Jaroslav Cerman: Francouzi to mají s těmi ženami trošku těžké
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Francouzi to mají s těmi ženami trošku těžké, ať už na pláži nebo kdekoli jinde.

Před 72 lety vypuklo povstání v Paříži, které následně s pomocí francouzských a amerických vojáků skončilo osvobozením Paříže.

Takřka okamžitě se rozjely akce proti kolaborantům, někdy i proti domnělým. Zvláštního zacházení se dostalo ženám. Tisíce a tisíce byly veřejně za posměchu davu oholené dohola a na hlavu se jim barvou namaloval hákový kříž. Pak se na ně plivalo a pískalo.

V mnoha případech samozřejmě šlo o sprosté kolaborantky, které za takový trest ještě mohly být rády. S nimi to ale schytaly i děvčata, která se z teenage naivity zbláznily do nějakého německého vojáka, zaměstnankyně jako třeba uklízečky v německé kasárna, prostitutky nebo jen ty, které se jen tak vychloubaly a podobně. 
Zkrátka, docela dost nevinných.Dost těch, které jen vyvedly prostě nějakou blbost, jako že chodily s německým vojákem, který měl moc hezký úsměv nebo se s Němcem vyspaly za to, že jim koupil kabelku nebo tak něco. Nešlo ale zas o tak specificky francouzskou věc. Podobná věc se odehrála ještě předtím po remilitarizaci Porýní, jen to dělali Němečtí muži svým ženám. Stejně dopadly tisíce žen v Itálii, Belgii, Norsku, Nizozemsku.

"I když jsem byl zhnusen takovou krutostí, došlo mi, že my Britové jsme nezažili okupaci už nějakých 900 let. Takže těžko soudit." napsal v Paříži Jock Colville, Churchillův asistent.

Fotka uživatele Jaroslav Cerman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.