Jaroslav Jírek: Piráti mají výjimečnou příležitost realizovat body svého programu

25.10.2017 16:10

Volil jsem piráty. Moc jsem jejich volební program nestudoval, ale líbí se mně argumentace lídra Pirátů, Ivana Bartoše. To, proč jsem je volil způsobil prostý fakt, že jsem nevěděl koho volit. Ale to už nevím léta.

Jaroslav Jírek: Piráti mají výjimečnou příležitost realizovat body svého programu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Taky jsem nemusel chodit k volbám vůbec, všechno prostě nějak dopadne. Nedělám si iluzi, že je to strana plná skvělých odborníků na svém místě. To nebude. Ale připadala mně čerstvá, relativně energická a možná by užitečné části svého programu dokázali zrealizovat. Například digitalizaci státní správy. A teď se dozvídám, že ne. Chápu, jsou poprvé ve sněmovně, s úžasným výsledkem, balíkem peněz na kterým jim vůbec nezáleží a nechtějí si "špinit" ruce s lidmi, vůči kterým bylo vzneseno trestní obvinění. V tomto případě presumpce viny trochu pokulhává. Jsem jako volič trochu zklamaný.

Co jsem očekával? Břitkou opozici bez možnosti cokoliv ze svého programu splnit, nebo s nejistým výsledkem, a nebo posedlost plnit volební program toho, co slíbili svým voličům a proto je voliči volili? Chápu, že se jim nechce do vlády s hnutím ANO, potažmo s Andrejem Babišem, chápu to. Ale právě teď mají Piráti výjimečnou a možná v budoucnosti neopakovatelnou příležitost realizovat body svého programu. A Babiš je těmto novotám v oblasti nul a jedniček nakloněný. Dobře, nechtějí být s někým ve vládě kdo řídí tuto zemi jako firmu. Jenže on ji ty čtyři roky spoluřídil a úspěšně. V porovnání s předcházejícími vládami. Nevšimnul jsem si, že by rozkládal demokratický systém, obracel se na východ k Putinovi. Prostě řídil svá ministerstva jako firmu. Řídil by i stát jako firmu a velká část občanů mu to prostě věří. Je diktátorem? No ano. Je to tvrdý kapitalista? Jasně. Čerpá nejvíce dotací z EU? Samozřejmě. Krade? To ještě nevíme. Ale co víme je, že je to všeho schopný energetický manažer a to bohužel naše země potřebuje. To, co nepotřebuje, je kmotry v zavedených stranách, boj na život a na smrt při sestavování kandidátek, nepotřebuje mnohaleté poslance o kterých nikdo neví, k  čemu nám byli, protože o nich nikdo nic neví. Zavedené, "demokratické" strany prostě už dávno svůj kredit ztratily a to je to, co lidé, voliči, vidí. Bohužel politici západního střihu nám ještě nedorostli. Proto volí strany, které jsou ve svých argumentech jednoduché, přímočaré a srozumitelné, byť populistické. Co je srozumitelného na ODS, ČSSD nebo KDU-ČSL? Jediné co si pamatujeme jsou sliby, vzletné vize, které vezmou za své v oparu korupce, trestních řízení a konzistentního rozkrádání. A to bude tak jako tak jen špička ledovce, to na co se více méně náhodou přišlo.

Takže, moji milí Piráti. Nedával jsem vám hlas proto, abyste štěkali z poslaneckých lavic a brali nadstandardní výplaty a prebendy na provoz strany. Dával jsem hlas proto, abyste konali. Tak se od Babiše distancujte, prohlašujte, že jdete do vlády ne kvůli němu, ale kvůli prosazování svého programu. Odejděte z vlády, pokud vám neumožní program naplňovat. I Tomio Okamura, z kterého mám osinu, se pere za svůj program. To, co se stane, pokud žádná vláda, ani ta menšinová nevznikne, budou předčasné volby a já dám hlas hnutí ANO, Babišovi, byť ho opravdu nemám rád a věřím, že jeho průsery jsou postaveny na reálném základě. A poté už vnikne většinová vláda. Protože Babiš působí jak učitel v poslanecké mateřské školce, schopnostmi výrazně převyšuje mdlé politiky. Nikoho lepšího bohužel teď nemáme, nebo vy někoho schopného znáte? 

Jaroslav Jírek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…