Jaroslav Kopista: Naučí nás koronavirus pokoře?

14.04.2020 8:23

Tak zvaný Homo Sapiens, pán světa a přidruženého vesmíru měl donedávna představu, že vše bude kmitat podle jeho potřeb. Zeměkoule mu je malá, chce roztáhnout svá křídla a pro začátek se trochu proletět po té naší notoricky známé sluneční soustavě. Myslí si, že pochopil a poznal mechanizmy co existují od pradávna a podle nichž se řídí celé to naše bytí.

Jaroslav Kopista: Naučí nás koronavirus pokoře?
Foto: Archiv
Popisek: Země

Všechno to zastaralé a všeobecně známé existenční schéma obohatil již zmíněný Homo Sapies o nový prvek – GLOBALIZACI. Už neobíhá Slunce Zeměkouli, jak tvrdila církev svatá, velesvatá, ale měnový kurz je to, co tu naši prastarou matičku obíhá a určuje všechno dění ve všech metropolích světa.  I mocní se bázlivě klepou a krčí před otřesy jakéhosi celosvětového trhu, který pracně vybudovaly obchodní řetězce a další ctihodné finanční instituce. Prachy, prachy a zas jen prachy, to jediné je určující pro pohyb tohohle dohromady zpatlaného celosvětového „bordelu“. 

Hodnotu a smysl má jen konzum a je jedno, co je konzumováno, důležité je jen to, že je to konzumováno a perspektivy jsou samozřejmě velkolepé. Můžeme si dovolit vše na co si jen vzpomeneme, říkáme tomu pokrok a jsme na to náležitě hrdí. V rámci našeho chtění není nic zakázáno, jsou jen finanční limity.  Pýcha je ctnost, pokora a rozum je zbytečnost.

A najednou se v jakési Číně objevila docela nepatrná přísně a přesně organizovaná hmota, která má v oblibě plíce toho všemocného a neporazitelného Homo Sapies. Ze začátku to byla pro mnohé pomazané a jinak kvalifikované hlavy nepodstatná místní epizoda kdesi daleko od nich. Jenže v podmínkách globalizovaného světa se tato hmota neuvěřitelně bleskově, třeba tolik nepostradatelnými letadly a výletními plovoucími městy, rozběhla do světa a dělá si co chce. Zděšení vědátoři tuto hmotu nazvali KORONAVIRUS….

Koronavirus kašle na HDP, měnové kurzy, vzestupy a pády akcií, dělá si co chce, útočí dokonce i na dříve nedotknutelné celebrity všeho druhu a je mu úplně jedno, jak to všechno skončí. Pýcha, nadutost a velikost všemocných je mu lhostejná. Je zábavné zaznamenávat, jak mocní v panické hrůze utíkají na osamělá místa, třeba na ostrůvky nebo jachty v Indickém případně Tichém oceánu v bláhové naději, že se té kruté naší současnosti vyhnou. Pyšní, egoističtí, hloupí, blbí, nejhloupější utíkají před tím, co sami pomáhali stvořit a čeho jsou nevydělitelnou součástí – GLOBALIZACÍ.

Pokud tuto epizodu naše „skvělá civilizace“ přežije jen s přijatelnými šrámy, bude načase zklidnit úprk za hmotnými statky, které si koneckonců nikdo nevezme s sebou do hrobu, a začít hledat smysluplnější hodnoty, které pomohou našim následným generacím zvládat svoji existenci. V tuto chvíli není vhodná doba tyto věci rozvádět hlouběji. Je potřeba soustředit všechny síly, abychom měli šanci napravit vše, co jsme svou nesmyslnou arogancí, hloupostí a chtěním způsobili. Měli bychom více přemýšlet o vyšších autoritách a začít více ctít zákony dané přírodou, a ne vymyšlené všemocnými, globalizaci vytvářejícími, skupinami. Ze všeho nejdříve se však musíme pokusit zastavit tolik úspěšně globálně expandující koronavirus.

Jaroslav Kopista

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …