Jaroslav Král: Národní socialista Robert Fico

12.07.2016 12:31

Od 1. července 2016 převzalo Slovensko od Nizozemska předsednictví v EU. I když jde především o přípravu a moderování zasedání Evropské rady a pracovních orgánů EU bez přímých rozhodovacích pravomocí, jde nepochybně o výraznou možnost, jak přesto ovlivnit a usměrňovat rozhodovací procesy.

Jaroslav Král: Národní socialista Robert Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Jsem přesvědčen, že premiér Robert Fico využije tuto šanci jak ke zviditelnění Slovenska, tak i k prezentaci své vlastní odlišné politiky. Jeho politická strana Směr – sociální demokracie je sice členem „střechové“ Strany evropských socialistů (Party of European Socialists, PES), avšak od počátku do ní svou politikou nezapadá. Fico v PES „narazil“ již po sestavení své první vlády, když do ní vzal Slotovu Slovenskou národní stranu a Mečiarovu Lidovou stranu, aby mohl sestavit většinovou koaliční vládu a prosazovat slovenské národní zájmy podle svých představ. Byl za to tvrdě kritizován a Směru bylo dokonce pozastaveno členství v PES, které bylo obnoveno až po delší době a intervenci tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Také dnes je R. Fico v PES silně kritizován nejen za svůj odpor proti povinným kvótám, ale také za svůj výrok, že dokud bude ve funkci premiéra, nepřipustí na Slovensku vznik muslimské komunity.

Členské strany PES jsou naopak nejhorlivějšími podporovatelkami „vítací politiky“ Angely Merkelové. Také v sociální oblasti se tyto dvě tendence liší. PES v podstatě opustila levicovou sociální politiku a více méně přešla na neoliberální koncepty. Německá SPD např. podpořila reformy Hatrz 4, takže se její přístup neliší od CDU. Hollandova francouzská Socialistická strana dnes dokonce sama přišla s reformou pracovního práva v neoliberálním duchu, kterou se snaží prosadit přes odpor francouzských odborů. Slovenský Směr naopak prosadil několik sociálních „balíčků“ ve prospěch chudších vrstev (železnice zdarma pro studenty a důchodce, příspěvky na dětské tábory a školy v přírodě aj.).

Robert Fico a jeho strana tedy rozhodným způsobem prosazují politiku jak národní, tak i sociální. Proto – i když Fico sám by pravděpodobně s následujícím hodnocením nesouhlasil – můžeme říci, že Róbert Fico je mnohem více národním socialistou, než sociálním demokratem.

Jaroslav Král

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …