Jaroslav Křůpala: Pět hlavních příčin cenového růstu žlutého kovu

04.08.2016 13:40

Rok 2016 se nese ve znamení cenového růstu komoditních kovů. Zlato, stříbro a těžařské společnosti jsou pro tuto chvíli nečekanými investičními vítězi. Nejvyšší procentuální nárůst zaznamenalo stříbro (44 %), které se na trhu více obchoduje a má tendenci být mnohem více volatilní. Zlato zaznamenalo meziroční nárůst až o 300 dolarů za unci (25 %). Cena zlata je, jako u každé jiné komodity, odvislá od zákonů nabídky a poptávky. Uvádíme zde hlavní faktory, které zapříčinily rostoucí poptávku po zlatě:

Jaroslav Křůpala: Pět hlavních příčin cenového růstu žlutého kovu
Foto: zlataky.cz
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

1. Brexit

Výsledek hlasování o odchodu Velké Británie z EU vyvolal obavy z dalšího vývoje Velké Británie i Evropy jako celku. Na starém kontinentu neexistuje podobný ekonomický precedens, je tedy otázkou, na jaké úrovni bude HDP a do jaké míry tato událost ovlivní zaměstnanost. Právě tato nejistota směřuje investory směrem ke zlatu jakožto bezpečnému útočišti, což vede k vyšší poptávce a tedy i k vyšší ceně tohoto drahého kovu.

2. Úrokové sazby

Druhým faktorem, který hraje významnou roli ve světě zlata, jsou centrální banky a jejich politika úrokových sazeb. Před lety se řada zejména západních centrálních bank rozhodla opustit zlatý standard. Místo toho, aby banky zálohovaly své měny drahými kovy, vstoupily do věku nekrytých měn. Výsledkem je fakt, že dnešní měny odvozují svoji hodnotu z úrokových sazeb účtovaných bankami, které je ovládají. Centrální banky se rozhodly použít k oživení domácích ekonomik nižší úrokové sazby; některé země jako Švédsko nebo Švýcarsko tlačily sazby až do záporných hodnot. Jsme tedy svědky devalvace světových měn.

Ve svém projevu k novinářům minulý měsíc předsedkyně Fedu Janet Yellenová uznala, že pomalý růst a nízké úrokové sazby by mohly být ve Spojených státech „novým standardem“.

„Fed si začíná uvědomovat, že americká ekonomika je letadlo, které letí pomaleji a blíže k zemi, a proto by měla relativizovat svá nenaplněná očekávání,“ prohlásil Vincent Reinhart, hlavní ekonom pro řízení Standish Mellon Asset a bývalý vysoký úředník  Fedu.

Měny ztrácejí hodnotu – ta je aktuálně připisována zlatu a stříbru.

3. USD

Americký dolar je pro investory do zlata nesmírně důležitým faktorem: když získává na hodnotě, zlato nabírá na ceně v zemích mimo Spojené státy. To vede k poklesu globální poptávky, protože žlutý kov se stává méně přístupný. Naopak když americký dolar na hodnotě ztrácí, poptávka po zlatě se navyšuje.

4. Poptávka z Číny

Čína je druhou největší ekonomikou světa. Nicméně pokud jde o zlato, jedná se co do poptávky o světovou jedničku. Během posledních 12 měsíců Čína oficiálně zvýšila své zlaté rezervy o 71,4 %.

„Čína je již řadu let hladová po zlatě. Číňané vnímají zlato jako uchovatele hodnoty a diverzifikují si jím svá portfolia. Nenakupuje pouze země jako taková, ale i jednotlivci a investiční společnosti používají zlato jako hmotné aktivum, a to zejména v období, kdy čínská měna oslabuje,“ uvedl Matthew Michael, expert společnosti Schroders.

5. Těžaři na vzestupu

Všech 22 hornických společností s tržní hodnotou vyšší než 300 milionů dolarů (např. Barrick Gold, Goldcorp) zaznamenalo růst minimálně o 38 %, z toho 16 zaznamenalo alespoň 100% nárůst tržní hodnoty.

Těžařské společnosti v posledních letech zredukovaly produkci a obezřetně rozšiřovaly pouze své nejziskovější doly a ty s nejnižšími náklady. Zpomalený růst produkce způsobil, že v období, kdy je poptávka solárního průmyslu po stříbru a centrálních bank a investorů po zlatu enormní, cena obou kovů prudce stoupá.

V reakci na mnohaletý sestupný trend cen drahých kovů zapracovali horníci výrazně na zlepšení svých rozvah a na snižování nákladů v průběhu posledních tří let. Například Barrick Gold (NYSE: ABX) umazal v roce 2015 dluh ve výši 3 miliard dolarů, letos si dala společnost za cíl snížení dluhu o další 2 miliardy. Rok 2014 zakončila se ztrátou ve výši 13 miliard dolarů; pokud půjde vše podle plánu, dluh by mohl být splacen v roce 2018. Snižování dluhu dává společnosti větší flexibilitu, zároveň tím snižuje úrokové platby, což může následně zlepšit ziskovost.

 

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.