Jaroslav Lád: Každý spotřebitel by měl mít právo si koupit vejce, jaké chce a jaké produkci věří

13.09.2020 19:49

V Ostaši jsme uspořádali 5. září „Den otevřených dveří“, aby návštěvníci, včetně politiků, viděli reálnou oslavu výkonného zemědělství spolu obyvateli, které jsme pozvali ze všech vesnic, kde hospodaříme. V době COVIDOVÉ jich přišlo tisíc, a to je podle mě na dnešní dobu hodně.

Jaroslav Lád: Každý spotřebitel by měl mít právo si koupit vejce, jaké chce a jaké produkci věří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vejce

Ukázali jsme jim naši inovativní stáj pro vysokoužitkové dojnice, ale i stáj, kde před porodem odpočívají a připravují se na své další poslání=produkci mléka pro obyvatele. Ukázali jsme jim i BPS a soubor moderních strojů, které jsou tak šetrné k zemědělské půdě, což dokazují naše výnosy, s nízkým hnojením a spotřebou chemie, proti dnes prosazovaným „lepšozemědělců“ z ČR, ale i EU 15.

Pro vnímavé hosty jsme proto připravili „Stezku pravdy“, z úhlu pohledu výkonných zemědělců z Ostaše.

Nezemědělská veřejnost byla velmi překvapena, jaký je rozdíl mezi tím reálným, a tím co dnes prezentuje část politiků+analytici+akademici+byrokrati, přes dnes tak závislá media.

Nadále platí, že až bude po tom přednějším=volbách, komukoli z Vás vnímavých dám informace zkušeného výkonného zemědělce, včetně naší konzervativní pravdy, která se nenatáčí jak korouhvička, podle toho kdo, jak a za jakým účelem fouká.

Důvodem, proč dnes píšu, ale je, že 16. 9. 2020 část poslanců PČR chce z moci politické a úřední zakázat chov nosnic v klecových, u nás obohacených chovech. Nejsem odborník na drůbež ani nosnice, ale jsem znalý a vnímavý k poznatkům ještě normálních vědců a výzkumníků z oboru, ale i kolegů drůbežářů. Proč tedy píšu, když mi to může být „šumafuk“.

Protože jde zase o zásadní princip z naší „stezky pravdy“, kdy konzervativní pravda výkonných drůbežářů a necinklých odborníků je zase potlačována z moci politické, mediální a v jakémsi celospolečenském zájmu ohýbána a tvárněna za účelem zviditelnění a možná mediálního a následně i ekonomického prospěchu. Dnes je to o nosnicích, zítra o prasatech, pozítří o dojnicích a možná následně o celé produkci živočišné výroby a následně výkonného zemědělství v Česku.

Nyní jde o politicko ekonomické rozhodování, tedy ty různé účelové nátlakové neziskovky, kdy jejich podporující „šašíky z klecí na náměstích“ nechám raději stranou, protože jsou neznalí, ale chtějí být in…

Krátce k zákazu chovu v obohacených klecích:

1) zákaz = ano, ale v celé EU, aby to zase nebylo jen o metálu na prsou
2) zákaz = ano, ale nesmí k nám chodit vajíčka ze zemí, kde to není a nebude zakázáno.
3) zákaz = ano, ale při plné úhradě vícenákladů podnikatelům s produkcí vajec, pokud je to skutečně v celospolečenském zájmu! (zvykněme si, že „celospolečenský zájem“ musí být hrazen!)
4) zákaz = ne každý spotřebitel by měl mít právo si koupit vejce, jaké chce a jaké produkci věří!

Já osobně bych vždy upřednostnil vejce z obohacených klecových chovů, protože:

a) vím, co jsou to stresové faktory = kdy slepice dokáže poznat ve své hierarchii max. 20 slepic atd.
b) vím i o mikrobiální čistotě = kdy podestýlka, natož venkovní dvorky jsou velkým problémem atd
c) vím, jak dokonalá security chovu (zoohygiena) u drůbeže zkušených odborníků je atd.
d) vím, jak dokonalý zooveterinární dozor v těchto chovech je atd.

No a ti aktivisté, kteří z neznalosti prosazují argument smrt = úhyn.

No ta přeci patří k naší práci jako v každém jiném odvětví = včetně lidské populace a zdravotnictví.

Jen pro pořádek = procento úhynu je v obohacených klecových nejnižší ze všech známých způsobů chovu drůbeže na produkci vajec. To si „vnímavý“ může ověřit u všech „necinklých“!

Otázka tedy je?

O co vlastně jde: o nosnice?, vejce?, destrukci českých chovů?, další vyklizení trhu pro lačné?, pro technologické firmy?, pro finančníky? jen zviditelnění? = už nám jednou řekněte odborně doloženou pravdu, a pak rozhodujte se znalostí věci tak, aby nebyla Vaše politika směšná.

Ing. Jaroslav Lád

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty