Jaroslav Michal: Absolutní zákazy nevyřešily nikdy nic, neodnaučí ani kouřit

26.09.2016 17:33

Protikuřácký zákon by měl příští týden opětovně projednat zdravotní výbor Sněmovny. Přání premiéra Sobotky, aby zákon byl opětovně schvalován co nejdříve a na rozdíl od prvního pokusu úspěšně, se jen těžko podaří. Poslanci mají připraveny opět velké množství pozměňovacích návrhů a než se zákon dostane do Senátu asi to ještě chvíli potrvá. S největší pravděpodobností to bude až v příštím roce.

Jaroslav Michal: Absolutní zákazy nevyřešily nikdy nic, neodnaučí ani kouřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Už dnes ale senátor za ODS, známý propagátor kouření Jaroslav Kubera celkem překvapivě prohlásil, že až bude v Senátu projednáván  protikuřácký zákon vystoupí s pozměňovacím návrhem na  absolutní zákaz tabáku. „Aspoň se ukáže, kdo to s omezováním kouření myslí vážně, když už je kouření tak nebezpečné a tabák obsahuje 70 jedovatých látek,“ řekl pro idnes. A přidává vzkaz strážcům české kasy: „My kuřáci jsme největší plátci daně. Jsem zvědavý, jestli se stát bez našich 70 miliard ročně obejde.“

A už má vymyšlené i detaily. Zákaz by se podle něj týkal výroby, prodeje, dovozu i přechovávání tabákových výrobků. A myslí i na sankce. „Tresty bych opsal ze zákazu marihuany. Povolil bych jen malé množství tabáku pro vlastní potřebu, ale vzhledem k tomu, že kusovky už se neprodávají, bude to vlastně zákaz absolutní,“ vylíčil.

Je to vůbec možné, plýtvat čas právě tímto okrajovým zákonem?, ptají se voliči jak ze strany protěžovaných nekuřáků, tak ze strany kuřáků. Zbytečně tvrdý a nekompromisní zákon, který nebude mít v okolních evropských státech konkurenci a který absolutně zapomíná na práva kuřáků, jako menší strany řešeného konfliktu, protlačuje ministerstvo zdravotnictví doslova za každou cenu a přitom nikdo neví proč. Argument, že tak chtějí porazit vliv tak zvané tabákové lobby, je spíše k pousmání, než k vážné debatě.

Znamená to například, že poslanci v Německu, v Rakousku, na Slovensku, v Itálii, v Chorvatsku a ve Španělsku, kde mají protikuřácké zákony daleko tolerantnější a uznávají také práva kuřáků, podlehli tabákové lobby?

Přitom čerstvým českým příkladem kam vedou absolutní zákazy je případ zakazování hracích automatů.  Aktivisté proti hazardu před několika lety doslova pobláznili radnice měst a obcí při zakazování hazardu. Některá hnutí založená pro boj proti hazardu se dokonce dostala až do místních samospráv. Nyní mlčí stejně jako další místní politici nad novým vládním zjištěním, že heren je sice méně, o to více je ale hazardních hráčů a nebezpečí, že podlehnou závislosti na hazardu.

Z heren, kde byli alespoň částečně pod dohledem, se totiž přesunuli k počítačům. Hrají stejné hry jako dříve v hernách, za sázky utrácejí více, než kdykoliv před tím, nikdo ale o nich nic moc neví. Nikdo je nehlídá a prohrané peníze i daně mizí za hranicemi tohoto státu. Když před několika lety na nebezpečí tohoto vývoje někdo upozornil a hledal jiná řešení, jak bojovat proti závislosti na hazardu, byl hned označen za lobbistu hazardních firem. Brněnský aktivista a dnes už i brněnský zastupitel a náměstek primátora, bojovník proti korupci, hazardu a nyní i proti kouření, Matěj Hollan, byl jedním z těch nejukřičenějších.

Po absolutním zákazu kouření, které nám stále hrozí, bude následovat podobný vývoj. Z hospod se stanou kluby, kde se bude kouřit vesele dál, zákaz kouření se bude porušovat, protože jeho dodržování půjde jen těžko kontrolovat, zahrádky před restauracemi se začnou ve velkém měnit na vyhřívané prostory a také zde se bude bez trestu kouřit dál. Ještě se zvýší pašování nezdaněných cigaret z Běloruska a Ukrajiny. Česko jen loni na nelegálních cigaretách tratilo podle oficiálních odhadů na daních 1,33 miliardy korun, desítky miliard stát nedostane z prodeje cigaret, který začne klesat. Aktivisté se smějí, pak až k absolutnímu zákazu dojde i se všemi negativními dopady už budou jen mlčet. Nebylo pak opravdu lepší zakázat tabák úplně, jak navrhuje senátor Jaroslav Kubera?

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…