Jaroslav Michal: Byrokracie v armádě brání potřebnému vyzbrojování

15.01.2020 18:14

Armáda plánuje v následujících 10 letech zásadně modernizovat svoji výzbroj. Dosud však nejsou dotaženy strategické projekty z dob minulých. Modernizaci brání především přebujelá byrokracie v armádě a zkostnatělá legislativa.

Jaroslav Michal: Byrokracie v armádě brání potřebnému vyzbrojování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obrněný transportér Pandur II 8×8

Pandury, tanky, vrtulníky, samohybné minomety, děla, zbraně nebo lehká útočná vozidla pro výsadkáře. Taková je koncepce výstavby armády do roku 2030.

Dokument je vizí, jak by měla česká armáda za deset let vypadat. Slovo vize je celkem na místě, protože v tomto prostředí je od myšlenky k realizaci hodně daleko.

Armádu trápí nadbytečná byrokracie a nesmyslné požadavky na zbrojaře, které v důsledku zvýhodňují zahraniční firmy.

Přísné prověrky jen pro české firmy?

Zahraniční dodavatelé nejsou - na rozdíl od těch domácích - povinni zdlouhavě a složitě procházet bezpečnostním řízením.

Národní bezpečnostní úřad prověřuje jen jejich tuzemské pobočky, které osvědčení získávají zpravidla rychle, protože v nich pracuje jen několik málo lidí. Striktní vyžadování prověrek českých zbrojovek tak nahrává při soutěžích o armádní zakázky zahraničním firmám. ZDE

Podle oslovených právníků by ochrana utajovaných informací neměla bezdůvodně omezovat hospodářskou soutěž. „A znemožňovat tak účast jinak způsobilým dodavatelům či naopak některým dodavatelům poskytovat konkurenční výhodu,“ stojí v právním stanovisku.

Diskriminace českých dodavatelů

A to není jediná překážka. Sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany zavedla nově do smluv velmi tvrdou podmínku vůči zbrojařským firmám. Resort je dle nově formulované dikce oprávněn odstoupit od kontraktu bez udání důvodu. ZDE

Firmám tak hrozí, že po investicích do subdodávek přijdou po vypovězení smlouvy ministerstvem o již vynaložené peníze.

„Nakoupený materiál a již vyrobené zboží vytvoří firmě přímou ekonomickou ztrátu. A výrobce nebude mít nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů, protože to, že ministerstvo smlouvu vypovědělo, bylo podle smlouvy chybou výrobce” říká šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Podle něj takové prostředí jen nahrává korupci. “Jediným důvodem bude, že se tak někdo rozhodne, aniž by musel vysvětlit, proč? Ideální prostředí pro korupci a klientelismus,“ rozčiluje se Hynek.

Navíc podobná restrikce dle všeho neplatí pro zahraniční dodavatele. „... u zakázky na nákup vrtulníků určuje americká strana, jak má vypadat smluvní vztah. Proč když je dodavatelem český výrobce je to mu jinak?“ uzavírá Hynek.

Nově nastavená pravidla se nepozdávají ani bývalému šéfovi Národního úřadu pro vyzbrojování, brigádnímu generálu Pavlu Bulantovi „Připadá mi to jako nehorázné, naprosto šikanózní prvek s velkým korupčním potenciálem. Pak by totiž mohly být firmy také vyhodnocovány podle toho, jak moc budou štědré,“ varuje generál Bulant.

Plánům už nikdo nevěří

Členské státy NATO se zavázaly, že budou do společného rozpočtu přispívat 2% HDP. Jenže odborníci se shodují, že česká armáda není schopna stanovená procenta proinvestovat. V současné době tvoří akvizice něco málo přes 1% HDP.

Navíc odborníci z bezpečnostní komunity už žádným plánům a koncepcím ministerstva obrany nevěří. “Za posledních 20 let jich bylo zpracováno takové množství, že se to snad ani nedá spočítat. Většina jich už neplatila v době, kdy byly prezentovány” hodnotí šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. ZDE

Vedení české armády by mělo přejít od slov k činům. A zbavit se tak nálepky “černého pasažéra” aliance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…