Jaroslav Michal: Není všechno, jak se jeví

16.03.2016 12:06

V poslední době sledujeme tlak na uvolnění dalších prostředků do systému našeho zdravotnictví.

Jaroslav Michal: Není všechno, jak se jeví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Náš zdravotní systém je saturován každý rok zhruba částkou, která se pohybuje kolem dvě stě padesáti miliard korun, což se na první pohled zdá hodně a vzhledem k tomu, že Čechů nepřibývá, naopak naše populace se horko těžko drží na úrovni kolem deseti milionů, neměla by se částka příliš zvyšovat. Ovšem populace stárne. A starší lidé potřebují intenzivnější péči, aby se kvalita jejich života udržela co nejdéle na úrovni práceschopné a mohli se tak účastnit společenského i kulturního života bez výraznějších omezení. To je jeden úhel pohledu. Druhý úhel pohledu je ten, že zdravotnictví je podfinancováno z hlediska personálního, chybějí doktoři i zdravotní sestry a Lékařská odborová komora tlačí na zvyšování platů s argumentem, že zdravotní personál odchází do zahraničí za vyššími výdělky.

Přesto naše zdravotnictví patří k nejlepším na světě, a bylo by si dobré uvědomit, že rozumné investice do našeho zdraví bychom jako daňoví poplatníci měli podporovat. Klíčovými středobody systému jsou zdravotní pojišťovny. Právě zdravotní pojišťovny jsou tím uzlem, do kterého finance finančními vlákny ze strany nás klientů přitékají, a jinými finančními vlákny z nich zase odtékají do zdravotnických zařízení, která se o naše zdraví starají. Řekněme tedy hodně zjednodušeně. A pokud by někdo chtěl ovládnout zdravotnictví jako takové, je právě cesta přes ovládnutí zdravotních pojišťoven tou cestou nejsnazší. A to včetně oněch platů lékařů, sester a zdravotního personálu.

Naštěstí zdravotní pojišťovny jsou koncipovány jako organizace, které nemají vytvářet zisk, přesto je o co stát. Tímto gordickým uzlem protékají miliardy korun od nás klientů a to podle základního klíče, kterým je počet pojištěnců u té které zdravotní pojišťovny. A tak se vedou skryté zákulisní boje, většinou prostřednictvím médií, o to, jak některé zdravotní pojišťovny, které jsou v hledáčku příslušných lobbistických skupin zdiskreditovat, zpochybnit jejich smysluplnost, práci, hospodaření. Výsledkem by potom mohla být privatizace takové pojišťovny, popřípadě sloučení s pojišťovnou jinou, nejlépe nějakou větší, anebo dokonce tou největší, tedy státní VZP. Cílem takové kampaně bývají většinou menší oborové pojišťovny, kterým byla do vínku dána určitá forma nezávislosti na státu, tedy snaha o vytváření konkurenceschopného prostředí, možnosti výběru pro nás klienty. Velmi oblíbená je také mezi našimi politiky koncepce jedné velké pojišťovny, tedy návrat ke strnulosti prostředí poskytování služeb v oblasti zdravotnictví a jeho lepší ovladatelnosti.

Čas od času se tedy z médií dozvídáme, že ta nebo ona oborová pojišťovna, naposledy to byla Vojenská zdravotní pojišťovny České republiky, špatně hospodaří se svěřenými finančními prostředky, a to přesto, že každoroční audity a kontroly ze strany Ministerstva zdravotnictví nic takového neprokazují, čas od času se také dozvídáme, že ten nebo onen vysoký manažer takové pojišťovny zpronevěřil jemu svěřené prostředky a nachází se na pokraji kriminalizace své osoby a tak i celé pojišťovny. A to i přesto, že audity i kontroly, které ze zákona všechny zdravotní pojišťovny každoročně podstupují, takové skutečnosti nenaznačují a správnost hospodaření těchto menších pojišťoven potvrzují. Provozní náklady těchto oborových pojišťoven totiž dokazují, že lze hospodařit efektivněji, než je tomu u té největší pojišťovny státní, tedy VZP.

Ano, chraňme si svůj zdravotní systém, který patří stále ještě k nejvyspělejším na světě, dopřejme si navyšování nákladů na jeho fungování tak, jak zdravý rozum dovoluje a plaťme si své lékaře a zdravotní personál, který je nám tak drahý zejména ve chvíli, kdy se ocitneme na pokraji sil a jeho péči potřebujeme, ale nevěřme všemu, co se v tisku objeví, a co může být ovlivněno zájmem jednotlivců nebo určitých lobbistických skupin, které mají zájem naše peníze, kterými si platíme naši zdravotní péči pro případ, že jí budeme potřebovat. A hlavně, chraňme si své menší zdravotní pojišťovny, které svou konkurencí udržují platby za jednotlivé zdravotní úkony na přijatelné úrovni, nabízejí preventivní programy a snižují celkové náklady na poskytování zdravotní péče.

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…