Jaroslav Michal: Vojenská zdravotní pojišťovna ČR podporuje nové technologie při léčbě novodobých válečných veteránů

29.03.2016 11:05

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR, stejně jako ostatní zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, se stále častěji musí potýkat s představami některých politiků a profesních skupin, že všechny zdravotní pojišťovny jsou státem vlastněné, a tudíž jednoduše řiditelné instrukcemi naší exekutivy, tedy Ministerstvem zdravotnictví a jeho představiteli. Pokud by tomu tak bylo, nepotřebovali bychom tolik pojišťoven, stačila by jedna.

Jaroslav Michal: Vojenská zdravotní pojišťovna ČR podporuje nové technologie při léčbě novodobých válečných veteránů
Foto: red
Popisek: Vojenská zdravotní pojišťovna

Počátkem devadesátých let bylo zdravotnictví, stejně tak jako jiným oborům, umožněno vytvořit nové, konkurenční prostředí, které mělo, a doposud má v souvislostech rozvoje volného trhu svoji logiku. Rozvolnily se nejenom vlastnické struktury poskytovatelů zdravotní péče, distributorů léků, ale tento trend umožnil vznik nových zdravotních pojišťoven, postavených na základech volného trhu a přímé odpovědnosti klientům, jejichž zástupci jsou i ve správních orgánech těchto pojišťoven, tedy jmenovitě VoZP ČR.  

VoZP ČR jako zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnu ČR charakterizuje skutečnost, že členy jejích orgánů jmenuje státní orgán (vláda ČR) pouze z jedné třetiny, ostatní členy (tedy jejich většinu) volí zaměstnanecké a odborové organizace přímo z řad pojištěnců. Orgány pojišťovny rozhodují hlasováním, přičemž váha hlasu každého člena orgánu pojišťovny je stejná. Stát má tedy pouze třetinovou, jakousi kontrolní účast v jejich správních orgánech. Pojišťovna se tedy může v rámci volného trhu chovat samostatně a usměrňovat svoji činnost tak, aby co nejlépe zajistila zdravotní péči o své klienty a příslušníky Armády České republiky a udržela si vyrovnaný rozpočet i do dalších let.          

Vojenská zdravotní pojišťovna je jednou z nejdéle působících zdravotních pojišťoven na území České republiky. Byla zřízena již 23. prosince 1992 podle zákona č. 280/1992 Sb. jako pojišťovna zaměstnanecká, přičemž zdravotní pojištění provádí na základě uděleného povolení. V tomto roce tedy působí na trhu veřejného zdravotního pojištění již 23 let. Podnět k jejímu zřízení dalo Federální ministerstvo obrany, které si bylo vědomo toho, že v nových podmínkách je třeba vytvořit specifickou zdravotní pojišťovnu, která bude zajišťovat úhradu zdravotní péče vojákům v činné službě a současně plnit v této souvislosti specifické úkoly spojené s Armádou ČR. Jde zejména o ochranu utajovaných skutečností, přístup do vojenských zdravotnických zařízení, do posádkových ošetřoven, do zdravotnické dokumentace vojáků, ale i o správu specifických vojenských fondů vytvořených pro tyto účely příslušným zákonem.  Specifikem Vojenské zdravotní pojišťovny ČR je tedy zákonem definovaný vztah právě k Armádě ČR. Žádná jiná pojišťovna takto definovaný právní vztah k jedné skupině pojištěnců nemá. To se promítá do řady činností a oprávnění, které vůči vojákům profesionálům, ale i ozbrojeným silám NATO působícím na území České republiky má. Současně je VoZP ČR otevřena široké veřejnosti, a umožňuje tak výhody spojené s péčí o armádu poskytovat všem svým klientům.

Dá se předpokládat, že úloha této pojišťovny bude vzhledem k mezinárodní situaci spíše vzrůstat. Příslušníci Armády české republiky se účastní mezinárodních misí v rámci NATO a v případě nenadálé situace potřebují nadstandardní zdravotní péči na specializovaných pracovištích, která je v mnohých případech velice nákladná. Takových případů je dnes už mnoho. VoZP ČR poskytuje novodobým veteránům všestrannou zdravotní péči a léčbu nejmodernějšími léčebnými metodami, za zmínku stojí např. dlouhodobá léčba v Afghánistánu zraněného Lukáše Hirky, který by se bez koncentrované a specializované péče sotva pohnul na lůžku. Dnes, po několika letech je jeho léčba příkladem, který ukazuje naději, profesionalitu i trpělivost. Novodobých válečných veteránů, kteří se mohou dostat do obdobné situace, bude zřejmě přibývat a je dobré mít zázemí v profesionálním týmu oborové zdravotní pojišťovny, která má tuto povinnost ze zákona definovanou. Stejně tak, jako armáda a její nové technologie bývají předobrazem nových vymožeností v běžném civilním životě, tak i specifika poskytování zdravotní péče zraněným novodobým veteránům se ukazují jako vhodná laboratoř pro využívání nových lékařských technologií pro širokou klientelu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …