Jaroslav Michal: Zbraně z Česka pro Islámský stát? Jak média naletěla kachně

21.07.2017 14:49

Část českých médií v uplynulých dnech naprosto nekriticky přejala tvrzení neznámého amerického webu RealClearDefense o tom, že prezident Trump se nechce vidět s prezidentem Zemanem, protože podporuje vývozy zbraní pro Islámský stát prostřednictvím firem známého českého zbrojaře a zachránce kopřivnické Tatry Jaroslava Strnada. Ve skutečnosti zdroje v článku odkazují na dva případy vývozu Tatrovek do Izraele pro celosvětově známou zbrojovku Elbit Systems. Jak snad průměrně inteligentní člověk ví, Islámský stát nepoužívá Tatry a neobchoduje s Izraelem. Nejrozšířenější technikou v jeho arsenálu jsou pick-upy od automobilky Toyota.

Jaroslav Michal: Zbraně z Česka pro Islámský stát? Jak média naletěla kachně
Foto: TATRA TRUCKS a.s
Popisek: Vozy TATRA

Druhé strany se nikdo neptal

Jak už to u části českých médií bývá, ani prezidenta Zemana, ani zbrojaře Strnada se nikdo na nic neptal. Zpráva od neznámého autora podepsaného jako Chris Yurek z webu, který jinak funguje hlavně jako rozcestník na články o vojenství na cizích portálech, stačila. O šíření zprávy do části českých médií se vzorně starali ´píáristé´ pracující pro Strnadovy konkurenty, kteří obvolávali redakce. Smutnou úlohu při šíření sehrál známý investigativní novinář Jaroslav Kmenta, který, i když jeho znalosti angličtiny jsou nevalné, článek okomentoval a doporučil na svém Facebooku.

Zajímavostí je, že článek americké webu RealClearDefense, který už podle názvu pojednává o vojenství a armádě, kromě zbraní pro teroristy velmi vehementně řeší angažmá zbrojaře Strnada v železničním průmyslu. V tom Strnad podniká se slovenským miliardářem Beljajevem, kterému patří známá Tatravagonka Poprad. V Česku Strnad s Beljajevem spoluvlastní třemošnickou firmu DAKO CZ, která vyrábí brzdy pro metro, vlaky i tramvaje.

Je za tím souboj o vagonku?

Strnad se nedávno nechal veřejně slyšet, že je připraven zachránit skomírající lounskou vagonku Heavy Machinery Services (známou též jako Legios). Ta je už čtyři roky v úpadku a její koncový vlastník se schovává. Spekuluje se, že jím je trestně stíhaný kontroverzní podnikatel František Savov, který před českou policií utekl do Londýna. Pokud je Savova skutečně skrytým vlastníkem vagonky v Lounech, jeho zájem je udělat všechno proto, aby Strnadovi záměr získat tento podnik torpédoval.

František Savov vlastní v Česku známý byznysový týdeník Euro. Od chvíle, kdy Strnad svůj zájem zachránit Legios zveřejnil, vychází v Euru o Strnadovi jeden negativní článek za druhým. Posledním v řadě je právě novinářská kachna o tom, že Strnad by měl vyvážet zbraně pro teroristy. Je náhoda, že článek amerického webu, který se už podle názvu věnuje armádě a vojenství, řeší kromě ´zbraní pro teroristy´ i železnice? Nebo si Euro a americký web RealClearDefense přihrávají navzájem témata proti Strnadovi?

Jak novináři přicházejí o důvěru

Jak má většina národa věřit novinářům, kteří naprosto bezelstně plácnou na stránky pomluvu neznámého zdroje, která z České republiky dělá zbrojaře teroristů? Není divu, že důvěra v novináře celosvětově klesá. Kdo se nechce nechat oblbovat kohortou žurnalistických pohádkářů pracujících v žoldu toho, komu médium patří, musí pátrat, jít po původních zdrojích a klást si otázku: Komu to prospívá? To platí i pro kachnu, že Zeman podporuje vývoz zbraní pro Islámský stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …