Jaroslav Šebek: Papež v Asii vystupoval proti násilí ve jménu víry

22.01.2015 7:30

Papež František mohl v rámci své 7. zahraniční cesty při návštěvě Filipín, nejkatoličtější asijské země, virtuálně soutěžit se svým předchůdcem na svatopetrském stolci Janem Pavlem II. o to, kdo z nich přiláká na slavení bohoslužby nejvíce lidí.

Jaroslav Šebek: Papež v Asii vystupoval proti násilí ve jménu víry
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Před 20 lety se totiž účastnily mše v Manile u příležitosti Světových dnů mládeže více než 4 miliony lidí, nyní se udává, že do Rizalova parku ve filipínské metropoli přišlo navzdory silnému dešti až 6 milionů věřících.

Papež viditelně využívá svého charismatu nejen k posílení sebevědomí křesťanů v periferních částech světa, které však prokazují pozoruhodnou duchovní vitalitu, ale i k tomu, aby srozumitelně formuloval své poselství, jež nese i výrazný politický podtext.

Církev František chápe i jako nositelku alternativních morálních i sociálních konceptů, s nimiž má aktivně vstupovat do veřejného dění.

Ne náhodou při řadě příležitostí zaznělo velmi apelativním způsobem odsouzení korupčních praktik, protože v nich papež vidí jeden z důvodů prohlubování sociální nerovnosti.

Vzhledem k jeho dlouholetým zkušenostem se značnými rozdíly v životních podmínkách, jak je vnímal v jihoamerické realitě, padala jeho slova i v Asii na úrodnou půdu.

Nevyhnul se logicky ani intenzivně diskutovanému mezináboženskému dialogu, když mimo jiné u příležitosti pobytu na religiózně velmi pestré Srí Lance opětovně zdůraznil, že jakákoliv víra nesmí být využívána jako záminka k násilí.

V této souvislosti však také hovořil o odpovědném užívání svobody slova, která by neměla být využívána k záměrným urážkám druhého.

Jak se dalo očekávat, velmi silně rezonovala v papežových projevech také témata, týkající se rodiny. Při rozhovoru na palubě letadla vzbudilo pozornost zejména jeho prohlášení k uvážlivému přístupu ke kontrole porodnosti.

Reagoval tak na situaci přímo na Filipínách, kde žijí tisíce dětí na ulicích jen proto, že se rodiče o ně nebyli z ekonomických důvodů schopni postarat.

Problematika antikoncepce tak bude pravděpodobně jedním z diskutovaných záležitostí také na podzimní synodě.

Papež však dal najevo, že od něj nelze očekávat podporu pro přílišnou liberalizaci v pohledu katolické církve na manželství a rodinu.

Za použití příkladů z Latinské Ameriky a Afriky se například ohradil proti vnucování západních modelů partnerského soužití, které jsou v rozporu s tamní kulturou a mentalitou, a dokonce v této souvislosti použil termín ideologická kolonizace.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …