Jaroslav Šonka: Banány versus Ukrajina

27.01.2014 10:35

Ano, Ukrajina je evropská země, ale znamená to, že musí být také členskou zemí Evropské unie? Často se objevují názory o tom, jak unie musí Ukrajině nabídnout členství, aby symetricky kompenzovala vliv Ruska. V této debatě a na pozadí brutálních scén v ukrajinských městech jaksi zapadl dosti důležitý fakt.

Jaroslav Šonka: Banány versus Ukrajina
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Že totiž evropský program Východního partnerství vznikl proto, aby se zdůraznila vůle daným zemím pomoci, ale současně také proto, aby se pro blízkou budoucnost smetla se stolu debata o řádném členství těchto zemí. Byla to vůle stabilizovat, ale současně nepřijímat země, které by do Unie jen importovaly své problémy. Víme, jak to vypadalo a vypadá s rozštěpeným Kyprem, nebo s Řeckem a jeho vstupem do měnové unie.  

Zostřená situace na Ukrajině v posledních týdnech jasně ukazuje, že Evropská unie ještě dlouho nebude mocností, která je schopná reagovat rychle a jednotně. Důvod ovšem nespočívá v Unii jako takové. Spočívá především v některých členských zemích, jež z různých důvodů nechtějí udělat z Evropské unie mocnost.  

Připomeňme si v této souvislosti ještě jednou věčnou českou euro-skepsi, která odmítá prohloubení integrace, a tedy i zvýšení akceschopnosti Unie, teď však od svého společenství paradoxně požaduje rychlou a adresnou reakci. Ti, kteří na jedné straně srůstání kontinentu kritizují, nemohou jedním dechem požadovat silný vliv Unie v mezinárodní oblasti.  

Místo vážnější reflexe vstoupily do diskusí o kandidátkách k volbám do Evropského parlamentu prvky vpravdě kašpárkovské. Například Jiří Payne, který mává banány a bojuje proti EU banánovými argumenty, míchaje citace o cenách a jiné hlouposti. Jaksi při tom zapomene na vlastní roli v minulých dvou desetiletích, jakož i na to, co naše okolí, obzvláště Ukrajina, opravdu potřebuje – totiž něco silnějšího, než jen Českou banánovou republiku.  

Žiju v zemi, kde se před volbami mává banány. Budiž, s tím asi nic neudělám. A nebudu kvůli tomu mávat výčtem výsostně pozitivních věcí, vyplývajících z našeho členství v Unii. Jedno si ale na pozadí současného dění na kyjevském Majdanu neodpustím. Ukrajina, a také Evropa, potřebuje Unii opravdu silnou a akceschopnou.

Komentář zazněl v pořadu Glosa na Českém rozhlase Plus  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…