Jaroslav Tauchman: Krátké nohy Zikových lží

14.04.2012 14:29

Nejprve je třeba upřímně ocenit, že Radim Zika vylezl z ulity mlčení. Potom, co se téměř půl roku schovával za neslaná nemastná vyjádření tiskového oddělení Pozemkového fondu ČR, je to vítaná změna.

Jaroslav Tauchman: Krátké nohy Zikových lží
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

V posledních týdnech dává Radim Zika rozhovory, napsal i nějaké ty články, jeden z nich dokonce jako  reakci na  komentář  tohoto webu. Je dobře, že si tento vysoký státní úředník, který byl do své funkce jmenován především na základě svého politického angažmá ve straně vládní koalice, uvědomil, že stojí v čele úřadu disponujícího miliardovými státními majetky, a veřejnost má tudíž právo znát odpovědi na závažné otázky, které se kolem jeho působení vyrojily (a jistě ještě vyrojí). Co už je bohužel horší, je skutečnost, že Radim Zika zůstal ve svých článcích a rozhovorech věren své dávné zásadě: mlžit a nepokrytě lhát, až se od pusy práší.

 Nejprve bych se rád Radimu Zikovi omluvil, pokud jsme na tomto webu urazili jeho češtinářský jemnocit, když nám uniklo několik gramatických chyb. Je to jistě chyba, ale na svou obhajobu bychom rádi uvedli, že máme jen omezený rozpočet, správu webu (vyjma technické podpory) zajišťuje de facto jediný člověk a nemáme tolik prostředků jako Pozemkový fond, abychom si mohli najímat profesionální korektory. Ostatně samotný „Zikův“ text, včetně některých jeho povýšeneckých a neobyčejně důvtipných frází, působí, jako by ho namísto ředitele Pozemkového fondu napsal najatý a dobře zaplacený tým „externích odborníků“. A to, že jsme z Liberce? Za to se nestydíme, pane Ziko. A také zde nemusíme chodit kanály…

Hned na úvod je také třeba vyvrátit Zikovy narážky na to, že se vyhýbáme některým nepohodlným tématům – není to pravda. Ať to jsou „kauzy“ kolem Jana Korytáře (příkladem budiž např. poslední „Krákoragate“, které jsme se věnovali po tři dny) nebo jiné záležitosti, vždy se snažíme o maximální objektivitu a dáváme prostor různým názorům. V tom se značně odlišujeme od propagandistické televize firmy Syner (a místní ODS) Genus TV a jejího sesterského webu Týden v Libereckém kraji, které v normalizačním duchu o některých tématech (jako například o skandálech na Pozemkovém fondu, ovšem vyjma Zikova vlastního textu) mlčí jako onen pověstný hrob. Pokud to přehlédl některý z Vašich placených poradců, pane Ziko, zeptejte se majitelů Syneru, s nimiž se pravidelně potkáváte (patrně ke konzultacím) na hokeji a ve vybraných libereckých restauracích…

Ale teď již k podstatnému. Pan Zika ve své reakci (i jinde) píše, že jeho jediným prohřeškem je fakt, že dvaadvacetiletá milenka jeho kamaráda dostávala nepřiměřené honoráře (270 tisíc korun) za „ekonomické poradenství“ (podobně jako její maminka). Inu, slečna hosteska i její matinka se jistě dokonale orientují ve složitých ekonomických záležitostech, ale těch čtvrt milionu je snad přeci jen trošičku moc…Navíc pan Zika netušil, že je to milenka jeho kamaráda. K tomu se raději vůbec nevyjadřovat, nejlepší je nechat toto vyjádření v jeho vlastní prostotě boží. Podobně smutně zábavné je jeho tvrzení, že v Německu se mezi penziony také pasou krávy, čímž omlouvá podivnou (a pro stát po čertech nevýhodnou) směnu pozemků s jednou narychlo vzniklou firmou. A když, pane Ziko, parkováním zdůvodňujete pronájem několikanásobně dražších nemovitostí od Vašeho kamaráda Aloise Hadamczika (mimochodem onoho milence naší – nebo spíš Vaší – slečny hostesky), je to už přímo k popukání. Ona by to byla vskutku náramná švanda, kdybyste všechny tyhle „laskavosti“ platil ze svého a nekrvácela přitom státní, a tudíž naše společná, kasa.

Je pozoruhodné a příznačné zároveň, že právě pravicoví politici nejvíce křičí, jaký je stát špatný hospodář. Případ pana Ziky to dokládá nejlépe, jen v trochu jiném smyslu… Přitom se však nelze zbavit dojmu, že vedle naprosté nekompetentnosti (tituly z mnoha soukromých „vysokých škol“, jimiž svoje vizitky zdobí Radim Zika a spousta jemu podobných politiků, jsou také k smíchu i k pláči a zároveň dalším symptomem všudypřítomné korupce u nás, jak dokazuje případ ředitelky Metropolitní univerzity Praha, kde pan Zika získal svůj „takémagisterský“ titul) hraje roli i o dobře promyšlený záměr.

Pane Ziko, tvrdíte také, že “pan Frydrych se dopustil neetického, nikoli nezákonného jednání, dlouho předtím, než jsem na PF ČR přišel já. Už pro Pozemkový fond nepracuje, a to také dost dlouho“. Pominu skutečnost, že Michal Frydrych není zaměstnancem Vašeho úřadu sotva pár měsíců. Mnohem závažnější je to, že zapomínáte, že jste to byl právě Vy, kdo si pana Frydrycha s sebou na Pozemkový fond jako šéfa svých poradců přivedl. A to prosím až potom, co se kvůli svému “neetickému chování“ musel poroučet ze své funkce v liberecké pobočce Pozemkového fondu. Vlastně jste jej tedy povýšil. Jaká kritéria Vás k tomu vedla? Patrně se pan Frydrych dobře „osvědčil“ (ve prospěch Vaší politické strany a spřátelených podnikatelů), a tak bylo škoda nevyužít jeho potenciálu na celostátní úrovni, že? Nyní tedy pro podobné “neetické chování“ musel odejít i ze své pražské funkce. Nepochybuji o tom, že také zde svůj „úkol“ splnil na výbornou. Způsob, jakým se nyní snažíte doslova vylhat ze své odpovědnosti za Frydrycha, je neuvěřitelně trapný a už sám o sobě Vás diskvalifikuje ze zastávání jakékoli veřejné funkce.

Kauza Zika existuje, i když se to panu Zikovi z pochopitelných důvodů nelíbí. A rozhodně v ní nejde jen o „trošku větší odměnu“ pro mladičkou milenku jednoho kamaráda. Stejně jako je nesporná existence kauzy Zika, je samozřejmé i to, že o ní budeme my i ostatní média informovat. A doufejme, že nejen této kauze, ale i jiným podobným, se budou s náležitou důkladností věnovat i státní represivní orgány. Za současného stavu hospodářství, kdy ministr financí obrací třikrát každou korunu, by to bylo víc než žádoucí.

Na úplný závěr si dovolíme ještě jednu poznámku. Pane Ziko, nebudete tomu věřit, ale i v našem městě (které zřejmě považujete za venkov) jsou lidé, pro něž slovo „sebeúcta“ dosud něco znamená. Proto se jim při pomyšlení na „kariéru“, jakou jste podle vlastního mínění udělal Vy (a jak tento styl „práce“ i života vnímáte u ostatních kamarádů z hokeje a večírků nebo u svého politického guru Přemysla Sobotky) bez nadsázky obrací žaludek. Zaplaťpánbůh za to.

Jaroslav Tauchman

Vyšlo na serveru nasliberec.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…