Jaroslava Janderová: Nedopusťme další říjnovou revoluci

23.07.2017 21:16

Říjnové parlamentní volby jsou novou šancí, jak zlepšit život v naší zemi, ale současně bohužel i hrozbou, že se vrátí časy, které pošlapaly práva a svobodu několika generací. Nedovolme to.

Jaroslava Janderová: Nedopusťme další říjnovou revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Při pohledu na předvolební průzkumy mrazí. Podle některých by Babišovo hnutí ANO složilo většinu s komunisty. Co by to znamenalo? Pojďme si to ilustrovat na výrocích z poslední doby.

Andrej Babiš, který byl podle tvrzení Slovenského ústavu paměti národa spolupracovníkem totalitní tajné bezpečnosti, na uniklých odposleších obviňuje Václava Havla, že se nechal koupit komunisty. Předseda komunistů Filip mluví dokonce veřejně o znárodňování, a když přijde řeč na Miladu Horákovou, kterou nechali jeho komunističtí předchůdci popravit v odporném zinscenovaném procesu, tak se místo piety a upřímné omluvy ohání tím, že chtěla údajně vstoupit do KSČ.

Jen předešlý krátký odstavec názorně ukazuje, jací lidé chtějí uchvátit moc v naší zemi. Nepatřím k bezmezným obdivovatelům Václava Havla. Zejména jeho druhé prezidentské období je právem podrobováno kritice. Zároveň je to však člověk, který pro svobodu v naší zemi i její reprezentaci v zahraničí udělal tolik, že jsou podobná slova zejména od člověka Babišova typu do nebe volající drzostí.

Filip potom jen opět připomněl, že komunistická ideologie je pořád stejně zrůdná, jako když jsme její trpké plody museli pojídat ve druhé polovině 20. století. Mladším generacím, které ještě nebyly na světě, pouze připomenu, že během čtyřiceti let vlády komunistů byly z politických důvodů popraveny stovky lidí, statisíce jich skončily v lágrech a kriminálech, kde mnozí zemřeli, nebo byly donuceny k emigraci, kolik bylo těch, kteří kvůli svým názorům nemohli na školu či byli vyhozeni z práce, už nikdo nedopočítá.

Obrovské škody nadělaly desetiletí totality také na charakteru našeho národa. Šikovní a pracovití lidé byli ušlapáni a srovnáni do lajny. Preferováni byli prověření soudruzi, kteří nahlas říkali ty správné názory. Takovým se dostávalo výhod, mohli cestovat a budovat své kariéry. Mezi ně patřil i Andrej Babiš, který už před listopadem položil základy svého dnešního impéria. A po listopadu díky svým kontaktům a možnostem pokračoval. Pochopitelně jen díky čilé spolupráci s tehdejšími politickými elitami se stal miliardářem, aby se následně objevil v politice a začal plameně kritizovat údajně prohnilý establishment, se kterým prý nemá nic společného.

V říjnu půjde o hodně. Návrat starých časů nám bohužel hrozí víc, než si možná někteří uvědomí. Považuju za svou povinnost nahlas připomínat, jak temné ty časy byly.

Jaroslava Janderová

Převzato z blogu autorky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…