Jaroslava Janderová: Škodolibý výsměch všem slušným živnostníkům a podnikatelům

20.10.2016 15:45

Nedílnou součástí Babišova projektu elektronické evidence tržeb (EET) bude také udavačský web, umístěný na portále Ministerstva financí - Finančních úřadů. Na něm mohou, a já nepochybuji, že budou, lidé udávat podnikatele či živnostníka, který jim nevydal účtenku, aby jej pak daňový úřad mohl potrestat.

Jaroslava Janderová: Škodolibý výsměch všem slušným živnostníkům a podnikatelům
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Nedílnou součástí Babišova projektu elektronické evidence tržeb (EET) bude také udavačský web, umístěný na portále Ministerstva financí - Finančních úřadů. Na něm mohou, a já nepochybuji, že budou, lidé udávat podnikatele či živnostníka, který jim nevydal účtenku, aby jej pak daňový úřad mohl potrestat.

Podnikatele i živnostníky obchází z EET hrůza. Ne proto, že by byli nepoctiví a slovy otce EET Andreje Babiše všichni kradli. Hrůza pramení z toho, co dehonestačního jim EET přinese. Za mě, malého podnikatele, jednoznačně EET přinese nárůst byrokracie a především náklady navíc. A aby toho nebylo málo, přidal Babiš do tohoto zlověstného kotle ještě jednu „vypečenou“ ingredienci,“ udavačský web“.

Kritici EET správně namítají, že možnost nahlásit nevydání účtenky dává prostor právě pro udavačství a šikanu nepohodlných živnostníků a malých podnikatelů, kterým se může někdo mstít tím, že na jejich provozovnu pošle kontrolu finančního úřadu. Pokud se totiž stane, že z nějakého neúmyslného důvodu se podnikateli, respektive jeho zaměstnancům, nepodaří účet vytisknout a on, nejsa přítomný ve své provozovně, to nezjistí, může navíc dostat pokutu až půl milionu. A může se stát i to, že mstivý občan či konkurence nahlásí tomuto webu, že účtenku nedostal, aniž by vůbec provozovnu podnikatele navštívil. To samo o sobě znamená, že automaticky přijde kontrola ze strany FÚ a tento podnět může být podnětem k hloubkové kontrole poctivého živnostníka či podnikatele. A co si budeme nalhávat, když je vůle, vždy se něco najde.

A udavač si mne ruce, jak to těm, komunistickými slovy řečeno keťasům, šmelinářům a zlodějům zavařil či jak se mu daří ničit konkurenci.

Ze strany Babiše to vypadá skoro jako škodolibý výsměch všem slušným živnostníkům a podnikatelům, kteří nevisí na, pro některé spoluobčany dojné krávě jménem stát, ale starají se sami o sebe a svoji rodinu.

Sám AB byl a je stále podezřelý ze spolupráce se státní bezpečností, takže jako by vzkazoval. „Závist a udávání je nám vlastní, takže si to společně pěkně užijeme“.

Jak to bude vypadat v praxi, to teprve zjistíme, ale sám nápad udavačského webu mi připadá doslova zrůdný hned ze dvou důvodů. Navádět lidi k udávání druhých je záležitost, která přesně pasuje do totalitního režimu a vychází z jeho praxe. Druhá, a snad ještě nebezpečnější věc, je možné a předpokládané zneužívání tohoto webu v něčí nekalý prospěch. Existence možnosti beztrestně udat zcela jistě podnítí nezdravou konkurenci, vzájemnou nenávist. Výsledkem může být relativně jednoduchá likvidace nepohodlných, což je pravděpodobný cíl tvůrce EET.

EET není v žádném případě nástroj, který by mohl zlepšit podnikatelské prostředí u nás. Namísto podpory podnikavých lidí, kteří se nechtějí spoléhat na stát a jeho sociální systém, přichází ministr financí Andrej Babiš s dalším klackem, kterým nás mlátí po hlavách. Pevně věřím, že si to nenecháme jako ovce líbit.

Převzato z blogu autorky, titulek upraven redakcí.

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…