Jaroslava Lukšová: Mamograf! Ano, nebo ne?

02.07.2020 16:37

Častá otázka mezi ženami a já nechci rozebírat klady a zápory jednoho ani druhého rozhodnutí. Mé rozhodnutí zní NE.

Jaroslava Lukšová: Mamograf! Ano, nebo ne?
Foto: pixabay.com
Popisek: Mamograf - ilustrační foto

Nikoho nepřesvědčuji o správnosti mého NE, nepřemlouvám, nevydírám ani nepoužívám žádné donucovací prostředky. Pouze jsem učinila rozhodnutí o svém těle, teda pokud mi ještě patří. I když vzhledem k událostem posledních měsíců a zážitku z pondělí 29. 6. 2020 na RTG oddělení Polikliniky v Místku začínám silně pochybovat. Já totiž zažila „dežaví“. Ocitla jsem se před rokem 1989, kdy jsme nesměli a nerozhodovali o ničem, kdy s námi jednali z pozice moci a přesvědčovali svými metodami.

Nebudu podrobně rozebírat, že s pacienty se jedná na rentgenologickém oddělení jako s podřízenými, že u okénka musela paní potupně, po druhém, důrazném vyzvání sestry, nahlásit svou výšku a váhu, kterou nyní znají všichni přítomni v čekárně (cca 30 lidí), teda kromě těch starších se sluchovou vadou.

Nebudu podrobně popisovat, že mě lékařka vyzvala lehnout si na lehátko tak, aby prsa byla v úrovni jednorázového papírového ubrousku, takže jsem ležela od poloviny lehátka a mé nohy byly spuštěny dolů na zem. Otázka, proč byl dán tak nízko, když věděli, že jdu na SONO prsou? Přede mnou byl pán, který byl na SONO jater, že by ten ubrousek byl vícerázový, prostě kolik vydrží?

Nechci ani řešit to, že GDPR, o kterém se tolik mluví, na tomto oddělení pochopili špatně. Nejdříve nás sestra všechny vyjmenuje v čekárně, a pak si v převlékací kabince zcela zřetelně vyslechnu všechny údaje o pánovi, jehož jméno již samozřejmě znám, že by měl přestat pít alkohol, nanejvýš jedno pivo, a že má játra obalená tukem atd. Byla jsem zděšena a tajně jsem doufala, že paní po mně, vzhledem k věku, toho tolik neuslyší.

Musím, ale hlavně chci zdůraznit, že v onen den byl na mě vyvíjen nátlak a použit jistý druh vydírání. Nebudete poslouchat, tak vás nevyšetřím! Byla jsem totiž paní doktorkou vyzvána, že pokud nemám mamograf, alespoň před dvěma lety, ať se okamžitě zvednu a odejdu, že mi SONO prsou neudělá. I když jsem se jako samoplátce již před rokem objednávala a nikdo mi tuto diskriminující podmínku předem nesdělil, tak mi bylo takto vyhrožováno a mé vyšetření striktně podmíněno výsledky mamografie. A já se ptám, kdo dal někomu právo, nebo snad moc rozhodovat o mně? Kdo dal někomu pocit, že může s lidmi, kteří si platí zdravotní pojištění, jednat s takovým despektem? Byla jsem přesvědčena, že pojem bílá mafie je nadsázka, ale v tu chvíli jsem měla chuť se porozhlédnout, komu mám políbit prsten, abych dosáhla toho, že si řádně zaplatím vyšetření a bude mi provedeno, aniž budu do čehokoli nucena.

Možná přeháním a poliklinika měla pouze „retro týden“, jako mívá řetězec Lidl. Pokud ano, tak tleskám, byli jste absolutně autentičtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…