Jefferson Chase: Německé volby - šance pro malé strany. Jak silná je AfD?

24.09.2017 7:36

Většina pozorovatelů německé politické scény se shoduje v tom, že Angela Merkelová má vyhráno. Jestliže jsou výsledky předvolebních průzkumů veřejného mínění přesné, měla by kancléřka mít náskok patnácti procent hlasů před největším svým rivalem vůdcem SPD Martinem Schulzem. Zajímavostí je, že poprvé od války se účastní voleb rekordní počet 42 politických stran.

Jefferson Chase: Německé volby - šance pro malé strany. Jak silná je AfD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Pochopitelně, že se dnes po mnoha zkušenost s volebními průzkumy – volby v USA nebo Brexit - mnozí ptají, co když sociologická data klamou i v Německu.

Metody německých agentur pro výzkum veřejného mínění jsou rozličné, počínaje telefonováním. To upřednostňují etablované agentury, jako jsou Infratest dimap nebo Forsa. Velké agentury mají také smlouvy s předními médii a pro průzkumy jsou dále využívány online dotazníky typu jako je to u agentury YouGov.

Na podkladě uvedených průzkumů Martin Schulz a SPD stále žhaví svoji naději na úspěch a vycházejí z toho, že agentury tvrdí, že ještě polovina německých voličů se nerozhodla. Výzkumníci však přes média SPD vzkazují, že naděje socialistů jsou falešné. Nico Siegel výkonný ředitel společnosti Infratest drap říká: „Byly by to vůbec první volby v historii lidstva, aby nerozhodní voliči dali hlas jedné straně.“ Společnost Forsa dává na vědomí názor voličů, kteří si myslí, že CDU je schopnější stranou, než SPD. YouGov v průzkumu z 6.září rovněž dává preference Angele Merkelové. „Vůbec nepochybuji, že favoritem je koalice křesťanských demokratů a křesťansko-sociální unie (CDU/CSU),“ tvrdí Holder Geissler z agentury YouGov a dodává, že v průzkumu figuroval velký počet různého dotazování, která probíhala odděleně a na sobě nezávisle. Byli bychom velice překvapení, kdyby Schulz náskok dohnal,“ komentuje výsledky Geissler.

Kde berou sociologové jistotu

Vyplývá to z povahy samotných německých voleb. Nico Siegel z Infratest drap vidí jediný problém v tom, když dochází k záměně průzkumu „trendů“ a průzkumu „předpokládaného výsledku“.

U Brexitu nastala situace, že ve výsledcích průzkumů byl velice malý rozdíl mezi odpovědí „ano“ a „ne“, a proto výzkumníci dokázali velice těžko předvídat, jaký bude vlastně konečný výsledek.

Co se týče amerických prezidentských voleb, výzkumníci se vůbec nezmýlili, když interpretovali přímé hlasování s tím, že zvítězí Hillary Clintonová. Co ovšem jim v prognóze nevyšlo, byl odhad rozhodování Sboru volitelů, který je rozhodující a což nakonec určilo vítěze.

Peter Matuschek, který je politologem a ředitelem výzkumné společnosti Forsa tvrdí: „V Německu bychom se neodvážili na podkladě průzkumů předvídat obsazení v Bundestagu. Americké předvolební průzkumy nebyly vůbec špatné, ale zmíněný způsob propojení hlasování s elektory byl naprosto špatný.“

Jak silná je Alternativa pro Německo?

Ze shora uvedeného vyplývá, že předvolební průzkumu a ankety mají svůj význam, pokud jsou využity k zjišťování možného vítěze a poraženého za podmínky, že průzkum reflektuje způsob volby a zároveň respektuje politickou mapu dané země.

V Německu tak vzniká otázka, zda AfD (Alternative für Deutschland) je skutečně silnou stranou?

Spekuluje se o tom, do jaké míry výsledky průzkumů přesně odrážejí skutečnou podporu této straně, která má přívlastky xenofobní, pravicová a populistická. Podle současných výsledků průzkumů by měla tato strana mít až dvanáctiprocentní podporu voličů. Výsledky nepředvídaly této straně velký úspěch, ale v zemských volbách AfD získala dokonce přes dvacet procent hlasů. Nyní se mluví o tom, že letos AfD ještě posílila.

„Jsem přesvědčený, že AfD jsme v našich nejnovějších výsledcích velice precizně zmapovali,“ tvrdí Siegel. „Naše předchozí předpovědi a skutečné výsledky pro AfD se příliš od skutečnosti nelišily,“ dodává pracovník Infratest drap.

K podobnému výsledku dochází také ve svých prognózách pracovníci YouGov, kteří předvídají Alternativě 11 procent hlasů.

V Německu zatím platí, že u moci je takzvaná velká koalice tvořená CDU/SPD a SPD. Ovšem nyní se předpokládá, že volby budou velice zajímavé a Nico Siegel z Infratest drap si myslí, že tentokrát budou ve volbách profitovat malé strany. „Předpokládáme, že je to právě velká koalice, která bude ztrácet, neboť trend mají malé strany. O čemž hovoří nejen naše průzkumy.“

V Německu existuje ještě jedna specialita, která určuje výsledek voleb a tou je hlasování poštou. Tímto způsobem hlasuje v Německu poměrně velký počet voličů - až jedna třetina. Pro ně je typické, že hlasují konzervativně. Proto i v tomto případě se počítá s větším přísunem hlasů pro Angelu Merkelovou, a proto se dopředu mluví o nudných volbách. 

( z článku Angela Merkel has a huge lead in polls ahead of German election - but are they accurate? webu Deutsche Welle přeložil M. Radušević)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.