Jefim Fištejn: Konec ruské pohádky

22.07.2014 19:21

Málokdy jsou američtí komentátoři tak jednotní ve svém názoru na dění na východě Ukrajiny jako nyní. Spektrum jejich názorů se dá redukovat na jeden všeobjímající závěr: Putin zahnal sám sebe do kouta.

Jefim Fištejn: Konec ruské pohádky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin alegoricky s protiletadlovým systémem

Kupříkladu Anne Applebaum, velká to znalkyně ruských poměrů, vyjadřuje v posledním čísle onlinového magazínu Slate jednoznačné a pro ruskou stranu nelichotivé mínění: „Sestřelení letadla je přímým důsledkem ruské invaze na východní Ukrajině, jejímž cílem bylo navození právního, politického vojenského chaosu. Bez tohoto chaosu raketa typu země-vzduch by nikdy nemohla být vypálena na civilní dopravní letadlo. (…) Teď už se my Američané nemůžeme tvářit, jako že nevíme o tom, že v Doněcké oblasti probíhá válka, nebo že se nás v podstatě nedotýká.“  

Anne Applebaum ví, že na místě neválčí jednotky ruské armády, ale žoldáci naverbovaní, vycvičení a ozbrojení nejtěžšími zbraněmi na území Ruska a pak vyslaní na Ukrajinu. Ve všech článcích je řídí ruští vojenští operativci, takoví jako Igor Strelkov, plukovník KGB se zkušenostmi z obou čečenských válek, anebo Vladimír Antiufejev, který v roce 1991 vedl pokus rižské KGB o svržení nezávislé lotyšské vlády.  

Posíleni místními kriminálníky tito ruští „psi války“ obsadili úřední budovy a politické instituce ve snaze delegitimizovat ukrajinský stát. Státem kontrolovaná ruská média jim v tom vehementně pomáhají tím, že veškeré orgány ukrajinské státnosti opatřují označením „nacistické“.  

Za kouřovou clonou nehorázných lží a smyšlenek Rusko cynicky vyzbrojuje tzv. „domobranu“ nejsofistikovanějšími zbrojními systémy včetně protiletadlových, jako byl komplex, který sestřelil nešťastné civilní letadlo na lince MH17.  

Přitom už před dvěma týdny se ruská média hemžila fotkami raket typu BUK, jež tzv. „separatisté“ údajně ukořistili ukrajinské armádě. Nyní lžou do očí, když zpětně tvrdí, že se nám to jenom zdálo, uvažuje Anne Applebaum. Tento zločin se mohl odehrát v záměrně navozené atmosféře nezákonnosti, působení neregulérních ozbrojených band, znevážení lidského života, popření mezinárodních pravidel a norem.  

Tomu všemu Putin říká vedení války nestandardními způsoby. Zatímco Ukrajina krvácí a její vláda je nucena ztrácet válkou drahocenný čas potřebný pro ekonomické reformy, evropské státy byly ochotny přivřít nad nebezpečným děním oči, pokládat ozbrojený konflikt za lokální, udržitelný a tak dále.  

Když nic jiného, sestřelení linky MH17 znamená náhlý konec této smutné pohádky. Ironie osudu je v tom, že poslední akt této údajně neopravdové války stál životy 298 lidí, převážně právě Evropanů.  

Místo pohádky nyní přichází hodina pravdy. Teď se dozvíme, jestli Západ v roce 2014 je stejně jednotný a stejně odhodlaný zastavit terorismus, jako byl před 26 lety. Tehdy Západ byl schopen semknout řady a izolovat režim Muammara Kaddáfího, odpovědný za tragédii nad skotským Lockerbie.  

Budou vyvozeny závěry, anebo vše bude zameteno pod koberec a vyšetřování bude uzavřeno bez jasného výsledku: naprosto nestačí konstatovat, jak to udělal prezident Obama, že je na čase dojednat zastavení palby na Ukrajině.  

Je naprosto nezbytné dosáhnout stažení ruských žoldáků, zastavit přísun zbraní a jiné podpory z Ruska. Západ a spolu s ním svět se musí tvrdě zasadit o obnovení plné kyjevské suverenity na celém území Ukrajiny – argumentuje Anne Applebaum v magazínu Slate a spolu s ní zdrcující většina amerických komentátorů.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…