Jindřich Vobořil: Protikuřácký zákon je jen jedním krokem ke změně atmosféry u nás

01.06.2017 9:47

Novela protikuřáckého zákona začala platit s 31. květnem, který je celosvětovým dnem boje proti kouření. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se nedomnívá, že by zákaz kouření v restauracích vyřešil celý společenský problém, kterým kouření je. Zákon vnímá jako jeden z dalších kroků, které by měly vést k celkové změně atmosféry v České republice. Proč?

Jindřich Vobořil: Protikuřácký zákon je jen jedním krokem ke změně atmosféry u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelník s vykouřenými cigaretami

Restaurace, hospody, bary, veřejná doprava, letiště, dětské hřiště, zoologické zahrady, kina, divadla, sportoviště – na všech těchto místech začal v České republice platit zákaz kouření. Smyslem nového zákona je ochrana zdraví obecně, ochrana zdraví zaměstnanců restaurací a ochrana zdraví mladistvých.

V Česku kouří 2,2 milionu lidí, přičemž každou hodinu zemřou 2 lidé na nemoci způsobené kouřením, celkově u nás zemře až 16.000 lidí ročně a celosvětově přes 6 milionů lidí. Pasivní kouření má každoročně na svědomí až 3 tisíce úmrtí. S kouřením je spojeno riziko vzniku celé řady nemocí, především vysoké riziko vzniku infarktu, roztroušené sklerózy, rakoviny plic, jícnu, žaludku a dalších. Jaký efekt bude mít zákon na běžného kuřáka?

„Většina kuřáků sice s kouřením ani teď nepřestane, ale omezí ho, protože bude muset s cigaretou ven a nezapálí si jich tolik jako u stolu uvnitř restaurace,“ uvedl Vobořil a dodal: „Pro někoho to dokonce může vést i k rozhodnutí s kouřením přestat úplně.“

„Samozřejmě, že úbytek kuřáků nebude výrazný, ale zákon je jen jedním kamínkem v celé mozaice dalších kroků,“ nechal se slyšet Vobořil s tím, že by byl rád, aby nezůstalo pouze u restrikcí a investovalo se souběžně do masivní prevence a dalších opatření, která povedou ke komplexnímu vyřešení situace a především ke snížení dostupnosti tabákových výrobků pro děti a mladistvé.

„Po spoustě let nám začal klesat počet dětských kuřáků, jak vyplynulo z evropské školní studie ESPAD, která srovnává počty kuřáků a užívání jiných látek mezi šestnáctiletými. Stále však zůstáváme vysoce nad evropským průměrem.“

V roce 2015 se v ČR spotřebovalo přes 14 miliard cigaret. Léčba spojená s kouřením přijde stát ročně na 40-80 miliard. Světovou ekonomiku stojí kouření každý rok bilion dolarů (25,5 bilionu korun) a do roku 2030 bude na jeho následky umírat o třetinu více lidí, než je tomu teď.

Více informací na www.koureni-zabiji.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …