Jiří Balvín: Tak je spravne – tak to ma byť

10.02.2017 19:34

Bude tomu pomalu rok, kdy přišly první podněty na úřad městské části Praha 12, aby se konečně začalo něco dělat s budovami, kde se nacházejí prodejny potravin. Jejich neutěšený stav kalí a snižuje kulturu nakupování. Ani jejich okolí nepatří ke kultuře žití v 21.století.

Jiří Balvín: Tak je spravne – tak to ma byť
Foto: praha12.cz
Popisek: Úřad Městské části Praha 12

Tehdejší starostka, dr. Daniela Rázková, to vzala z gruntu. Ostatně jako všechno. Vyzvala majitele nemovitostí k nápravě stavu. Protože ani majiteli, firmě Fisolta, není lhostejné, v jakém stavu se jejich nemovitosti nacházejí došlo na první setkání. A potom ještě na několik dalších. Fisolta přišla s návrhem, jak tuto lokalitu revitalizovat.

Zároveň proběhlo v lokalitě dotazníkové šetření nákupních podmínek a spotřebního chování občanů v dané lokalitě. Takové malý sociologický průzkum. Paní starostka, protože sama je socioložka, ocenila, že se Fisolta zajímá o přání a tužby lidí, kteří tam přímo bydlí. Co jim chybí, s čím jsou spokojeni.

A výsledky? Architektonická studie počítá s prodejnami, kde by se kultura prodeje s tou současnou nedala srovnat. Studie řeší i parkování a dopravu v klidu obecně. Kromě velkoprodejny potravin zde mohou najít  místo i chybějící služby. A nad tím byty. Původní záměr Fisolty, devět nadzemních podlaží, při jednáních narazil. I když by zachovával výšku okolních staveb. Takže nakonec Fisolta paní starostce a jejímu týmu ustoupila a počítá se pouze se sedmi nadzemními podlažími.

Co je na tomto postupu nejcennější ? Majitel nemovitosti bude realizovat stavbu na svém pozemku v souladu s územním plánem. Bude se budovat na stávajících základech. Tedy valné součinnosti městské části ani nepotřebuje. Přesto se vydal cestou konformity nikoli konfrontace. Soulad s přáním lidí v dané lokalitě, soulad s potřebami MČ Praha 12, ale i způsob řešení financování určitě stojí za pochvalu. Jak majiteli nemovitostí firmě Fisolta, tak úřadu městské části Praha 12. Tak je spravne – tak to ma byť.

Mgr. Jiří Balvin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…