Jiří Baťa: Překvapení poté, když se (o Ukrajině) neříká úplná pravda

28.03.2014 9:09

Začnu velmi neotřelou a pravdivou větou, kterou v této souvislosti pronesl novinář M. Černý: „Českým novinářům, kteří mají v popisu práce zlehčování významu a vlivu událostí na Ukrajině a účasti neonacistických a neofašistických představitelů, doporučuji řadu videí, zejména z násilných rozehnání zasedání městských rad po celé zemi, bojůvek a pouličního násilí nebo vydírání podnikatelů!“ Je to reakce na získané zkušenosti a poznatky, které M. Černý získal přímo v místě událostí, tedy na Ukrajině.

Jiří Baťa: Překvapení poté, když se (o Ukrajině) neříká úplná pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Novinář Černý se rovněž vyjádřil k ukrajinské opozici, kterou považuje za fašisty, v lepším případě za neofašisty. Mohlo by se zdát, že je to až příliš strohé konstatování nebo příliš přitažené za vlasy, jenže M. Černý má pro to svoje relevantní odůvodnění. U některých konkrétních exponentů „nové“,  nikým nevolené vlády lze velmi snadno dohledat jejich příslušnost k nacistickým skupinám. Poslanec německé Levice Gregor Gysi v parlamentu tvrdě odsoudil podporu ukrajinským fašistům, které se dostalo  ze strany kancléřky Merkelové. Při interpelaci Gysi vyjmenoval všechny neofašisty zastoupené v nikým nevolené ukrajinské vládě, která se dostala k moci ozbrojeným převratem. Jde hlavně o zástupce strany Svoboda, která do svého účelového přejmenování nesla název Národně socialistická strana Ukrajiny. Patří či patřili k ní  i ministr obrany Ihor Těnuch, ministr zemědělství Ihor Švajka (odvolán),  nebo ministr životního prostředí Andrij Mochnyk. Kancléřka Merkelová se při interpelaci nezmohla na jediné slovo odpovědi, natož nesouhlasu či odporu.

Aby toho nebylo málo, jsou v novém „vedení“ země, zvláště v silových resortech (armáda, policie, gardy atd.), zastoupeni mnohem nebezpečnější elementy. Nacistický Pravý sektor, který zastřešuje ukrajinské neonacistické organizace, vedou teroristé, veterání z Čečenska, mj.  Muzyčko (zastřelen při zatýkání) a Jaroš. Během ledna 2014 se této organizaci podařilo vyloupit zbrojnice v řadě měst a právě díky těmto ukořistěným zbraním vybojovaly ozbrojené skupiny pouliční válku s tamními pořádkovými silami, do poslední chvíle vyzbrojených pouze prostředky pro běžné nepokoje! Jaké byly důsledky si lze snadno představit.

Pokud jde o nástin budoucnosti Ukrajiny, není podle M. Černého o co stát. Jinými slovy, to nejhorší Ukrajinu teprve čeká.  Prezident Janukovyč, až byl či je jakýkoliv, je dosud stále legitimním prezidentem Ukrajiny, protože jeho „odvolání“ nebylo v souladu s ústavou země, tj. neprošel  procesem impeachmentu, na který nestačili ani hlasy po vyhnání zástupci Janukovyčovy Strany regionů.  Svržení politici jsou odstřiženi od legitimní moci, někteří se nechali podplatit a přešli k „nové“ vládě, jiní odešli do ciziny nebo byli umlčeni pomocí vyhrůžek.  Někteří politici, např. gubernátor M.  Dobkin, byli zatčeni. Policie slouží nové garnituře a aktivně se podílí na persekucích aktivních občanů. Nikým nevolená ukrajinská vláda ( lze ji tedy považovat  za samozvanou, dočasnou, nelegální a nelegitimní) je připravena, či spíše nucena uzavírat, pro Ukrajinu  velmi nevýhodné smlouvy o finančních půjčkách z MMF. Ve svých důsledcích jde o podobné následky, jaké dopadly na jiné státy a jejich občany, kdy banky poskytly úvěry, na jejichž umořování  občané doplácejí mizernou životní úrovní, nulovou perspektivou a dlouhodobým  ekonomickým poklesem  HDP. V takovém případě budou i Ukrajinci zbaveni posledních zbytků sociálních jistot. Za účelem vynucených splátek bude vláda, podobně jako nedávno koaliční vláda P. Nečase, škrtat  a škrtat, i když k tomu byly dány, naštěstí, zcela jiné podmínky!  Takto bude jednat samozvaná ukrajinská vláda bez politického a legitimního mandátu, na úkor svých občanů!  

Jsme-li u problematiky vlády bez potřebného mandátu, nabízí se jistý paradoxní příměr s naší nedávnou přechodnou vládou Jiřího Rusnoka. Ta byla, vzhledem k politickým okolnostem a nelibosti pravicových koaličních stran, jmenována legitimně zvoleným prezidentem. Pravda, nedostala potřebnou důvěru poslanecké sněmovny, nicméně vládla v demisi v souladu se všemi platnými zákony a Ústavou ČR a plnila ústavou jí dané úkoly. Přesto pravicové politické strany bývalé koalice ODS a TOP 09 nejen že odmítly dát Rusnokově vládě důvěru, oni takovou vládu dokonce neuznávali, bojkotovali a požadovali její odvolání. To se nestalo, protože se našlo dostatek slušných a rozumně uvažujících politiků, kteří nedopustili bezvládí, resp. naplnění tajného přání znovunastolení pravicové vlády ODS a TOP 09 v čele s M. Němcovou.

V porovnání s touto situací a reakcí poměrně velké části české politické scény na události na Ukrajině, potažmo k existenci tamní „nové“ vlády, která zjevně a  zcela nelegálně vznikla neparlamentní cestou, bez řádných voleb a jak výše zmíněno, za personálního obsazení lidmi s hnědou či nahnědlou minulostí, jsou naši politikové schopni a ochotni tuto vládu podpořit, aniž by respektovali hrubé a diskriminující skutečnosti, které by za jistých okolností  na domácí politické scéně neprošly „ani náhodou“.  Vadili-li politikům z ODS a TOP O9 na Rusnokově vládě takové „prkotiny“, jako např. bývalé členství některého z ministrů v KSČ, pak ve srovnání s tím, jaké pověsti požívavá řada současných představitelů nové ukrajinské vlády a jiných státních orgánů, je postoj našich politiků k problematice legitimnosti ukrajinské vlády  tou nejhorší vizitkou, jakou si mohla současná politická garnitura dát. Nic na tom nemění fakt, že k těm US dolarovým řiťolezcům se vedle ODS a TOP 09 dnes řadí i ČSSD, ANO i KDU-ČSL (u té poslední partaje to však překvapuje ze všeho nejméně).

Verbální podporou násilného převratu proti demokraticky zvolené vládě na Ukrajině, se jak vláda, ČSSD, tak i řada dalších poltických subjektů (s výjimkou KSČM) zpronevěřila základním principům obhajoby demokracie, lidských práv, boje za svobodu, boje proti rozmáhájícímu se fašismu, rasismu a šovinismu. O humánních a sociálních aspektech nemluvě. Vláda, ČSSD a ANO zklamali na celé čáře. Bohužel ne toliko v tomto případě. Zda to překvapuje či ne, nechávám na čtenářích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla