Jiří Baťa: Proč nemá M. Zeman projev na Nový rok? A proč by měl?

01.01.2014 14:58

Jan Payne se k této otázce poněkud neomaleně vyjadřuje svým názorem ve svém blogu na server Aktuálně.

Jiří Baťa: Proč nemá M. Zeman projev na Nový rok? A proč by měl?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Už jím samotným položená otázka je poněkud zvláštní, protože prezidentův nenovoroční projev vyvolal možná i diskutabilní odezvu i u jiných lidí. Konec konců jako vždy u něčeho, co je považováno za nějaké  nóvum zvláště, byla-li v takovém případě nějak porušena jistá letitá kontinuita (zvyklost), notabene Milošem Zemanem.

Jenže pan Payne se nesnaží o intelektuální vysvětlení nebo potřeby nijak zvlášť mimořádného projevu M. Zemana, ale spíše mu nasadit psí hlavu. Protože prý svůj proslov přesunul na dny vánočních svátků zcela záměrně a účelově, aby prý na Nový rok nemusel  po Silvestru řešit nějaké virózní problémy. Nevím, nakolik pan Payne je schopen karikovat výkon prezidentské funkce Miloše Zemana, ale jak dále ve svém blogu a nutno poznamenat celkem decentně a  inteligentně uvádí, přesto se i touto  formou dost nevybíravě a bez uzardění  do osoby M. Zemana trefuje.

Tak např. zmiňuje T.G. Masaryka, který jako první své projevy k lidu českému vedl ve sváteční dny vánoční, velebí takovými klady a pozitivy, před kterými Miloš Zeman, podle autora, měl asi zalézt do nějaké nory a vylézt s příchodem jara. Nic proti tomu, pan Payne v hodnocení vlastností  Masaryka má nejspíše  pravdu (říkám nejspíše,  protože to osobně jako in natura nemohu potvrdit , stejně jako pan Payne), což ovšem neznamená, že by M. Zeman měl být  považován za nějaký „póvl“, „ubohý odpad“  nebo stín Masarykovy osobnosti.

Masarykovy výrazné klady a charakterové vlastnosti, které jsou však naopak  autorem  použity jako charakterové nedostatky M . Zemana, jsou hodně za hranicí vkusu. Pan Peyne uvádí, že Masaryk se vyznačoval tím, že to “byl mimořádně a skutečně vzdělaný člověk, jenž vzbuzoval úctu daleko za hranicemi, čímž výrazně přispěl k tomu, aby vůbec vznikl náš stát, a že v pozdním věku byl štíhlým abstinentem věnujícím se spisování textů vydávaných i tolik roků po jeho skonu, náš současný president …”! Zde nechává autor svobodu čtenářům  pro vlastní  doplnění vlastností a charakteru M. Zemana a je zcela zjevné, že to není ani hlavolam, ani hádanka s tajenkou, ale zcela jasná provokace.

Chtěl-li však těmito slovy pan Peyne  naznačit, že Miloš Zeman je na rozdíl od Masaryka nevzdělanec (v lepším případě málo či nedostatečně vzdělaný), člověk, nevzbuzující žádnou úctu (natož za hranicemi) a návykovou alkoholickou virózou často trpící obtloustlým státníkem, pak není od věci se rovněž ptát, jak na tom byli Václav Havel, resp. Václav Klaus. Pokud by se mělo položit rovnítko mezi všechny tři  novodobé prezidenty (ty předchozí se ani nepokouším přirovnávat), v srovnávací optice pana Payneho by nutně neobstál ani jeden. Přesto se takové invektivy vůči oběma (Havlovi, Klausovi) po necelém roce prezidentování nepoužívaly (a že by bylo důvodů víc než dost). Je tedy na místě otázka, proč zrovna vůči Zemanovi?  Odpovědět na ni asi nebude těžké.  Pan Payne prostě nemá Miloše Zemana rád. To se stává.

Ovšem položená otázka, proč M. Zeman  jako president měl projev ve dny vánočních svátků, namísto na Nový rok, nejsou ty pravé důvody, proč pan Payne pokládá tuto akademickou otázku.  Prostě se mu zachtělo tak nějak si do M. Zemana takříkajíc “bouchnout , šťouchnout, otřít se o něj” v záležitosti, která jistě mnohé zajímá, mnohé také potěší nebo tako pohorší, ale obsah článku o nějaké mimořádné  intelektuální úrovni (vzhledem k autorově až Masarykovskému vzdělání) příliš nepřesvědčuje..

V závěru svého nedlouhého příspěvku do jistí míry ironicky ne-li až uráživě, spíše však provokativně,  pan Payne vzdává M. Zemanovi pomyslný dík jako moudrému vůdci schopného vést národ vstříc budoucnosti ke spravedlnosti a dobru  a další ironické bla, bla, bla, aby se nakonec pohrdlivě vyjádřil i k samotným občanům, kteří prý jako národ Čechů jsou podle pana  Payneho národem tak výjimečným. Asi má pravdu, protože pan Payne to svým egem sám jako takový potvrzuje. Pár takových lidí a národ je zcela jasně a zřetelně  identifikován.  I  já ve své neodolatelné  výjimečnosti si touto cestou dovoluji všem občanům naší vlasti popřát všechno nejlepší v r. 2014! Česku zdar!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause