Jiří Baťa: Změny v ČR od listopadu 89 jsou pouze ideologické

11.02.2014 19:20

V souvislosti s úmrtím bývalého exponenta komunistické vlády Vasila Bilaka  kondoloval i V. Filip, předseda KSČM, což neuniklo pozornosti paní M. Němcové. S obsahu kondolence se nedivím, že zareagovala, ale že až tak, to mne překvapuje.

Jiří Baťa: Změny v ČR od listopadu 89 jsou pouze ideologické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Nechci komentovat nebo se pitvat v obsahu kondolence V. Filipa,  rozhodně si však nemyslím, že následná až hysterická reakce M. Němcové, bývalé předsedkyně sněmovny, čelné představitelky ODS, (t.č. v likvidaci), byla adekvátní a přiměřená, když na základě několika slov v kondolenci V. Filipa chce ve sněmovně vyvolat jeho odvolání z funkce místopředsedy dolní komory parlamentu. Na to má samozřejmě právo jako každý jiný poslanec, avšak nejde ani tak o důvod její výzvy, v níž se obrací na všechny politické subjekty v parlamentu, jako o samotnou příčinu. Nelze také nevidět, jak M. Němcová využívá každé sebemenší možnosti, jak se ještě zviditelnit a pro ODS se spásonosně zavděčit a pozitivně prezentovat před svými hodně znechucenými a zklamanými voliči, aby atakovala všechno, co ze strany KSČM vzejde. Zda si tímto „výkřikem do tmy“ pomohla, se brzy uvidí.

Kromě jiného měla paní Němcová (zřejmě v afektu) v  souvislosti s kondolencí pana Filipa (zjevně v náhlém  afektu) prohlásit, že „ My jsme vybudovali normální demokratickou společnost z komunisty zdevastované země, která je teď i členem Evropské unie. Ale vidím i stinné stránky. Nejsem hrdá na to, že radním Karlovarského kraje je bývalý politruk, že ministrem vlády je člověk, který nedokáže dokázat, jestli pracoval nebo nespolupracoval s tajnou policií.“  Zda jsou tyto výroky paní Němcové pronesené na  brífinku autentické a tedy pravdivé nevím, (ale jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu), dovolím si však k jejímu  podrážděnému vyjádření několik poznámek.

V první řadě je hodně troufalé a zavádějící tvrzení, že zde byla vybudována normální demokratická společnost. Paní Němcová se totiž hluboce mýlí když říká, že (oni, resp. „my“ přičemž nespecifikuje, koho myslí pod tím „my“,  avšak bezpochyby „my“ znamená ODS) vybudovali demokracii, notabene s přívlastkem normální. Především nelze vůbec hovořit o demokracii, protože de facto žádná neexistuje. Pokud jsou zde nějaké náznaky demokracie, pak jsou to jenom jisté tendence, kterými se politici ohání a zaštiťují  jako se skutečnou demokracií.

Demokracie u nás neexistuje třeba proto, že nejsme právním státem v pravém smyslu slova, že politika vlád (včetně nebo hlavně ODS) ani zdaleka nenaplňovala podstatu demokratického režimu a demokracie samotné, ale naopak, její činnost byla v rozporu s demokratickými zásadami a principy, které politici obcházeli, nerespektovali a svévolně zneužívali. Nemůže být řeč o demokratické společnosti, jestliže systém vládnutí byl postaven na lžích, krádežích, podvodech, manipulacích, a korupci, se kterou byla svázána  jak vláda, tak ostatní pravicoví politici, jestliže byla zneužívána nebo obcházena  Ústava ČR  a ostatní zákony k osobnímu prospěchu politiků, jestliže byly a jsou potlačovány práva občanů, jestliže není respektována Listina základních práv a svobod.

Pokud došlo k nějaké změně, kterou M. Němcová velkohubě zmiňuje, (o nějakém „budování“ nemůže být řeč), pak pouze v ideologické rovině což znamená, že sice byla svržena vláda komunistů, byla potlačena komunistická ideologie, aby  byla nastolena, spíše uplatňována  blíže nespecifikovaná vláda politických dobrodruhů a s ním nějaký nekonkrétní, virtuální systém vládnutí „pravdoláskařů“, který nelze ani oficiálně pojmenovat (je to takový politický kočkopes). Mluvit o skutečné  demokracii je přehnané, irelevantní a zavádějící. Je to asi stejné, jako se úmyslně mluví o komunismu  v době totality (vlády komunistů). Pravda to sice není (komunismus jako takový ještě nikde nikdy nebyl a zřejmě ani nebude), ale tato fabulace  o to víc to zhmotní a zdůrazní podstatu té doby. Paní Němcové se však do krámu hodí všechno, hlavně když se jí jen trochu uleví.

Za další si dovolím oponovat tvrzení paní Němcové, že ta podle ní zmíněná  (pomyslná) normální demokratická společnost  byla „vybudována“ z komunisty zdevastované země. Čemu říká M. Němmcová „budování“? Snad všechny ty aktivity politiků a podvodníků po listopadu 89? Nechci paní Němcové upírat jistý stupeň vzdělanosti, ani úroveň jejího IQ, ale něco podobného může tvrdit jen ubohý, zhrzený demagog, čímž ji tímto za takového demagoga považuji. Chápal bych paní Němcovou v případě, kdyby mluvila o zdevastované zemi po skončení II. světové války, ale takto vyhodnotit a konstatovat úroveň státu po 40 ti letech hospodářského budování státu a společnosti je ubohé. Tím více, že v ní prožila podstatný kus svého života (ostatně jako řada jiných dříve narozených členů ODS). A pokud vím, slepotou netrpí. Měl jsem možnost v 80 letech navštívit Albánii. Pokud bychom měli stavět na přirovnání paní Němcové, tak bychom měli (podle ní) být někde na úrovni tohoto státu. Každý snad uzná, že je to nereálné.

Popuustímě-li však uzdu fantazii a připustíme, že má paní Němcová pravdu a „oni“ převzali komunisty zdevastovanou zemi pak si dovolím jí položit otázku, z čehože zbohatli Kožený, Kellner, Krejčíř, Pitr, Klaus(ovi), Janeček, Rettig, Macek,  ale i celá řada kmotrů a dalších multimilionářů a miliardářů? Že by z vlastní poctivé práce ve zdevastované zemi? Odpovím : z divoké privatizace, restitucí, krádeží, podvodů, machinací, tunelování a v neposlední řadě korupce, která se stala politickým systém vládnutí. Bylo by možné, aby toto všechno dnešním boháčům poskytla „zdevastovaná země“? To sotva. Je-li už řeč o devastaci, pak je to ta dnešní  Česká republika, která je trestuhodně zdevastovaná, zdecimovaná, rozkradená, vytunelovaná a to, co ještě hodnotného zbylo, má být darováno církvi v rámci církevních restitucích. Jsou to právě polistopadoví politici, jejich přisluhovači  a další rektální alpinisté, kteří se zasloužili o likvidaci významných a prosperujících podniků a firem, půdy, nemovitostí, zemědělských družstev a to až do současného stavu. Konec konců i to, že ODS skončila jak skončila svědčí mimo jiné také o tom, jak si jako správci státu (spolu se svými politickými partnery a kmotry) vedli : od deseti k pěti tak,  že zatímco země chudla a chřadla, politická elita a kmotři bohatli.

Paní Němcová se sice může vzrušovat, rozčilovat, vykřikovat nesmysly a nesouhlasit s názory a slovy pana Filipa, ale neměla by při tom zapomínat, že z dnešního pohledu na stav České republiky jsou to především politici ODS, kdo má tuny másla na hlavě, otisky na sejfech a pokladen státního rozpočtu a tudíž i stav společnosti na svědomí. Z toho je nikdo nevyváže ani po letech, kdy už možná žádná ODS nebude existovat. Otázkou zůstává , zda za to bude někdo někdy volán k odpovědnosti, resp. postaven před soud. Pokud by existovala demokracie, jak o ní M. Němcová mluví, pak by jednak k takovým věcem nemohlo docházet a když už by docházelo, dávno by museli byli za katrem. Je smutné, že po letité existenci ODS, kdy léta stála v čele politického dění končí tak neslavně. Zřejmě se zde naplnilo přísloví, že „Kdo jinému jámu kope, sám do ní padá“! Ne pomníky, ale spálené mosty a zem tu ODS zanechá a zcela jistě na ni nebude většina občanů republiky v dobrém vzpomínat.

Přiznávám, že nevím, jak to všechno bezprostředně souvisí s událostí úmrtí V. Bilaka, ale vím, že nejen paní Němcová, ale i jiní bývalí čelní představitelé ODS jsou dnes často značně nervózní, podráždění, labilní a mnohdy i emociálně vypjatí ve svých vyjádřeních a toto je jen důsledek. Jejich situace se dá snadno pochopit, protože je až neskutečně tristní a deprimující.

Paní Němcové nevadí letité krádeže, podvody, machinace, politické čachry, korupce, zadlužení, nezaměstnanost, sociální problémy a politické skandály a kauzy, jí hlavně vadí nějaký regionální politik za KSČM, bývalý vojenský politruk a ministr, podezřelý (ale neusvědčený) ze spolupráce s StB z před pětadvaceti pěti roky. Jak se říká, její starosti na naši hlavu. To jsou také důvody, proč se  ve svých vystoupeních snaží lež měnit na pravdu, pravdu na lež, otáčet historii k obrazu svému a (velmi krátkozrace) vidět český stát a  společnost  jen skrze svou modroptáčnickou pravicovou politiku. Naštěstí jsou lidé natolik objektivní a soudní, že si ještě dovedou přebrat zrno od plev. Upřímně, řečeno, není to zas až tak složité! Plevy jsou totiž velké, zrno zakrnělé. Zasít nové a zdravé, bude fuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…