Jiří Hanzlíček: Bude někdo za fotovoltaiku alespoň morálně potrestán?

06.03.2013 10:19

Po dlouhé době mlčení o negativních dopadech solárního boomu, se konečně naši politici začínají ozývat.

Jiří Hanzlíček: Bude někdo za fotovoltaiku alespoň  morálně potrestán?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Například současný politický šéf ministerstva průmyslu a obchodu Martin  Kuba  pro Hospodářské noviny prohlásil, že zákon o podpoře obnovitelných zdrojů neměl být nikdy přijat. Stát se v něm zavázal k masivní podpoře technologií, které nejsou dostatečně tržně rozvinuty.

Není tajemstvím, že dnešní majitelé solárních elektráren nejsou podnikatelé, ale těží pouze z nepromyšlené lidské hlouposti. Postačí  jim po zbývající dobu 13 let pouze čerpat dotované prostředky, které jim splácejí občané a průmysl.

Nesmyslná a demagogická propagace podpory zelené energie se zrodila u zelených v roce 2000 v Německu. Následně byla podpořena jednou z mnoha nedomyšlených směrnic Evropské unie. Nepřikazovala však, že se musí u členských zemí podpora natvrdo začlenit do  legislativy  formou zákona. Řada zemí Evropské unie si proto počínala s mírou podpory velmi obezřetně.

Nikoliv u nás, kde omezeně a zeleně smýšlející lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek prosadil do závazného legislativního plánu práce vlády řešení výhradně formou zákona. Okamžitě se nabízené příležitosti chopil jeho zelený poradce Bursík. Sepsal velmi  populistický zákon po vzoru Německa, který svým „myšlením“ náležitě vylepšil vyššími výkupními cenami pro fotovoltaiku a větrníky. Z dikce kompetenčního zákona bylo pak vedle ministerstva životního prostředí i okrajově věcně spolupracující ministerstvo průmyslu, které marně protestovalo v připomínkovém řízení. Zákon byl schválen v roce 2005 vládou a parlamentem  na dobu 20 let. Nutno připomenout další významnou osobu nepovedeného seriálu. V senátu  byl zákon schválen po silné mediální masáži ideologickým nadšencem Bedřichem Moldanem.

Výše uvedené tři osoby byly základním trojlístkem rodícího se ekonomického a národohospodářského maléru. Při konečné bilanci sečtených škod by se na ně nemělo  zapomenout. Rozhodujícími a smutnými účastníky byli v průběhu let zákonodárci a politici prakticky všech parlamentních stran.

Jaké je dnes s ohledem na  přijatý zákon omezené řešení? Kvůli výkupním cenám elektřiny ze solárních elektráren podala šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková trestní oznámení na bývalé vedení úřadu. Ministr Kuba chce, aby trestní oznámení bylo řádně prošetřeno a aby se minimalizovaly náklady na tyto zdroje a u dalších viníků musí dojít k jejich potrestání.  Nedomnívám se však, že se tím mnoho dosáhne. Navíc je zde reálná hrozba arbitrážních řízení „poškozených“ solárníků na stát za dodatečnou 26 procentní daň.

Pouze doplňuji. Na ideologické zelené nesmysly  již dnes ekonomicky začíná doplácet Německo a bohužel  i celá Evropská unie.

RNDr. Jiří Hanzlíček, bývalý poradce ministrů průmyslu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hanzlíček

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …