Jiří Holub: Označování úředníků za Babišovy bandity, loupežníky nebo korupčníky je nehorázné

14.07.2019 11:51

Otevřený dopis panu Karlu Steigerwaldovi – reakce na články z 10. 7. 2019

Jiří Holub: Označování úředníků za Babišovy bandity, loupežníky nebo korupčníky je nehorázné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Práce na silnici, ilustrační foto

Vážený pane Steigerwalde,

dne 10. července jste na zpravodajských webech info.cz a reflex.cz publikoval glosu s názvem „Čapí obchvat u Olbramovic. Jsme v rukou Babišových banditů“. Jste zkušeným a uznávaným komentátorem a redaktorem. Píšete do různých periodik již od devadesátých let minulého století. Proto nás moc mrzí, že jste si ke svým tvrzením nezjistil potřebné informace. Bezdůvodně se tak trefujete do těch, kteří s politickými hrátkami nemají a nechtějí mít nic společného. V tomto případě jde především o úředníky středočeského krajského úřadu, kteří jsou obviňováni z páchání chyb v rámci stavebního řízení. Z kontextu článku přitom vyznívá, že má jít o chyby účelové.

Dovolte mi tedy, abych Vám situaci kolem obchvatu Olbramovic vysvětlil. Po velmi dlouhé době, podle tamního starosty po třiceti letech, po které Olbramovice o svůj obchvat doslova „prosily“, udělal Krajský úřad Středočeského kraje zásadní krok. Vydal stavební povolení, aby se mohlo začít s výstavbou. V rámci stavebního řízení ministerstvo dopravy povolení vrátilo s námitkami. Každý, kdo zná správní řízení, ví, že to není nic neobvyklého. Je to jako u soudu. Městský soud nějak rozhodne a jemu nadřazený soud mu rozsudek vrátí s připomínkami, aby věc znovu projednal. To všichni bereme jako samozřejmé, protože soudní proces všichni známe minimálně z televize. Správní řád ale veřejnost a často ani novináři evidentně neznají, protože jinak by se nad podobně běžnou věcí nepozastavovali. Ze zákona nemohou do správního řízení vstupovat politici, tedy ani premiér Andrej Babiš, ani nikdo jiný. Správní řízení je proto nezávislé na politické vůli.

V případě přeložky silnice u Olbramovic podalo Ředitelství silnic a dálnic žádost o stavební povolení 16. 3. 2018 a povolení bylo krajským úřadem vydáno 2. 8. 2018. Stavební řízení bylo velice složité s ohledem na rozsah stavby a příslušný odbor se s ním vypořádal v souladu s platnou legislativou. Ministerstvo dopravy k tomu vypracovalo své rozhodnutí, které je veřejně dostupné. Je potřeba zdůraznit, že v celém případu nejde o společnost Imoba a její námitky. Ta podala jen jednu, která se týká měření hluku, s nímž se stejně počítalo. Tato námitka tedy nemá žádný vliv na již zmíněné vrácení ministerstvem dopravy. Proti stavbě obchvatu nejvíc bojuje společnost Davo Car, která podala 23 námitek. Celkem bylo podáno 64 námitek od šesti účastníků řízení, mezi nimiž je i obec Olbramovice a soukromé osoby. To je realita.

Za poslední tři roky Středočeský kraj investuje do zlepšování stavu silnic nejvíc ve své historii, jen loni to bylo více než 3,5 miliardy. Daří se opravovat silnice i mosty, stavět nové. V roce 2018 se opravilo rekordních 407 kilometrů silnic a 54 mostů. Obchvat Olbramovic je naší jednoznačnou prioritou, protože na něj navazuje i výstavba velmi potřebné D3, která přetížené středočeské dopravě odlehčí. Kraj udělá vše pro to, aby obchvat nebyl zpožděn a jeho výstavba byla konečně úspěšně dokončena.

Napadání úředníků a jejich označování za Babišovy bandity, loupežníky nebo korupčníky je nehorázné a smutné.

Pane Steigerwalde, věřím, že i v dnešní společenské situaci je nutné hledat pravdu. Věřím také, že pravda a profesní čest jdou ruku v ruce. Ve Vašem textu jsme pravdu nenašli. Pouze jste hrubě poškodil čest lidí, kteří každý den pracují bez ohledu na politickou či společenskou situaci. Lidí, kteří se řídí zákonem, nikoliv pocity, emocemi, či nenávistí. Ti si Vaše obviňování nezaslouží a po vydání Vašeho článku by se jim naopak mělo dostat omluvy.

JUDr. Jiří Holub v. r.
Ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…