Jiří Hrebenar: Jednou Kalousek zdaní i ten vzduch

13.10.2011 11:52

Jednou nám všem zdaní pan ministr Kalousek i ten vzduch co každý dýcháme. Vláda velkým nařízením vypočítá denní průměrnou spotřebu vzduchu a my podle tabulek budeme platit a platit.

Jiří Hrebenar: Jednou Kalousek zdaní i ten vzduch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Jo, toto je určitě sen každého ministra financí. Hospodaření modré vlády mi stále více připomíná panování ruských carů, za kterých se danily vousy, barvy vlasů a očí.

Kupodivu se nacházíme ve velmi podobné situaci. Bohatí milionáři a miliardáři vytunelovali v tomto státě co se dalo. Vlády současné i předchozí jim asistovaly a samy se přiživovaly na rozkradeném majetku. Politici se čím dál více podobají zlodějům profesionálům, a tak nezbývá nic jiného, než okrádat ty nejchudší. Uvalí se na ně různé daně, ty se přeci zvyšují nejsnadněji. Kompenzuje se tím třeba nedostatek financí na chod státních služeb, které provozují města samotná.

Vinou změn pana ministra Drábka dojde k rapidnímu nadlimitnímu snížení úhrad městům za provoz státních agend. Starostové již nějakou dobu píší ministrům o této skutečnosti. Možná je ministr Kalousek vyslechl a po svém tedy šalamounsky zajistí financování pomocí vyšších daní. Republika jde zcela jistě raketovou rychlostí dolů. Letíme jako sestřelený airbus k zemi. Právě za tento stav nesou zodpovědnost ti rozpočtově zodpovědní Nečas a Kalousek.

Jak tento člověk mohl dostat největší ocenění, když je to právě on, kdo může za tak extrémní zadlužení země? Je to právě Kalousek, kdo se jako jeden z vedlejších architektů podílel na sociální reformě. Je to on, kdo se také podílel na rozkolu důchodového systému. A je to také on, kdo má na krku tolik velmi špinavých a nechutných kauz.

Zkrátka stát se potápí a tak začíná do dluhů a dluhového zatížení také nabírat obyčejné občany. Podílet se na sanaci dluhů musí každý, ať chce nebo nechce. Politici udělají špatná politická rozhodnutí, ale občané to musejí odnášet. A když říkám občané, tak tím myslím střední a nízkopříjmovou třídu. Ti vysoce postavení vyšší daně přežijí, dostávají vše kompenzované jinak. Chudým se platy nezvyšují, zato se zvyšují životní náklady a spolu s nimi i daňové zatížení, které bude nadále růst.

Nedávno jsem psal o DPH a o jeho dalším růstu. Měl jsem naprostou pravdu. Nákup státních dluhopisů nejde nařídit občanům, a tak musejí nastoupit carská nařízení o zvyšování daňového zatížení. Ti kdo přistoupí na novou důchodovou reformu, budou díky poklesům na akciových trzích a nestálosti akciového světa využívat státní dluhopisy. Tedy i tito lidé se budou podílet na sanaci státních dluhů, aníž by o tom třeba věděli. Ti ostatní budou přitlačeni pravicově nezodpovědnou vládou, která škrtá nejchudším, ale přidává nejbohatším.

Zvyšovat se bude stále a znovu, protože vláda si nechá rozkrádat státní finance. Sama vytváří podivné a ještě pochybnější tendry. Viz. ministr Drábek a jeho projekt sociálních karet, viz. další tendry dceřinných organizací spadajících pod různá ministerstva. Tam všude dochází k projídání státních miliard. Ty se ztrácejí a nikoho nezajímá kam. Hlavní je škrtat a škrtat, aníž by se vše dělalo koncepčně a s rozmyslem. Vláda škrtá a totálně kašle na skutečná opatření, která by oživila ekonomiku. Vynechává z řešení ty nejbohatší. Stále více přenáší na záda nejchudších tíhu politických rozhodnutí.

Politik se špatně rozhodne, politik daruje firmám miliardy a tyto všechny peníze později požaduje po nás občanech. Nejhorší na tom všem je to, že vybrané peníze navíc nejdou na krytí dluhů, ale jsou darované politikům, kteří si s těmito penězi dodatečně látají své dojednané obchody. Samotná zvýšená daň z přidané hodnoty je požířána sama sebou. Proto je reálné myslet si, že tato daň se ještě mnohonásobně zvýší. I toto zvýšení k ničemu nepovede.

Nečas a jeho lidé se nemohou nazývat reformní vládou, protože žádné reformy nikdo z nich nedělá. Pouze se připravují opatření, jak lépe zajistit kvalitní život bohatým, a jak co nejvíce peněz dostat z chudých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…