Jiří Hrebenar: Kde je Drábkova zodpovědnost? Tam kde jeho pravdomluvnost

05.02.2012 9:15

Drábkova odvaha nezná nižších mezí.

Jiří Hrebenar: Kde je Drábkova zodpovědnost? Tam kde jeho pravdomluvnost
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Své politické selhání maskuje ministr Drábek padáním hlav někoho jiného. Není tomu ještě dávno, co sveřepě místopředseda TOPky tvrdil, že všechno co se děje, je naprosto v pořádku a ostatní mají vlčí mlhu, jakési poblouznění prvorodiček. Kolaps sociálního systému byl z důvodů politické agitace najednou v pořádku a narosto správný. Najednou jako z čistého nebe dochází ke špatným stavům na ministerstvu? Nebylo toto všechno jenom politická snaha shodit vinu na jiné, kteří jsou pouze spolupachateli ministerského selhání?

Počítačový systém byl až do nedávných dob pokládaný ministrem Drábkem za naprosto v pořádku. Nějaké ty chyby a podivné stavy jsou při tak velkém nasazení v pořádku. No tak pan ministr možná někoho pobavil, ale zaměstnancům úřadů práce určitě nebylo nejlépe, když slyšeli svého šéfa v roli pohádkového vypravěče. Najednou je uznáno, že je něco v nepořádku. Šéf odboru informatiky René Piták, donedávna chválený za naprosto dobrou a skvěle vykonanou práci, byl nyní jako obětní beránek vyhozen ze své funkce. Nebyl to právě ministr Drábek, kdo měl schvalovat jednání tohoto ředitele odboru ministerstva?

Víc než nějaké padání hlav mě zajímá, jak je možné, že se na úřad tak vysoké důležitosti dostane do oběhu program, který nebyl zkoušený a rovnou z rukou programátorů putoval na stoly sociálních úředníků. Je to naprosto sebevražedný přístup s jedním předem daným výsledkem. Toto musí skončit kolapsem a chaosem. To jinak nemůže dopadnout. Kdo inkasoval za sento program? Proč stát vynakládá miliony, nebo dokonce miliardy na řešení, které není správné a poškozuje zájmy občanů České republiky?

Naše vláda se podobá mateřské škkolce. Jeden její absolvent zlobí, přijde na kobereček k panu řediteli, slíbí, že už bude hodný a pokusí se hračky trošku srovnat, a všechno je v pořádku. Premiér Nečas všem vykládá další verzi své pohádky o udatném princi hájícím královský poklad. Za dva, nebo tři měsíce nejde udělat rozsáhlou reformu. Pokud opravdu vláda chtěla udělat reformu, měla vše rozfázovat minimálně na půl roku, ideálně tak na rok i déle.

Předem už v samém začátku bylo jasné, že vše zkolabuje. Už od února minulého roku nepíšu nic jiného. Bohužel jsem měl naprostou pravdu. Sociální systém je v přímém ohrožení. TOP09 ťala do artérie a nyní celý systém krvácí přímo raketovou rychlostí. Spolu s tím nekrachuje jenom počítačový systém na úřadech práce, ale také i  zajištění náležící zdravotně postiženým. Pan ministr Drábek je přímo zodovědný za sociální ohrožení nejslabších a nejméně schopných se bránit. Pod vedením Jaromíra Drábka dochází k naprostému ponížení celého českého národa. Okny se vyhazují miliardy, aby se zahrála divadelní vsuvka na téma šetřit všude tam, kde je to možné, tedy hlavně ne na ministerských vysokých úřednících a ministrovi samotném.

Donedávna levice volala po odvolání Dobeše, konečně nyní volá také po odvolání Drábka. Drábek působí také na rovině psychologické. Dává jakousi politickou opodstatněnost odklonu státu od podpory a pomoci zdravotně postiženým, sociálně slabým a starým lidem. Stát má být jen pro pracující, a ty kteří mohou. Možná potom někdy přijde pradávný zvyk asijských kmenů. Shazování ze skal nebo ze střech výškových budov může začít. I to bude podle pravicové politiky možná potom levnější.

Výkonná ředitelka úřadu práce Alena Králová měla podle ministra Drábka na starost přenos údajů do nového systémů a jejich identifikaci. Ta tolik do nebes vyhlašovaná osůbka byla vybrána jako další oběť politické hry modrého týmu. Proč ministr dávno v minulosti nepoukázal na špatnou práci této vysoké úřednice? Proč jednoduše stále jako kolovrátek Drábek tvrdil, že je systém správný a že je všechno jenom mmediální bublina. Mediální bublina zřejmě dospěla a tak tu máme hru na padání hlav, kde ta nejhlavnjější hlavinka zůstává stále na svém politickém krčku.

Situace je podle Nečase na úřadech práce složitá, ale určitě se nemáme jako občané čehokoli obávat. Maskovací plány pana mministra Drábka jistě zachrání politické místečko na tak velmi důležítém políčku vlivu. Kdo jiný by naplňoval Modrou knih ODS, než pan Jaromír Drábek. Proč také neodešel z ministerstva náměstek Vladimír Šiška? Právě pod tohoto náměstka spadal onen vyhozený Piták. Byl to právě Šiška a Drábek, kdo demagogicky hájil svou tézi o přeměně sociálního stytému. Místo samotného Drábka budou odcházet všichni kolem něj.

Každy teď může vidět jak vypadá v praxi politická zodpovědnost. Není absolutně žádná. Občané nemají peníze, nedotali žádné sociální dávky, ale nic se neděje. Papírově sice může úřad vyplatit dávku do konce příštího měsíce, ale to vyhovuje papírům, nikoli sociálně slabým a zdravotně postiženým. Jak dlouho budeme ještě čekat na odchod Drábka a jeho máměstků?

Vyšlo na blogu iDnes, publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…