Jiří Hrebenar: Když Drábek odměňuje za demolici sociálního systému

01.02.2012 7:31

Ministr práce a sociálních věcí si na svém resortu hraje na Ježíška, obdarovává své náměstky více než královsky. Tito náměstci odvádějí složitou a "kvalitní práci", připravili reformy a celé změny sociálního systému, a tak si podle Drábkových slov svou odměnu zaslouží.

Jiří Hrebenar: Když Drábek odměňuje za demolici sociálního systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Jak je to celé komické. Náměstci jsou zvesela obdarováváni, zatímco jejich šéf utahuje kohoutky na dávkách a příspěvcích. Zdravotně postižení jsou vystaveni problémům existence a ti báječní náměstci si vydělávají na zpackané, naprosto nepovedené práci.

V normálním zaměstnání pokud někdo udělá břídilskou práci, je okamžitě vyhozen, pokutován nebo jinak sankcionován. To v naší politice je všechno právě naopak. Uděláš co největší bordel, poškodíš ty nejslabší ve společnosti, tak dostaneš statisícové odměny. Do dnešních dnů nemohu přijít na to, proč byli náměstci odměněni. Snad za to, že vymysleli největší tunel a podvod na zdravotně postižených ve formě SKARTY? Nebo snad za to, že snížili velmi razantně podporu maminkám pečujícím o zdravotně postižené děti? To už nemluvím o té v uvozovkách taškařici s jedním výplatním místem, přetížených úřadech a novodobých otrocích ve formě státních úředníků na úřadech práce.

Byli to právě často ti náměstci, kteří se chovali arogantně a odmítali hovořit o jejich "reformních" plánech. Je toho tolik, co se v celé problematice sociální politiky děje. Mnohé se ani nedostane na světla médií. Tak například celá slavná transformace ústavní péče o zdravotně postižené. Trošku se mi zdá, že někdo tam nahoře si vzpomněl na kapitál jen tak se válející se v cenách budov a pozemků ústavů sociální péče. Jsou to právě zdravotně postižení, kteří jsou nejvíce poškozováni ministrem Drábkem a jeho náměstky. Jsou ignorovaná lidká práva a mezinárodní dohody a úmluvy mající chránit práva handicapovaných.

Tohle všechno nevadí. Náměstkové usilovně pracovali na vytváření jednoho legislativního zmetku za druhým. Ostatně, proč by ne, když levice v dobách projednávání mlčela a nyní jako Fénix z popela povstala, aby před lidmi zatančila čardáš na pověstném náhrobku práv zdravotně postižených. Opět tady není nikdo, kdo by práva handicapovaných nějakým způsobem zastával. Proto mohou vznikat zákony a předpisy motivované finančními zisky možná do třetích kapes, do kterých nevidí média a už vůbec ne společnost.

Za nekvalitní práci jsme ohodnotili zmetkovitost ministerských úředníků. Čtyři Drábkovi náměstci a dvacet ředitelů odborů si přišlo na velmi tučné odměny. Ó, jak musí být nádherné, když si ministerský náměstek nebo ředitel odboru přebírá odměnu. Jistě si vzpomene na ty zničené osudy těch, co se nemohou bránit. Těch, kteří nemohou vyjít ven do ulic, aby projevili svou vůli demonstrací nesouhlasu. O nic přeci nejde, tady jsou porušovány zájmy těch nemohoucích, ze kterých se dá jenom ždímat poslední koruna na nějaký ministerský bohulibý plán.

Nejmenší odměna na Ministerstvu práce a sociálních věci za druhé pololetí roku 2011 byla 143 000 korun, největší pak 625 000,-. Ten kdo dostal 625.000,- byl s největší pravděpodobností právě Drábkův náměstek Kafka, který se podílel také na jednání s ředitelkou chrlického ústavu sociální péče.
Jo, toto byla skutečně práce hodná ministerského náměstka. Zbavit se člověka, který skutečně hájil zájmy nevidomých před zájmy peněz a kšeftíčků. Druhý náměstek dostal odměnu něco kolem půl milionu. Náměstkové a ředitelé odborů si udělali krásné Vánoce.

Drábkův úřad uvedl pouze jména a částky, nepřiřadil však šalamounsky, která částka komu patří. Odměněni byli David Kafka, Vladimír Šiška, Karel Machotka a Petr Šimerka. Odměny byly nsledující: 270 000,- ; 350 000,-; 500 000,- a dokonce 625 000 korun. Ta největší odměna, jak jsem již uvedl, pravděpodobně patřila Kafkovi. I když to stoprocentně není jisté. Drábek každému říká, jak se má šetřit, a že úřad nemá peníze na vyhazování a najednou tady máme obrovské předvánoční odměny. Odměny na Ministerstvu práce a sociálních věcí jsou jedny z největších, v porovnání s ostatními ministerstvy.

Zkrátka, Drábkovi podřízení spáchali sebevraždu sociálního systému, a tak byli odměněni v šestimístných sumách. Zničit hloupým a nelidským nařízením sociální systém státu, splnit Modrou knihu ODS a ještě k tomu porušit Listinu základních práv a svobod společně s úmluvami OSN, to dá opravdu hodně moc práce. To jen tak leckdo neumí. Ministr Drábek poslední dobou odmítá komentovat svá rozhodnutí. Vyhodil ředitelku ústavu v Chrlicích, tam také nekomentuje proč tak učinil a zároveň jak je vidět, ministr také odmítá komentovat jednotlivé odměny náměstků. Pokud by začal tyto odměny komentovat, mohlo by se stát, že by musel v jednotlivých konkrétnostech vysvětlovat, proč takové odměny udělil a jakou práci náměstkové udělali.

Drábkův úřad tak vyplatil tyto odměny:

100 - 200 tisíc: 5 odměn

200 - 300 tisíc: 10 odměn

300 - 400 tisíc: 4 odměny

nad 400 tisíc: 1 odměna

Tyto odměny dostanou náměstci ke svému platu. Takový plat jednoho náměstka je zhruba 65 000 korun měsíčně, a tak se bohatá odměna vždy šikne. Za špatnou práci tak ministerský úředník dostane bohatého Ježíška.

Informace o výši odměn pocházejí z reportáže České televize: reportáž

Jak je vidět, jsou místa, na kterých se šetřit nemusí. Takový náměstek nebo ředitel odboru má jistě hypotéky, a tak je nakonec dobře, že dostal tučné všimné. Taková maminka pečující o zdravotně postižené dítě, hluchoslepý obávající se o svůj osud, nebo zdravotně postižený bez možnosti pořídit si léky, to je přeci naprostý detail.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…