Jiří Kalach: Neplaťte daně - ČNB je vytiskne

18.11.2013 12:01

Otevřený dopis guvernérovi ČNB.

Jiří Kalach: Neplaťte daně - ČNB je vytiskne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Vážený pane Singere,

po přečtení Vašeho článku MF Dnes jsem se Vám rozhodl napsat tento dopis. Vaše slova o nekonečných zásobách papíru, který máte k dispozici pro tisk  české měny k nákupu Eura, tedy měny, která nemá jasnou budoucnost, mě upřímně děsí. Jinými slovy jste také vyslal signál a navrhl nové standardy „řeckého chování“, a to „Singerovo“ pravidlo č. 1: Neplaťte daně - ČNB je vytiskne.

Svým rozhodnutím jste „vytáhl“ z peněženek občanů a firem sta miliardy. Z makroekonomického hlediska, z hlediska deflace a z hlediska hospodářství je toto rozhodnutí naprosto nesmyslné. Doporučuji všem a i Vám si přečíst poslední vyjádření ekonoma Pavla Kohouta k tomuto. Vaše strašení deflací je nesmysl minimálně v současné chvíli.

Troufám si pochybovat, že zvýšení cen rozhýbe poptávku, a to při snižující se kupní síle obyvatel (v kupní síle jsme se dostali již i za Slovensko). Zde zřejmě platí „Singerovo“ pravidlo č. 2: Při snižující se kupní síle obyvatel zvýším poptávku po zboží a službách snížením hodnoty peněz.

To vstoupí do dějin! K intervenci jste přistoupil pro Vás v nejlepší dobu před Vánocemi a mezi vládami (většina z té současné bude zřejmě brát výplatu v Eurech, takže problém neřeší). V podstatě jste tedy zachránil vánoční výprodeje – gratuluji. Průmysl nepodpoříte, k tomu stačí oscilace okolo 25 Kč za Euro při exportu a současném importu potřebného zboží.

Dále Vás upozorňuji, že většina investic do průmyslu zapříčiní díky modernizaci úbytek pracovních míst. Trh práce tedy nerozhýbáte. Vaše rozhodnutí dále zhorší situaci v odvětvích jako je doprava, stavebnictví a další, které jsou v zoufalé situaci.

Způsobíte tedy zvýšení nezaměstnanosti. Vaše „cenotvorba“ povede k rapidnímu snížení životní úrovně a poklesu poptávky. Víte, že do střední třídy také patří učitel, který vydělá 15 tis. čistého nebo zdravotní sestra, která vydělá ještě méně. Ti zcela určitě nenakoupí osm ledniček a tři televizory. Spíše jeden topinkovač a v létě nepojedou do Splitu.

Poslední závažnou otázkou je, zdali jste jednal s péčí dobrého hospodáře? Za dobrou korunu jste nakoupil Euro, které navíc v té době ztratilo na hodnotě, a následně snížil cenu koruny. O kolik tedy vlastně přišel český stát na finančních prostředcích? Domnívám se, že Vaše činnost ve svých výsledcích poškodí hospodářství České republiky a její obyvatele. Dále se domnívám, že ČNB je sice ze zákona nezávislá, ale Vaše činnost jeví prvky činnosti závislé.

V Ústí nad Labem dne 14. listopadu 2013

Jiří Kalach
místopředseda HK ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.