Jiří Kameník: Kdo by se měl zabývat určením minimálních cen služeb ostrahy?

25.11.2016 15:48

Prohlášení k Unie soukromých bezpečnostních služeb České republiky adresované vládě s požadavkem na úřední určení minimální ceny služeb ostrahy majetku a osob:

Jiří Kameník: Kdo by se měl zabývat určením minimálních cen služeb ostrahy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní kamera

Unie soukromých bezpečnostních služeb České republiky opakovaně jednotlivé členy vlády ČR a další odpovědné orgány ČR upozorňovala na neudržitelný nepoměr mezi mzdovými náklady služeb ostrahy majetku a osob a cenami, za které tyto služby nakupuje veřejný sektor včetně ústředních orgánů státní správy.

Unie soukromých bezpečnostních služeb opakovaně upozorňovala jak skrze Svaz průmyslu a dopravy ČR, jehož je čelem v rámci sociálního dialogu, tak i na svých stránkách, publikační činností, na tiskové konferenci, přímým opakovaným kontaktem Ministerstva práce a sociálních věcí na důvody, které k tomuto stavu vedou. Ke stavu, kdy subjekty respektující a nepobírající dotace jsou méně a méně konkurenceschopné, k situaci, kdy s každým navýšením minimální zaručené mzdy roste přímo úměrně šedá a černá ekonomika v tomto sektoru, k situaci, kdy MPSV nakupuje ostrahu svých objektů za 86 Kč/hod. bez DPH, Generální finanční ředitelství za 66,85 Kč/hod. bez DPH, Česká národní banka za 70 Kč/hod. bez DPH přičemž jenom základní sazba bez příplatků, odvodů zaměstnavatele činí 69,10 Kč a od 1. 1. 2017 skokově stoupá na 77,80 Kč.

Protože žádný z odpovědných orgánů na tuto situaci nereagoval, protože Nejvyšší kontrolní úřad tento postup dokonce schvaluje, dospěla Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR k názoru, že oblast poskytování služeb ostrahy majetku a osob splňuje plně kritéria uvedená v ustanovení § 1 odst. 6 písm. a), b), e) zákona č. 526/1990 Sb. o cenách, a proto podala podání Vládě České republiky, aby určila, který odpovědný ústřední orgán státní správy je povinen se zaobírat úředním určením minimálních cen služeb ostrahy majetku a osob.

Unie soukromých bezpečnostních služeb se domnívá, že tento krok je jediný, který může i přes svou kontroverzi pomoci nastolit rovné soutěžní podmínky na trhu služeb ostrahy majetku a osob. Pokud vláda odmítne toto podání, nezbude Unii soukromých bezpečnostních služeb nic jiného, než podniknout nezbytné právní kroky vůči České republice, což není jejím cílem, avšak staly by se logickými a nezbytnými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…