Jiří Leschtina: Kmotrovské vějičky pro volební Prahu

31.07.2014 22:15

Když Občanská demokratická strana na kongresu po volebním debaklu vyhlásila rozchod s minulostí, mělo to jednu zásadní vadu.

Jiří Leschtina: Kmotrovské vějičky pro volební Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Vedení nedokázalo vysvětlit, jak se hodlá zbavit řady politiků, kteří těžili z korupční symbiózy s pochybnými podnikateli. A to do takové míry, že zejména v Praze vytvořili s podobně infikovanou sociální demokracií neprůstřelný systém klientelismu a nepotismu, který neměl daleko k organizovanému zločinu.

Teď se ovšem právě v Praze ukazuje, že tohle dilema vyřešili za ODS samotní protagonisté ponuré Bémovy éry.

Představitelé radnic včetně starostů tryskem opouštějí Fialovu stranu a zakládají přitažlivě pojmenovaná hnutí, která by ničím neměla připomínat jejich minulost. 

Klasickým příkladem je bývalý starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který s dalšími zběhlými členy ODS založil sdružení Nezávislí pro Prahu – Hnutí pro lepší desítku. A dokonce získal do senátních voleb klokanského kanonýra Antonína Panenku. No, hledej neinformovaný voliči za tímto pěkným uskupením toho starého Zoufalíka, který od radnice Prahy 11, vedené stranickým kolegou Daliborem Mlejnským, nakoupil pozemky za obnos třikrát nižší, než je tržní cena v místě obvyklá.

Některých dalších starostů se zase ujímají hnutí, která po vzoru Andreje Babiše zakládají miliardáři. To je případ kbelského Pavla Žďárského nebo Marka Ječménka z Prahy 7, kteří kandidují za hnutí Pro Prahu. To založil podnikatel Zbyněk Passer, financovaný svým bratrem Radimem, vlastníkem developerské firmy Passerinvest. O tom, jak si představují pražské poměry po volbách, promluvil Zbyněk Passer v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle něj by lidé v komunálu přivítali i mírnou korupci, jen kdyby se investovalo.

Někteří další členové ODS to berou rovnou k Andreji Babišovi. Tam jim otvírá dveře šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová, která je dodnes místostarostkou koalice na Praze 10. Právě té koalice, kterou ve skutečnosti diriguje tamní zastupitel a jeden z hlavních bossů pražského politického polosvěta Tomáš Hrdlička. Což ostatně dodává na pikantnosti tvrzení Andreje Babiše, že se zbavil šestidenní vůdkyně pražské kandidátky Martiny Schopperové právě kvůli jejímu napojení na Tomáše Hrdličku a Romana Janouška.

Jak to tedy vypadá, zprofanovaní starostové a radní, kteří neměli v ODS budoucnost, dostali od politických podnikatelů jasné zadání: Jděte a zakládejte nová hnutí, vstupujte do nových sdružení, infiltrujte i současnou politickou kometu. A po volbách, které takhle znepřehledníme a rozmělníme, pak zase nějak poskládáme koalici nám nakloněných stran.

Teď ale půjde o to, v jaké míře na tyhle kmotrovské vějičky skočí pražští voliči. Zatím se i podle průzkumů zdá, že z jejich odolností proti bezostyšné demagogii to tentokrát nebude tak špatné.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …