Jiří Leschtina: Ruský chaos na Hradě

18.04.2014 21:31

Jestřáb nebo hrdlička? Před takovou hádanku staví prezident Miloš Zeman zejména zahraniční pozorovatele, kteří by se rádi zorientovali v jeho reakcích na ruskou okupaci Ukrajiny.

Jiří Leschtina: Ruský chaos na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

A mají s tím potíž, protože v postojích Hradu panuje chaos. Když se však na výroky hlavy státu podíváme alespoň s trochou pozornosti, zaznívá v nich hlavně hrdliččin hlas, jen občas prokládaný pokusem o skřek jestřábí.   

Za jestřába označili západní média Zemana, když prohlásil, že by vojska NATO v případě eskalace Putinovy agrese měla vstoupit na ukrajinské území. Jenže pár dní poté na konferenci k desátému výročí vstupu Česka do EU mluvil Zeman už jen o "velmi razantní a preventivní akci k odstrašení Ruska." A další den vzkázal po hradním mluvčím, že tím myslí posílení jednotek NATO u ukrajinských hranic a vyslání válečných lodí do Černého moře.   

Zemanova taktika z toho vysvítá jasně. Nejprve pronese silné jestřábí prohlášení, aby pořádně zaznělo, a pak do něj, už ne sám ale ústy mluvčího zakomponuje hrdliččí tóny. A to v okamžiku, kdy ozvěny jestřábího křiku ještě vibrují ve vzduchu a poutají pozornost.   

Jindy se zase prezidentovy úvahy nesou v duchu obojakosti a jakési přízemní vykutálenosti. To když prohlásí, že je pro hospodářskou pomoc Ukrajině. Ale až po její konsolidaci a svobodných parlamentních volbách, protože nyní by skončila v rukou oligarchů. Co už ale Zeman nedodá, že než vznikne vláda se schopným vůdcem, jak požaduje, může Putin odtrhnout půlku Ukrajiny.   

Nebo při návštěvě hradeckého kraje prezident odpověděl na dotaz, co říká na obsazování státních úřadů na východě Ukrajiny: "Každý, kdo ozbrojený vlítne do policejní stanice nebo jakékoliv budovy, je zločinec, ať je to na kyjevském Majdanu nebo kdekoliv jinde." Pokud se hned neposadíme před Zemanovou nestranností a nadhledem, musí nám být nápadné jedno: Zeman se nijak nezdržuje rozlišováním, jaká vláda zrovna úřaduje v těch budovách.   

V některých okamžicích pak Zeman nepokrytě hovoří, jakoby vzýval kremelské božstvo. Například když prohlašuje, že "Krym je ztracen", čímž vlastně jako jediný evropský státník posvětil jeho anexi. Nebo když shodně s Putinem vyzývá kyjevskou vládu, aby jednala se separatisty. A jaksi přehlíží, že tito separatisté jsou skupiny neoznačených ozbrojenců, s nimiž není o čem jednat. Protože se nehlásí k žádné armádě ani hnutí, nevznášejí žádné požadavky, jen táhnou krajem a obsazují budovy.   

Ukrajinské postoje našeho prezidenta tedy v daleko větší míře vycházejí z kremelských pozic než kyjevských. A jen to občas maskuje válečnickou rétorikou, jíž chybí závazný obsah. Tyhle kreace vykutáleného hradního pána mohou snad působit i zábavně. Když si však uvědomíme, že je také vrchním velitelem ozbrojených sil, úsměv tuhne na rtech.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…