Jiří Leschtina: Zemanova nečistá hra s krajany

09.10.2014 22:19

Úvahy o naší pomoci volyňským Čechům, včetně jejich možného přesídlování do vlasti zejména z částí Ukrajiny, okupovaných Ruskem, jsou jistě správné. Naše vláda nemůže ignorovat ohrožení a rizika, v nichž se naši krajané ocitli. V posledních dnech se však ukazuje, že prezident Miloš Zeman rozehrává právě kolem krajanů na Ukrajině jednu z nejpodivnějších her své politické kariéry.

Jiří Leschtina: Zemanova nečistá hra s krajany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Hned na začátku tu byl zvláštní rozpor. Prezident prý má v ruce seznam 232 ukrajinských krajanů, kteří žádají o repatriaci. Naše ambasáda v Kyjevě ale žádný zvýšený počet žadatelů nezaznamenala. Přitom jedině na velvyslanectví mohou volyňští Češi zaslat doklady, prokazující české kořeny, což je podmínkou pro získání trvalého pobytu. Ten pak žadatel získává po delším ověřování, ale prakticky najisto.

Tuto záhadu osvětluje text bohemisty a rusisty Jiřího Bernkopfa, který učí češtinu krajany v Čechohradu na Ukrajině. Bernkopf v článku, který zveřejnil na webu iDnes, uvádí, že na podzim začala mezi volyňskými Čechy kolovat fáma, že Česká republika chystá urychlenou repatriaci a je třeba za tímto účelem rychle sepsat seznam zájemců.

Krajané nevěděli, kdo to organizuje, ani co tento program konkrétně obnáší. Nicméně řada z nich svým podpisem dala najevo zájem odjet do České republiky. „Nakonec jsem se dozvěděl, že se odeslaná jména dostala do rukou zástupkyni krajanů Věře Doušové, která je předala kanceláři prezidenta,“ píše Jiří Bernkopf.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Miloš Zeman má v ruce jakýsi seznam lidí, kteří reagovali na nepravdivou informaci, vypuštěnou právě za účelem získání tohoto seznamu. Přičemž vše se událo za zády ministerstva zahraničí i české ambasády v Kyjevě. Což ale nebrání prezidentovi, aby těžce zkoušené volyňské Čechy nepoužil jako politickou zbraň k útoku na našeho velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha, jehož obvinil, že krajany v podstatě ignoruje.

Právě Počuch hned po okupaci Krymu vybízel k protiruským „personálním sankcím, vízové restrikci a zmrazení majetku.“ Také byl jedním z prvních diplomatů, kteří potvrdili zprávy, že na východě Ukrajiny operuje ruská armáda. Což muselo zvednout ze židle dnes již otevřeně prokremelského Zemana. A lze věřit informacím, že by rád ambasadora vypudil a nahradil svým člověkem – Antonínem Murgašem z brněnské skupiny Alfa, která má miliardové obchody na Ukrajině i v Rusku.

Nepřihlížíme tedy ničemu jinému, než dalšímu z útoků Hradu na Černínský palác. Tentokrát jde ale o zvlášť odpudivou hru, jejíž obětí jsou nic netušící volyňští Češi. Když se jejich zástupkyně Věry Doušové novináři ptali, proč byly podpisy sbírány za zády ambasády, odvětila něco v tom smyslu, že se obávali, aby se nedostaly do špatných rukou. Zbývá jen dodat: Už se stalo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…