Jiří Macků: Hordy pražských Mgr.ů se valí do Sněmovní

19.10.2017 11:10

Parlament je shromáždění poslanců. Poslanci jsou volení zástupci lidu. Bylo by príma, kdyby v tom případě zastupovali lid veškerý, nejen ten údajně ´lepší´ jelikož vzdělanější. Lid všech profesí, nejen přizdobených tituly, ale třeba i (obrazně řečeno) umolousaný uhelným prachem či šmírem, potřísněný maltou, zavánějící nejen dýmem kaváren, ale i po hnoji, naftě, desinfekci.

Jiří Macků: Hordy pražských Mgr.ů se valí do Sněmovní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Jenže v poslední době se parlament stává čím dál tím více spíše jakýmsi elitářským sympoziem lidí všelijak vzdělaných a tedy vysokoškolskými zkratkami - dle obecné představy - důležitějších a významnějších. Vzdělanců s názory někdy poněkud odtrženými od reality a občas se, navzdory titulům, chovajících jako utržených ze řetězu. Zážitků jenom z těch nejčerstvějších je až hanba, přitom obyčejných lidí zdravého rozumu a mozolů pomálu.

A bude ještě hůř, prozrazují soupisky kandidátů. Jako by již nestačilo početné zastoupení vzdělanější části společnosti osobami s tituly dr. či ing., na sněmovní ´hradiště´ ve Sněmovní se jenom v hlavním městě začnou za pár hodin valit takřka nepřehledné šiky těch, kteří nesou na praporcích zkratku Mgr., odchovanci nejrůznějších škol zvláště humanitního zaměření, jichž je dnes kolem nás již jako naseto.

Jak prozrazují seznamy kandidátů, jenom z hlavního města je těch magistrů 109. Co si o jejich vzdělání a další upotřebitelnosti představit, když se ani nemíní svou specializací pochlubit? Pokud je někdo třeba ing. arch. je jasno, stejně jako v případě dr. chirurg, JUDr., MVDr. Ale takový Mgr. či MgA. co ten umí, čím obohatí odbornost a povznese kulturnost sněmovny? „Učení mistři, páni magistři…“ zpíval druhdy císařův pekař, a trochu se přitom už tenkrát ušklíbal.

Každopádně jako perspektivní bijci přitom nehrají v tažení za budoucí politickou kariérou žádné druhé housle, vždyť jsou v čele jedenácti ze třiceti kandidujících seskupení. Například J. Černochové v čele ODS jako trojka kryje záda V. Klaus jun., Rozumní nasadili rozumně do vedoucí pětky dokonce tři magistry, ANO 2011 vede do boje kdo jiný než ministr obrany M. Stropnický, Piráty (to jsou ti, co nikdy nekradli, protože jejich předchůdci vždy jenom čestně loupili) J. ´Sparrow´ Michálek, Křesťanským lidovcům stojí v čele oblíbený lidový bard a ministr veškeré možné dosažitelné kulturnosti D. Herman, podobně si svého vůdce vyvolili i komunisti, starostové, Robejškovci a Okamurovci.

Nejvíc magistrů rozkvetlo Zeleným: 17, tedy téměř polovina všech! Druhé místo si nechali požehnat v KDU-ČSL (13), o krok zpět zůstali Občanští demokraté a Starostové s Nezávislými, kteří jich poslali do klání tucet čili rovnou třetinu. S desítkou následuje Sociální demokracie a Hnutí ANO 2011, které dokonce k dobytí Sněmovní nasadilo nejen tituly bezkonkurenčně těžkou váhu: radní J. Solomonová nastupuje ozdobena čelenkou Mgr. et Mgr. et BcA. Naopak Komunistická strana Čech a Moravy, nebýt soudružky Semelové, by byla bez Mgr.ů takřka beznadějně úplně.

Nejvíce na titulech veškerého významu ujíždějí Starostové a Nezávislí (32, vizitku jim tedy kazí pouze čtyři ´nevzdělanci´) následuje KDU-ČSL (30), ČSSD a Strana Zelených (29), ANO 2011 (28) a ODS (27). Osmadvacítkou se chlubí i TOP09, tam však domácí elitu budoucnosti šibuje do boje o parlamentní pozice archaické zahraniční kníže.

V této souvislosti je poté doslova zarážející porovnání nerovnoměrného zastoupení tzv. inteligence a ´lidu prostého nedovzdělaného´. Nejvíc u Sociální demokracie, strany druhdy převážně dělnické: dnes mezi kandidáty nenajdete navzdory tradici manuálně pracujícího ani jednoho. Bývalý pozdrav ´Práci čest´ už nezní ani mezi kandidátce komunistů, našlapané nejrůznějšími náměstky a aktivními politiky; pracující třídu sice alespoň symbolicky zachraňuje jeden pivovarský dělník, ovšem s vysokoškolským titulkem DiS. ANO 2011 vystavuje na odiv dva ministry, tři poslance a řádku radních, zato dělnické profese abys pohledal. Že nic podobného nemá ani elitářská TOP09 žádný div, zato KDU-ČSL se chlubí alespoň jedním zahradníkem; pravděpodobně klášterním, navazujícím na chvályhodnou tradici Babinského. Na listinu Sportovců, celkem podle očekávání bez jediného otitulovaného, se poté mezi 22 trenérů zřejmě pouze omylem zapletla i jedna servírka.

Ale přesto oceňovat lze, alespoň snahu. Oceňovat, byť současně se s navrhovanými již předem rozžehnat. S kuchaři, hasiči, prodavačkou či sklářem v nabídce strany Řád národa – Vlastenecká unie. S dělníky, osvětlovačem, řidičem a knihařkou (Rozumní), truhlářem, dělníkem, zahradnicí a strojníkem (Blok proti islamizaci), řidičem a tiskařem (Referendum o Evropské unii), řidiči, kuchařkou, zedníkem a dělníkem (Dobrá volba 2016). A zvláštní ocenění pro partu, která dělá svému názvu čest: Dělnická strana sociální spravedlnosti zařadila na kandidátku vedle jediného Mgr. a jednoho MUDr. mj. čtyři řidiče a jednu řidičku, dva dělníky, dvě prodavačky, dvě pečovatelky, seřizovače v tiskárně a pekaře.

Sotva bude líp, ano. Projeví se to v dalším nárůstu nejrůznějších vysokých škol především humanitních oborů, v nichž v teple usazení dávno práci odvyklí noví a noví bývalí neúspěšní politici budou odhodlaně společnost zahlcovat dalšími nepotřebnými a neupotřebitelnými vzdělanci nejrůznějších titulů. Pokud bych v této souvislosti mohl sám něco navrhnout, pro budoucí reprezentanty médií by se mně líbilo třeba DrB. (doktor originálních informací), či pro nepříliš přizpůsobivé spoluobčany alespoň čestné označení PrC. (kandidát práce).

Jiří Macků 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…