Jiří Paroubek: „Bete noir“ (černé zvíře)

29.01.2021 7:34

Francouzi mají krásný výraz pro někoho, kdo je vykreslován, třeba dlouhodobě, ve velmi nepříznivém světle: bete noir (černé zvíře).

Jiří Paroubek: „Bete noir“ (černé zvíře)
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Když jsem si přečetl dva středeční (27. 1.) články v Právu, jeden pod názvem „Bendu přivedl zpět k ČSSD Hamáček“ a redakční článek „Díky Bendovi“, pochopil jsem, že jde o to, démonizovat Petra Bendu. Vytvořit kolem něj nimbus jakéhosi superkmotra (kmotrem mé dcery on skutečně je) a ukázat, že se, řečeno s Jaroslavem Haškem, kolem něj sbíhají "nitky a další nitky". A jak to jeden z autorů článku v Právu v jeho závěru fantazíroval, že prý setkání s dlouhodobými kamarády by mělo být výzvou mj. pro neúplatné vyšetřovatele. No, ale sportovci J. Šlégr a M. Hnilička se s Bendou mohou setkávat kdykoliv např. na golfu, který spolu někdy hrají. Předpokládat nějaké trapné piklení na hranici či dokonce za hranicí příprav kriminálních činů, to je opravdu silná káva. Je to nechutné.

Anonymní autoři jednoho z včerejších článků v Právu se snaží hledat „nitky a další nitky“ ve vztazích mezi mnou, P. Bendou a J. Hamáčkem.

Z mé strany je to jednoduché. Slíbil jsem, že pomůžu s některými věcmi, protože parlamentní existence sociální demokracie, kterou jsem pomáhal v roce 1989 z ničeho vytvářet, je v ohrožení. A to mě nenechává klidným. Byl jsem konec konců šéfem této strany v době, kdy dosahovala nejlepších volebních výsledků ve své 140leté historii.

Protože v článku anonymních autorů se jaksi mimochodem píše, že jsem pomáhal se sestavením nějakého programového dokumentu, tak to zpřesním. Do dneška jsem nechtěl o těchto záležitostech mluvit, nyní o nich budu mluvit konkrétně.

S týmem svých přátel jsem na podzim pro sociální demokracii zpracoval „Plán obnovy hospodářství“, který jsem nyní v lednu ještě aktualizoval na novou situaci. Zpracoval jsem také návrh programu pro krajské a senátní volby, který zatím nebyl, pokud vím, schválen grémii sociální demokracie. A myslím, že může být vhodnými podkladem k vnitrostranické diskusi a diskusi s veřejností při přípravě volebního nebo chcete-li střednědobého programu ČSSD. Zpracoval jsem také návrh „Plánu obnovy, modernizace sociální demokracie“. Je jen věcí vedení ČSSD, zda tyto všechny jmenované materiály využije či nikoliv.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Práce na programu politické strany vyžaduje řadu měsíců a také nějaké znalostí. Programové dokumenty mohl přece zkusit zpracovat s úspěchem někdo jiný. Zejména ti, kteří sedí třeba na ministerstvech jako placení poradci.

Obávám se ale, že v celé "kauze" jde jen o to, z Petra Bendy, kterému jednotlivě chodily v průběhu soboty do jeho hotelu v Teplicích, jehož je jediným vlastníkem, gratulanti k jeho 50. narozeninám, vytvořit mediální obraz zločince. Když nemá prostor se v médiích bránit, není to tak složité. Zejména když se média nezabývají příliš fakty. Ale Benda není hlavní cíl.

Pokud někdo v článku v Právu píše, že kandidátka ČSSD v krajských volbách v Ústeckém kraji na podzim 2020 nebyla úspěšná, má pravdu. Tato kandidátka s Petrem Bendou na 4. místě dostala zhruba 3,1% hlasů. Ale ještě dva měsíce předtím v průzkumu veřejného mínění měla ČSSD na Ústecku tragická 2% (!) preferencí. To, že se to Hamáček s Bendou snažili změnit, jsem oceňoval. Proto jsem se také některých volebních akcí vlastně v každém okresu Ústecka zúčastnil. Lidé mně na ulicích často říkali: my bychom vás volili, ale byly tady tak hrůzné zlodějské a další kauzy v posledních deseti letech (2012--2020), na nichž se podíleli tehdejší vedoucí představitelé krajské ČSSD (P.Benda v žádné z nich nefiguruje - odešel z ČSSD v roce 2011), že vás volit nebudeme... Takové bylo zhruba resumé z vyjádření mnoha občanů, se kterými jsem si potřásal rukou. Za dva měsíce volební kampaně se nedají udělat zázraky, to musí chápat každý). Prostě ČSSD za Sobotky ztratila důvěryhodnost. A to se v plném a možná ještě větším rozsahu týká i Ústeckého kraje.

Ale ono přeci nejde v celé věci vůbec o Bendu. Ten má mít jen ten nejhorší mediální obraz, aby se vytvořilo zdání, že představitelé státu se s ním nemají stýkat. Že je to toxické a pro stát nebezpečné. Některým zájmovým skupinám jde hlavně o M. Hniličku, jiným o mě. Hnilička je v čele agentury, která bude rozdělovat 12 mld. Kč. Žil vždy příkladným životem, Má vysokou společenskou reputaci. Vyhodit ho ze sedla by přeci pro některé bosse ze sportovního prostředí bylo príma. A strčit si tam nějakou povolnou figuru, která bude respektovat jejich zájmy. O to podle mého názoru především jde.

Pokud jde o mě, jel jsem v sobotu do Teplic ze dvou důvodů. Popřát svému příteli k 50. narozeninám a plnit své pracovní povinnosti, které vyplývají z uzavřené poradenské smlouvy mezi námi. V každém případě jsem jednu cestu ušetřil a na žádném „nočním mejdanu“ jsem nebyl. Ostatně nebyl o tom předložen v médiích jediný přímý důkaz.

Doslov

Tento článek jsem nabídl ve středu odpoledne šéfredaktorovi a zástupci šéfredaktora Práva, p. Porybnému a p. Denglerovi.

Požádal jsem je, aby mně během čtvrtečního dopoledne sdělili, zda a kdy tento článek v Právu vyjde. Protože tak neučinili a zjevně tak učinit ani nechtějí, zveřejnil jsem článek na Vaší věci a zaslal jsem jej na blogy.

Chci jen dodat, že v červnu 2010, kdy jsem skončil ve funkci předsedy ČSSD a poté jsem zaslal do redakce Práva svůj článek s hodnocením výsledků voleb do sněmovny (sociální demokracie v nich zvítězila), sdělil tehdejší i dnešní zástupce šéfredaktora Dengler mé sekretářce, že napříště již žádné články poslance (tehdy) Jiřího Paroubka již nebudou v Právu zveřejňovat.

Je to hezký příspěvek ke svobodě slova ze strany Práva. Neumím si představit, že by ve skutečně demokratické zemi bývalému premiérovi, který neodešel ze své funkce v čele ČSSD s ostudou, ale po vynikajících volebních výsledcích, někdo dal tak arogantní sdělení.

Za téměř jedenáct let od té doby, jsem poslal do Práva desítky svých článku. Ani jeden nebyl zveřejněn. Publicita Práva o mé osobě byla špatná anebo ještě horší a stejně tak o mých politických přátelích, jako je např. P. Benda anebo kdokoliv jiný.

Teprve po letech se mi dostalo vysvětlení, že prý už někdy od poloviny roku 2007 začala proti mně pracovat v Právu a úzce spolupracovat s šéfredaktorem vlivová agentura Bison & Rose, spolupracující úzce se zlopověstným Zdeňkem Bakalou, ale popásající také svého „koníka“ -Bohuslava Sobotku.

Pokud je to pravda, co mě tento můj informační zdroj sdělil, tak vlastně firma spojená s tehdy druhým mužem sociální demokracie vědomě destruovala pozici předsedy ČSSD. Cíl byl jasný. Při nejbližší příležitosti mě nahradit svým „koníkem“. Jak to dopadlo, všichni víme. Od velkých volebních výsledků v letech 2006 – 2010, tedy z mé éry, se ČSSD zřítila v roce 2017 po seriálu předchozích volebních porážek až k tragickým 7% hlasů dosaženým ve volbách do sněmovny.

Petr Benda byl líčen po celou dobu naší vzájemné spolupráce, kdy jsem byl v čele ČSSD (2005-2010), jako „bete noir“ sociální demokracie. Tato publicita proti Petru Bendovi byla řízena velmi cílevědomě a koordinovaně z centra a kým, to je dnes zřejmé. Kontakty a přátelství s P. Bendou mě měly postupně zkompromitovat. P. Benda, bohužel, nedbal na svůj mediální obraz. Nečetl příliš noviny... to byla chyba.

A jaký byl výsledek? P. Benda odešel v lednu 2011 z vedení krajské ČSSD na Ústecku. Společně jsme vyhrávali v kraji ve všech volbách od roku 2006 do roku 2010. A s výsledky, které už nikdy nebudou překonány.

V roce 2011 Petr Benda odešel z ČSSD. Kraj ovládla zcela skupina lidí, kteří jsou dnes buď ve vězení anebo byli za záhadných okolností zavražděni anebo čelí v současné době soudnímu procesu. Nepřeji nikomu nic zlého, naopak. Jediný Petr Benda z celé téhle skupiny před zákonem obstál. Nebyl předmětem žádného trestního stíhání, žádné žaloby. Je prověřen NBÚ, tuším od roku 2009, na stupeň tajné (!). Jinak řečeno, deset let zpětně od začátku prověrky byly prověřeny všechny jeho účty, jeho kontakty a styky a vše bylo shledáno čistým.

Ale udělat z někoho lumpa, pokud se mediálně nebrání anebo nemá možnost obrany či není tak mediálně obratný, je v této mediální době plné fake news, velmi snadné. Bylo to snadné i před 10 až 15 lety.

Dnes prý vedení redakce Práva (plus redakce Seznamu a Novinky i Hospodářské noviny) ovlivňuje Radek Pokorný, známý rozhodce Rozhodčího soudu, známý pražský advokát a zejména osobní přítel bývalého premiéra Bohuslava Sobotky...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …