Jiří Paroubek: Bílí koně vpřed...

01.04.2021 18:48

Na okrajovém serveru Info.cz jsem si s rozkoší přečetl rozhovor s jedním z kandidátů na předsedu ČSSD, na statutárního místopředsedu, na poslance sněmovny etc. To vše v jedné osobě, B. Štefana.

Jiří Paroubek: Bílí koně vpřed...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Článek je nazván příznačně: „Staří matadoři se vyčerpali, Hamáčka oslabili lidé, kterými se obklopil“. Rozhovor - vlastně článek - je zajímavou sondou do duše tohoto superkandidáta, který získal srdce delegátů virtuální krajské konference ČSSD na Jižní Moravě. Kromě jeho obligátních slov o tom, jak je idealisticky třeba vrátit straně to, co jsem díky ní získal, vrátit jí „důstojnost“ a upevnit její „tradiční postavení na politické mapě", jsem se toho mnoho nedozvěděl. Podle Štefana byl vstup do vlády A. Babiše chybným krokem. Teď je potřeba přestat „…konkurovat Babišovi a jemu podobným v přímočarém populismu“. Dále říká, že se „nepodařilo Bohuslavu Sobotkovi obhájit naší účast ve vládě. A pokud jsme spadli z 21% na 7%, neměli jsme se stát součástí koalice“. Po bitvě je každý generálem, v tomto případě přímo maršálem. Já osobně si myslím, že pokud by sociální demokracie nešla do Babišovy vlády, kde je na ní alespoň trochu vidět, ztratila by se v komparzu protibabišovské opoziční pravice. Jen tak mimochodem, Sobotka v roce 2013 nedosáhl ve volbách 21%, jak chybně říká Štefan, ale něco málo přes 20%.

Jako jednu z hlavních příčin, proč J. Hamáček podle něj tak „selhal“, vidí to, že se obklopil lidmi, jako jsem já. Chci pana starostu utěšit, že nejsem a ani formálně jsem nikdy nebyl poradcem Jana Hamáčka, jak chybně tvrdí. Kdyby J. Hamáček bral vážně mé rady, které jsem mu tu a tam zasílal formou SMS zpráv, vypadaly by věci úplně jinak. V programové oblasti, v oblasti marketingu, v oblasti analytiky, modernizace strany, ale třeba také v personální oblasti.

Chápu celou věc tak, že lidé tvořící dlouhodobě klan kolem B. Sobotky si našli člověka, který na Jižní Moravě stáhne hlasy, které poslouží v případném druhém kole volby předsedy ČSSD k volbě Tomáše Petříčka. Toho Štefan naopak, na rozdíl od Hamáčka, vynáší do nebes. Prý je to „moderní sociální demokrat“, bránící prezidentu Zemanovi v jeho pročínských a proruských rejdech. Svatá prostoto...

Mám-li být upřímný, pak v případě Štefana je to zahraničně politická pozice, za kterou by se nestyděl ani Karel Schwarzenberg, jehož kandidátem na předsedu ČSSD se Petříček už před časem ostatně výslovně stal...

Když už jsme u těch „starých matadorů“, zastavím se u poslankyně Valachové. Tou vysloveně opovrhuje celé sportovní prostředí, ovlivňující statisíce lidí. A velká část představitelů sportu se domnívá, že by u soudu, který řeší sportovní dotace, měla stát místo své bývalé náměstkyně Kratochvílové právě ona. Pokud jsou mé informace správné, tak se k tomu, aby si zajistil vítězství v jihomoravské ČSSD, pragmaticky spojil s touto všestranně profláknutou osobou, která má prý být na druhém místě jihomoravské kandidátky ČSSD. Účel světí prostředky, že, pane starosto.

Na druhé straně musím říci, že na rozdíl od Petříčka, který se projevil jako zcela neschopný adept komunální politiky, když ve volbách do zastupitelstva městské části Prahy 7 získal něco přes 2% hlasů, B. Štefan měl na podzim roku 2018 poněkud působivější výsledek. Ale dobré výsledky v komunální politice ještě z člověka nedělají dobrého celostranického lídra.

Podle názorů, které dotyčný projevuje, bych jej názorově a politicky zařadil, ostatně tak jako T. Petříčka, pro kterého tak mocně Štefan horuje, někam na levé křídlo TOP 09.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …